Først sluttet levealderen å øke. Så kollapset den. Hva skjer med USA?

0
Faksimile fra Aftenposten

Noe er råttent i Amerikas forente stater. Landet makter ikke lenger å oppfylle en grunnleggende funksjon i et sivilisert samfunn: å holde befolkningen i live. Dette skriver Aftenposten:

Rekordmange dør i en epidemi av selvmord, overdoser og alkoholmisbruk. Antall drap øker – og det fra nivåer som allerede var desidert verst i Vesten. Våpen er blitt dødsårsak nummer én blant barn.

Konsekvensene er store. I 1990 kunne en amerikaner forvente å leve nesten like lenge som en nordmann. Gapet i forventet levealder var på 1,2 år, viser tall fra OECD. Men mens den norske levealderen jevnt og trutt har beveget seg oppover, i takt med andre land, stagnerte den amerikanske levealderen etter 2010.

I 2019 endte USA opp med den klart laveste forventede levealderen av alle sammenlignbare land. Gapet til Norge var på 4,2 år.

Så kom covid-19. Viruset tok hundretusenvis av amerikanske liv. Samtidig ble problemene som hadde bygget seg opp før pandemien, kraftig forverret. I 2021 var levealdersgapet mellom Norge og USA økt til hele 7,1 år.

Lars Birkelund kommenterer dette slik:

Lars Birkelund.

Det er lett å forstå hvorfor norske politikere ble blendet og forført av USA etter andre verdenskrig. For da var landet på sin høyde etter å ha kommet uskadet og styrket ut av krigen. USA hadde da og noen år framover halvparten av verdens samlede BNP, samt at USA også for mange var et fyrtårn for demokrati (tross rasistiske lover, men rasisme var ikke høyt på agendaen da) og materiell velstand.

Desto vanskeligere er det å forstå at norske politikere knytter seg stadig tettere til USA nå. For landet kan ikke lenger kalles et demokrati og det er nærmest på randen av borgerkrig. USAs makt og innflytelse i verden er synkende og andelen av verdens samlede BNP er halvert siden 1945. Det er i det hele tatt vanskelig å forstå hvorfor man skal ha respekt for et land som ikke klarer å framskaffe en bedre leder enn den halvsenile Joe Biden. Folk ler av ham over hele verden.

Men USAs våpenmakt gir tross alt innflytelse fortsatt, skjønt våpen er også en av grunnene til et annet økende problem i USA: levealderen synker, delvis fordi det skjer så mange drap og fordi så mange dør mens de er unge. A-magasinet skriver videre:

«Gapet i levealder mellom USA og Europa kan bare i begrenset grad forklares med en dårligere eller mer risikoutsatt alderdom. En amerikansk 75-åring kan forvente å leve nesten like lenge som en norsk 75-åring.

Den store forskjellen er at langt flere amerikanere enn europeere dør før de når pensjonsalder.

Allerede ved fødselen trer et tydelig skille frem. Av 1000 barn som blir født i USA, dør rundt 5,5 før de fyller ett år. I Norge er tallet 1,9.

Slik fortsetter det, viser data fra Human Mortality Database for 2021. Hvert år gjennom oppveksten faller det fra flere amerikanske barn enn norske. Så kommer ungdomsårene. Også de er farligere i USA. Det samme er livet som ung voksen.

Nær 50 av 1000 amerikanere er døde innen de skulle ha fylt 41 år. Tallet for Norge er 14 av 1000.

Sagt på en annen måte: Nesten 1 av 20 amerikanere dør i løpet av sine første 41 leveår. Mot 1 av 70 nordmenn».

Finnes det så mye som EN god grunn til at norske politikere bør regne USA som et forbilde? Jeg ser bare en grunn: USAs våpenmakt og tilhørende evne til å bestikke/true/presse norske politikere til å gjøre som USA vil. Men det er ikke en god grunn.


Kommentar:

Aftenposten knytter sammenbruddet i levealder til covid-19, men hva med vaksinene og de dødelige virkningene av den? Resten av den interessante reportasjen antyder uten å si det at dette handler om klasse og om sammenbruddet for et helsesystem som aldri var bra.

Red.

Forrige artikkelEU har som mål å overføre 5 milliarder dollar i våpen til Ukraina årlig
Neste artikkelKina bygger Sør-Amerikas portal til Asia