Masseprotester i Niger krever tilbaketrekking av franske tropper

0

Av WSWS.

Titusenvis av mennesker samlet seg lørdag i en protestmarsj utenfor den franske militærbasen i Niamey, Nigers hovedstad, med krav om at franske tropper må forlate Niger.

Frankrikes president Emmanuel Macron har nektet å trekke sine tropper ut av denne tidligere franske kolonien, under påskudd om at militærregimet i Niger som har forlangt det, kom til makten i et kupp 26. juli. Macron poserer som en forsvarer av demokratiet mot kuppet som veltet Nigers franskstøttede president Mohamed Bazoum. På dette grunnlaget opprettholder Macron de franske troppenes tilstedeværelse i Niger, og han avviser også det nigerske regimets krav om at han erstatter M. Sylvain Itté, den franske ambassadøren til Niger.

Lørdagens masseprotest i Niamey avslørte svindelen i Macrons nykoloniale argumenter. Det er i realiteten framfor alt Nigers folk, og ikke den nigerske militærjuntaen, som vil se en slutt på den franske militære tilstedeværelsen i Niger, og for øvrig over hele Sahelregionen. Som også i nabolandene Mali og Burkina Faso, begge land franske tropper det siste året måtte forlate etter å ha ført en blodig ni-år-lang krig der, er det i Niger et eksplosivt raseri mot fransk imperialisme og dens NATO-allierte.

Demonstranter samlet seg lørdag ettermiddag på Escadrille-plassen i Niamey, foran portene til den franske militærbasen i hovedstaden, etter mindre protester der torsdag og fredag. De ropte ut slagord som oppfordret franske tropper til umiddelbart å forlate Niger, som er en ledende leverandør av uran og andre kritisk viktige råvarer til store franske selskaper. Demonstrantene holdt opp plakater der det sto: «Frankrike er ei igle som suger nigereres blod», «Niger for nigerere, Afrika for afrikanere» og «Modige mennesker i Afrika, ingenting kan noen gang igjen få stoppet oss».

Demonstranten Yacouba Issoufou sa til Reuters: «Vi er i dag beredt til å ofre oss, fordi vi er stolte. … De plyndret våre ressurser, og så ble vi vâr det. Så nå skal de pelle seg vekk.»

Mariama Amadou, en annen demonstrant i Niamey, sa til Hindustan Times: «Vårt eneste forlangende, vårt ultimate krav, er franskmennenes avreise, avreise, avreise, alle av dem som er på Nigers territorium. Vi trenger ikke disse menneskene her, vi trenger dem ikke, og vi gjentar: Vi er beredt til å dø for å forsvare landet vårt. Vi er beredt til å dø for å få dem ut. De må dra, vi trenger dem ikke her.»

Protesten i Niamey kom samtidig med voksende motstand og protester over hele Vest-Afrika mot imperialist-drevne økonomiske sanksjoner og planer for en invasjon av Niger, Mali og Burkina Faso fra landene i Det økonomiske forbundet av vestafrikanske stater, Economic Community of West African States (ECOWAS).

Macron har oppfordret til en slik invasjon, med det siktmål å anvende ECOWAS-tropper som kanonføde for en fransk-ledet kampanje for å gjenerobre landene franske tropper ble tvunget til å forlate. Regimene i Nigeria, Elfenbenkysten (Côte d’Ivoire), Senegal og Benin har uttrykt deres beredskap for å sende tropper til en intervensjon i Niger.

ECOWAS-sanksjoner har allerede hatt en ruinerende effekt på det fattige Niger, og har ført til strømavbrudd og bremset handelen med viktige farmasøytiske produkter, mat og andre viktige varer. Sanksjonene har så langt kostet anslagsvis 13 milliarder nairas (€ 15 milliarder) i ukentlig handel bare mellom Niger og Nigeria.

Planer om krig med Niger forårsaket i forrige måned protester som rystet byen Kano, nord i Nigeria. Demonstranter der bar plakater som sa: «Krig mot Niger er urettferdighet», «Dette er Amerikas håndverk», «Det er rettferdighet vi vil ha» og «Niger er vårt». Dagsavisa Vanguard i Nigeria bemerket om det planlagte ECOWAS-militæroppdraget at «de fleste nigerianere er i stor grad mot det».

Selv innen de makthavende kretsene i Nigeria er det voksende bekymring for utsiktene til en fullskala krig. ECOWAS-parlamentarikeren Idris Wase sa: «Vi burde være forsiktige med å starte noe vi ikke kan fullføre. Da krigen mellom Russland og Ukraina startet trodde mange det skulle bli en brå og rask krig. Ett år etter, og krigen pågår fortsatt … Sub-regionale militærsjefer [i Nigeria] vet hva de kan ha økonomisk utbytte av. Det er derfor de er ivrige etter å intervenere militært i Niger. De fleste av dem er korrupte. Enhver type krig mot Niger vil ha negative konsekvenser for 60 prosent av Nigeria, og da spesielt det nordlige Nigeria.»

Nigerske migrantarbeidere i Senegal snakket også med Radio France Internationale, for å gi uttrykk for deres opposisjon mot ECOWAS-sanksjonene og deres krigsplaner. Tassiou, en migrantarbeider i Dakar, sa: «Vi bor i utlandet, vi kan ikke dra noe sted, vi kan ikke ta flyreiser for å komme hjem. Skal vi sende penger via bankene er det ikke mulig lenger, nå som handelen er blokkert. Det er blokkert for å kunne sende penger for å hjelpe våre familier.»

Abdourahmane, en nigerer som arbeider i finanssektoren i Senegal, fordømte en potensiell militær ECOWAS-intervensjon, og uttalte: «Senegalesere jeg snakker med på kontoret støtter generelt ikke denne militærintervensjonen. Og jeg mener at ingen afrikaner i dag bør forsvare denne intervensjonen, fordi det ville bli en kamp mellom afrikanere.»

Faren for krig vokser imidlertid raskt. Spesielt fordi konflikten i Afrika er i ferd med å bli tilknyttet NATOs raskt eskalerende krig med Russland i Ukraina, så vel som planer for en amerikansk militær konfrontasjon med Kina. Militærjuntaene i Niger, Mali og Burkina Faso har alle søkt tilknyttinger til de russiske private militærkontraktørene i Wagner-gruppa, eller direkte med offisielle russiske militærerepresentanter.

Kina, som har selskaper i Niger i arbeid med en oljerørledning til Benin, og forøvrig bygger matforedlingsanlegg i landet, står overfor faren for at de franskstøttede sanksjonene blokkerer deres industriplaner. Beijing har forsiktig signalisert sin støtte til juntaen i Niamey. Jiang Feng, Kinas ambassadør til Niger, møtte fredag den nigerske forsvarsministeren Salifou Mody. Jiang fortalte Mody at Nigers regjering har Kinas «støtte», rapporterte nyhetsbyrået Agence Nigériane de Presse.

Regjeringene i Tyrkia, Egypt og Algerie har også alle kritisert oppfordringer om en ECOWAS-intervensjon. Den tyrkiske regjeringen ville angivelig selge Niger Bayraktar-droner, som de også leverer Ukraina midt under NATO-krigen mot Russland, om ECOWAS skulle prøve å invadere.

Støttedemonstrasjon for Niger i nabolandet Burkina Faso:

Du finner mer stoff på steigan.no om Niger.

Forrige artikkelVestlige medier glorifiserer vold mot eritreiske festivaler
Neste artikkelKrigsdagbok del 73 – 10. til 15. juli 2023
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.