Korrupsjonsjeger Eva Joly: Erna Solberg må trekke seg!

0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Eva_Joly?uselang=fr#/media/File:Eva-Joly-12.jpg
Foto: Eva Joly lors de Assises Constituantes d'Europe Ecologie à Lyon / N4thaniel — Travail personnel

Korrupsjonsjeger Eva Joly er klar på at Erna Solberg må trekke seg av hensyn til tilliten til demokratiet. Dette sier hun til avisa Klassekampen.

«Det er trist, men irrelevant, om hun [Solberg] har blitt lurt eller blir lei seg. Som en politisk eksponert person er hun ansvarlig for at ingen av hennes nære relasjoner kan bruke hennes posisjon til egen vinning. Dette har Norge forpliktet seg til i FN for tjue år siden».

«Joly advarer mot å la fokuset i saken bli Finnes’ svik eller Solbergs følelser. Hun mener det er helt avgjørende for troverdigheten til det politiske systemet at Solberg-saken får et demokratisk svar».

Joly tar et oppgjør med det hun kaller «tillitens patologi». En sykelig tillitskultur hun mener har vokst fram i Norge.

«Det er en slags blind tro på at korrupsjon og hvitvasking er problemer som bare gjelder andre, ikke oss. -«Våre politikere gjør ikke sånt». Det er veldig naivt, sier Joly.

«Joly er overbevist om at sakene om aksjekjøp og inhabilitet som er blitt avslørt den siste uken, bare er toppen av et isfjell».

Sykt naive nordmenn

Nina Witoszek og Eva Joly skriver i «Det blåøyde riket» om sykt naive nordmenn.

I forlagets vaskeseddel til boka heter det:

Sosial tillit er nøkkelen til, ja selve suksessformelen for, velfungerende og harmoniske samfunn som det det norske, hevder både forskere og politikere. Men kan det bli for mye tillit i et samfunn? Kan tilliten gjøre oss sløve og naive? Legger nordmenns store, nesten grenseløse tillit til myndigheter og statlige institusjoner veien åpen for korrupsjon, maktmisbruk og nasjonale sikkerhetstrusler ­– og for at vi nordmenn i for stor grad tolererer inkompetanse?
Ja, hevder Nina Witoszek og Eva Joly, som i denne boka tar for seg det de kaller norske tillitspatologier. Forfatterne viser hvordan den norske tilliten har slått tilbake på oss selv, og har blitt misbrukt av blant andre norske fredsmeglere, skatteadvokater, næringslivsledere, politikere og det statlige oljeselskapet Equinor.

Boka ble lansert i sommer, men man skulle nesten trodd at forlaget salgsavdeling hadde iscenesatt høstens tragikomedie for å stimulere salget. De har i alle fall rammet et ytterst sårbart norsk sjølbedrag.

Vi holder oss med en svindyr politikerkaste

Vi har tidligere pekt på at ikke bare har vi en politikerkaste som anser seg som høyt over folket, men de er også svært kostbare for oss. Under regimene til Stoltenberg, Solberg og Støre er det blitt verre enn noen gang.

Politikerkasten ødelegger Norge

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvordan vil USA takle nederlaget i Ukraina?
Neste artikkelTidligere statsminister Jacinda Ardern ber FN slå ned på det frie ordet