Verdens rikeste økte sin samlede formue med 852 milliarder dollar i 2023

0

Av Jerry White, WSWS.

Verdens rikeste individer økte sine samlede formuer med 852 milliarder dollar i 2023 ifølge Bloomberg, og publisert i starten av juli. Hver milliardær på Bloomberg-lista ‘Billionaires Index’ tjente 14 millioner dollar (USD) daglig i gjennomsnitt i de seks siste månedene – samtidig som 47 prosent av verdens befolkning knapt overlevde på 6,25 dollar dagen.

Formuesøkningen for verdens 2.640 dollarmilliardærer var den største i løpet av et halvår siden andre halvdel av 2020. Den forrige økningen var resultatet av de billioner av dollar, USAs og andre regjeringer, pøste inn i finansmarkedene rundt om i verden for å beskytte de superrikes finansbeholdninger fra pandemiens innvirkninger.

Selv om milliarder av mennesker på planeten har skyhøye levekostnader, fallende reallønninger og de blir fattigere, ble Elon Musk, verdens rikeste, 96 milliarder dollar rikere i løpet av seks første månedene av 2023. Mark Zuckerberg, og nummer 10 på Bloombergs liste over de 500 rikeste milliardærene, så den nest høyeste stigningen for hans formue; opp 58,9 milliarder dollar de seks første månedene av 2023, til 99,2 milliarder dollar.

På Bloombergs ‘Billionaire Index’ etterfølges Musk av Bernard Arnault, som eier halvparten av de europeiske produsentene av luksusvarer, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Arnault forsøkte i 2012 å få byttet statsborgerskap til belgisk for å slippe å betale skatt. Arbeidere som protesterte mot president Emmanuel Macrons pensjonskutt stormet i april LVMHs hovedkvarter, og sa regjeringen kunne hente pengene de trengte for å finansiere pensjonene hos Arnault.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos er den tredje rikeste med ei formue på 154 milliarder dollar, opp 47,4 milliarder dollar i løpet 2023. Amazon er for tiden under etterforskning av den føderale etaten for helse og sikkerhet på arbeidsplassen, for gjentatte overtredelser. Amazon hadde i 2021 en rate for alvorlig skadede på 6,8 per 100 ansatte, mer enn dobbelt så høyt som for alle andre varehusanlegg, som var på 3,3 for hver 100 arbeidere.

Etter Bezos på lista er Microsoft-grunnlegger Bill Gates med 134 milliarder dollar, opp 24,4 milliarder dollar. Gates solgte i fjor aksjer i Canadian National Railway Co. for 940 millioner dollar, men sitter fortsatt på en eierandel på 9 prosent i CN Rail. Dette er en av Nord-Amerikas syv ‘topp klasse 1‘ jernbaner, som har gjennomført brutale kostnads-nedskjæringer for arbeiderne, og har kuttet i investeringer for infrastrukturen som har resultert i gjentatte avsporinger, deriblant i East Palestine, Ohio.

Ifølge en rapport utgitt av NGO-en Oxfam i forkant av World Economic Forum tidligere i år:
«De rikeste 1% av befolkningen har siden 2020 tilegnet seg nesten to tredjedeler av ny formue på 42 billioner dollar. Det er nesten dobbelt så mye penger som de resterende 99% av menneskeheten hadde til rådighet i samme tidsrom. Antallet milliardærer og deres formuer har i løpet av det siste tiåret blitt doblet, og de rikeste 1% av menneskene tilegnet seg rundt halvparten av all ny global rikdom».

«Den «gjennomsnittlige» milliardæren tjente rundt 1,7 millioner dollar for hver dollar en person fra de nederste 90 % tjente. Verdens superrikes samlede formue øker med 2,7 milliarder dollar hver dag».

«I løpet av de fem neste årene planlegger tre fjerdedeler av verdens regjeringer nedskjæringer i offentlige utgifter på til sammen 7,8 billioner dollar».

«Mer enn 820 millioner mennesker sulter, de fleste av dem kvinner som må spise aller sist, og derfor minst. I tillegg trenger nå 339 millioner mennesker humanitær bistand, matrasjoner i nødssituasjoner, reint vann og husly – mer enn noensinne».

Innen herskerklassen er det en voksende frykt for de revolusjonære implikasjonene av arbeiderklassens stadig større militante og politiske radikalisering. The Guardian rapporterte nylig om en investeringskonferanse arrangert i London av magasinet ‘Spears Wealth Management’, der «medlemmer av den globale eliten og deres finansteam ble fortalt av progressive rådgivere at det var en ‹reell risiko for faktisk opprør› og ‹sivile uroligheter›, dersom det sprikende ulikhetsgapet mellom rik og fattig får utvides, som resultat av prisøkningene for energi og mat som rammer hardt pressede husholdninger.»


Fra World Socialist Website, publisert 4. juli 2023.
Jerry White er journalist og redaktør for artikler om arbeidsliv i WSWS.
Utdrag gjort av Northern Light for Derimot.no fra en lengre artikkel på norsk. Linker og oversikter i originalartikkelen.
Originalartikkel: Verdens rikeste økte deres samlede formue med $ 852 milliarder i 2023.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGonzalo Lira: – Jeg ble torturert i ukrainske fengsler
Neste artikkelHvis alle skal bli med i NATO, hvorfor har vi da FN?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.