Australske politikere kommer til USA for å kreve Julian Assange fri

0
Stop this! - Mr. Fish. (Etter Sokrates og giftbegeret)

Mer enn 60 australske politikere har bedt USAs regjering om å droppe straffeforfølgelsen av Julian Assange, og advarer om «et skarpt og vedvarende ramaskrik i Australia» dersom WikiLeaks-grunnleggeren blir utlevert. Brevet kommer i forkant av kunngjøringer om at en kontingent av parlamentarikere kommer til Washington D.C. denne uka i håp om å sikre Assanges frihet.

Dtte skriver Assange Defense.

I brevet sa de 63 parlamentsmedlemmene og senatorene at de var «resolutt av den oppfatning at rettsforfølgelsen og fengslingen av den australske statsborgeren Julian Assange må avsluttes».

Sammen med et stort og økende antall australiere mener vi at det er prinsipielt feil at Assange ble forfulgt i henhold til spionasjeloven (1917), og at det var en politisk beslutning å reise tiltale i utgangspunktet. Uansett har denne saken pågått i over et tiår, og det er galt at Assange skal bli ytterligere forfulgt og nektet sin frihet når man tar i betraktning varigheten og omstendighetene til interneringen han allerede har lidd. Det tjener ingen hensikt, det er urettferdig, og vi sier tydelig – siden venner alltid bør være ærlige overfor venner – at den langvarige jakten på Assange sliter på det betydelige grunnlaget for den verdsetting og respekt som australiere har for rettssystemet i USA.

Brevet vil bli tatt med til Washington D.C. hvor det vil bli presentert for amerikanske kongressmedlemmer og andre som en del av den tverrpolitiske delegasjonen som består av senatorene Alex Antic, David Shoebridge og Peter Whish-Wilson, Barnaby Joyce MP, Monique Ryan MP og Tony Zappia MP.

Turen deres, planlagt til 20.-21. september, er ment å øke oppmerksomheten om Assanges situasjon i ukene frem til statsminister Anthony Albanese sin første statsministertur til Washington i slutten av oktober.

«Det haster noe med dette oppdraget på grunn av den overhengende muligheten for Assanges utlevering til USA, og hans forverrede fysiske og mentale helse», skrev Monique Ryan MP, et av medlemmene av den australske parlamentariske delegasjonen.

Denne situasjonen er politikk, ikke en lov. Hvis utleveringsforespørselen godkjennes, vil australiere være vitne til utvisningen av en av våre borgere fra en AUKUS-partner til en annen – vår nærmeste strategiske allierte – med Assange som står overfor utsiktene til å tilbringe resten av livet i fengsel.

steigan.no er den kanalen i Norge som har publisert mest, kontinuerlig og omfattende om Julian Assange.

Forrige artikkelVestlige medier hausset opp den ukrainske motoffensiven – det ukrainske folket betaler prisen
Neste artikkelHan som ropte «ulv», uler igjen – Espen Nakstad er tilbake