Titusener protesterte mot krisa og krigen i Praha

0
Fra protesten i Praha. Skjermdump fra video.

Titusenvis av tsjekkere samlet seg i hovedstaden lørdag for å kreve regjeringens avgang på grunn av høye energipriser og andre priser samt krigen i Ukraina. Dette skriver Reuters.

Protesten omfattet folk fra høyre, venstre og sentrum og var den tredje slike massemønstringen på Václavplassen i Praha i år. Den ble organisert av et nytt politisk parti kjent som PRO (Lov, Respekt, Ekspertise). Demonstrantene ropte gjentatte ganger slagord om at fempartikoalisjonen må gå av. Lederen for den populistiske gruppa, Jindrich Rajchl, beskyldte regjeringa «for å følge ordre fra Brussel», kritiserte landets støtte til Ukraina og dets nære bånd med USA. Gruppa hans har ingen seter i parlamentet. Noen demonstranter krevde landet skulle forlate NATO.

Kritikere av Rajchl ser på ham som høyreekstremist.

Under den nåværende regjeringa har Tsjekkia vært en nær alliert av Ukraina, og sendt stridsvogner, rakettoppskytere, helikoptre, artillerigranater og annet materiale.

Seks av ti tsjekkere opplever den økonomiske situasjonen i landet som dårlig.

Den europeiske sentralbanken økte 14. september for tiende gang på rad sine rentesatser. Dette vil slå dårlig ut i en europeisk økonomi som allerede er i resesjon eller nærmer seg å være det.

Europeisering av krigen

Europa har overgått USA i mengden bistand som er lovet til Ukraina, og de totale europeiske støtteforpliktelsene er nå dobbelt så store. En tysk tenketank, Kiel Institute for the World Economy, undersøkte støttekunngjøringer fra 24. januar 2022 til 31. juli 2023. I en rapport som ble utgitt 7. september 2023 sier tenketanken at EUs medlemsland og organisasjoner har lovet totalt rundt 131,9 milliarder euro, eller rundt 141 milliarder dollar, mens USA har forpliktet seg til 69,4 milliarder euro, eller omtrent 74 milliarder dollar i støtte til Kiev. Instituttet sier at dette er første gang Europa har gått forbi USA i lovet bistand til Ukraina siden den russiske invasjonen startet.

Dette stemmer overens med det vi tidligere har pekt på, nemlig at USA ønsker å lempe ansvaret for krigen i Ukraina over på Europa, så både tsjekkere og andre vil få rikelige grunner til å arrangere nye protester.

Takket være krigsentusiastene i Norge fra FRP til Rødt har Norge nå oppnådd å bli den største bidragsyteren til krigen mot Russland i Ukraina målt etter BNP:

Forrige artikkelCBDC – digital sentralbankvaluta – frihet eller digitalt fengsel?
Neste artikkelMcCullough: – Ikke fall for det tredje narrativet!