Streiken i bilindustrien i USA trappes opp

0
Fra Facebook-sida til UAW

 – Shawn Fain og UAW er absolutt ikke fornøyd

Av Romy Rohmann.

Streiken blant de UWA organiserte bilarbeiderne har nå pågått i ei uke, og så langt har streiken vært begrenset til tre fabrikker – Fords Michigan Assembly i Wayne, Michigan, GMs Wentzville Assembly i Missouri og Stellantis’ Toledo Assembly Complex i Ohio. Konsekvensene har så langt vært begrenset, men nå varsler Forbundspresident Shawn Fain at den historiske streiken mot de tre bilprodusentene blir utvidet. I tillegg ber han andre å støtte opp.

Vi skreiv om denne varsla streiken her på steigan.no den 10. september:

48.000 bilarbeidere i historisk streik i USA

For første gang går UWA ut med felles lønnskrav og varsler felles streik. UAW-president Shawn Fain ble valgt i fjor da han stilte som president og avsatte den sittende med et løfte om å gå til en mer konfronterende linje i kollektive forhandlinger. Fagforbundet er også i full gang med å mobilisere medlemmene og har arrangert et nettkurs blant ett av mange tiltak for å lære opp medlemmene til å fungere som streikevakter.

I en tale til UAW-medlemmer som S. Fain holdt via Facebook 31. august sa han blant annet:

Bare som en påminnelse, vi lever i en gylden tid for de tre store. Fords inntekter og fortjeneste øker kraftig. Ford hadde over 10,4 milliarder dollar i fortjeneste i 2022 og er på vei til å overgå det i 2023. Det er fortjeneste skapt av våre hender. Vår dedikasjon. Vårt offer. Og disse fortjenestene har resultert i enestående gevinster for selskapets ledere og velstående aksjonærer. Faktisk har Ford-sjef Jim Farley sagt at Ford går inn i «den mest lovende perioden med vekst i Fords historie».

Ford, General Motors og Stellantis brukte mer enn en måned å svare på UAWs medlemmenes krav og klarte ikke å legge rettferdige kontraktstilbud på bordet innen fristen. Da bilselskapenes kontrakter gikk ut 14. september, lanserte UAW en Stand Up Strike og for første gang står arbeiderne fra alle de tre store bilkonsernene sammen i forhandlingene.

Stand Up Strike er en ny tilnærming til streik. Hvis bilprodusentene ikke klarer å gjøre fremskritt i forhandlingene vil flere og flere bli bedt om å stå opp og bli med i streiken.

President Joe Biden har utplasserert fungerende arbeidsminister Julie Su og seniorrådgiver i Det hvite hus Gene Sperling til Detroit for å tilby sin støtte til partene for å komme til enighet.

https://abcnews.go.com/US/uaw-strike-negotiations-general-motors-ford-stellantis/story?id=103271513

De har ikke kommet til noen enighet ennå og Forbundspresident Shawn Fain oppsummerer forhandlingene så lagt og melder at UAW trapper opp streiken i dag, se hele innslaget her: (starter 6m26s uti) 

Klipp fra hans tale til de streikende som blei sendt i forkant av direktesendinga var også svært severdig 😊

YouTube player
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFinnurlius Solbergus
Neste artikkelHjemmeskole 2.0