«Arbeidsledigheten må opp 40-50%» sier australsk eiendomsmogul

0

I en tale på Australian Financial Reviews «eiendomstoppmøte», klaget eiendomsutvikler og administrerende direktør Tim Gurner over at arbeidsledighet i hjemlandet Australia på 3,7 % faktisk var et problem. – Arbeidsledigheten må øke med 40, 50 %,» sa Gurner, fordi «arrogante» arbeidere ikke er produktive nok etter hans smak. «Vi må se smerte i økonomien. Vi må minne folk på at de jobber for arbeidsgiveren, ikke omvendt.»

YouTube player

«Jeg tror problemet vi har hatt er at under Covid bestemte folk seg for at de egentlig ikke ville jobbe så mye lenger. Og det har hatt en massiv effekt på produktiviteten.»

«Du vet, ‘tradies’ [faglærte arbeidere, som regel håndverkere] har definitivt trukket tilbake på produktiviteten. De har fått mye betalt for å ikke gjøre for mye de siste årene, og vi må se endring på dette.»

Svært mange har tatt disse utsagnene ille opp, videoklippet har blitt sett titalls millioner ganger på diverse plattformer. Gurner, som har beklaget, men ikke trukket tilbake uttalelsene, får også støtte. En av de som støtter ham er kommentator i Financial Review Aaron Patrick som innleder sin kronikk:

«Angrep på eiendomsutvikleren ser bort fra at organisert arbeidskraft kan være like egoistisk som kapital.»

Som eiendomsutvikler sliter Gurner med å få tak i folk til sine byggeprosjekter, og han mener dette fallet i produktivitet bidrar til boligkrisen Australia opplever.

Det er all grunn til å anta at Gurners uttalelser er gjengs i eierklassen. Han og hans likesinnede mener arbeidere må lide for å bli «mindre arrogante», altså bringes tilbake til en tilværelse der de skal stå med lua i hånda og være takknemlige for å ha en jobb overhodet.

Og hvilke verktøy vil benyttes for å få dette til?

Vi kan i grunnen se oss rundt og kanskje få en ny forståelse av at alt det som skjer med de økende kostnadene for vanlige folk – kostnader som det ikke går an å unngå: renter, strøm, mat, offentlige avgifter, kan ha et mål og at målet er å «tukte» arbeiderklassen til fordel for eierklassen.

Kjerstin Bråthen, DNB: Vi må akseptere noe smerte i prosessen

På møtet i milliardærklubben World Economic Forum 23. mai 2022 sa toppsjefen i DNB, Kjerstin Braathen, at:

«Vi må akseptere at det vil være noe smerte i prosessen. Tempoet vi trenger vil åpne opp for feiltrinn. Det vil åpne for mangel på energi, det vil skape inflasjonspress. Og kanskje vi må begynne å snakke om det, at smerten faktisk er verdt det, for hvis vi ikke gjør det, er det ingen business case, det er ingen økonomi, det er ingen velferd.»

Dette utsagnet kom for sikkerhets skyld på forumet «Transforming through Trust« – Omstilling gjennom tillit.

Kjerstin Braathen, som i 2020 tjente 13,7 millioner kroner og i 2021 15 millioner, er neppe blant dem som kommer til å føle mest smerte under denne omstillinga, men hun vil gjerne være med å påføre andre denne smerten.

Hun og Tim Gurner er samme ulla. Dette er de rike som slett ikke føler noen smerte, men er desto mer villige til å påføre alle andre så mye smerte de kan.

Og det kommer her også. Norge er svært utsatt i den situasjonen vi er i med «det grønne skiftet», og ikke minst det at nordmenn er blant de mest forgjeldede i Europa.

Nettavisa Forskning.no snakket med forbruksforsker ved universitetet OsloMet, Christian Poppe i 2021 og han sa:

– Bare de siste fem årene har nordmenns samlede gjeld steget fra rundt 3000 milliarder kroner til rundt 4000 milliarder kroner. Det gjør oss til et av verdens mest gjeldstyngede folk. I Norden blir vi bare slått av danskene, sier Poppe til Forskning.no.

Det lover svært dårlig nå som rentene og inflasjonen går opp og boligprisene synker.

Det norske korthuset kan falle før vi aner det.

Forrige artikkel«Bidens fase» av Ukraina-krigen begynner
Neste artikkelMoskva lover «forebyggende tiltak» for å stoppe NATOs arktiske oppbygging