USAs klaseammunisjon vil bringe mer smerte og død til sivile i Donbass

0
USA-produsert 155mm klaseammunisjon

Kiev vil bruke sine nylig mottatte våpen mot boligområder, akkurat som de har gjort de siste ni årene.

Av Eva Bartlett.

Internationalist 360 ° , 1. august 2023

Den nylige amerikanske beslutningen om å sende klaseammunisjon til Ukraina er umoralsk, uetisk og kriminell. Vi har allerede sett de forferdelige resultatene av bruken av slike våpen, der sivile blir lemlestet og myrdet (ofte tiår senere) i Irak og Sørøst-Asia, for eksempel, og i Libanon.

I tillegg til de etiske grunnene til ikke å sende disse våpnene til Ukraina, er det pragmatiske grunner til det, fra et militært perspektiv. De er meningsløse for Ukraina, til tross for vestlige løfter om at de vil «gjøre mer skade over et større område enn standard enhetlige artillerigranater, ved å slippe dem som små bomber, med raketter eller granater».

I virkeligheten, mens de dekker et større område enn en konvensjonell høyeksplosiv ammunisjon, forårsaker klasebombene ikke kraftigere skade, absolutt ikke mot russiske befestede stillinger. Deres bruk er hovedsakelig for å målrette tropper i de åpne og lett pansrede kjøretøyene. Ikke en game changer for Kiev.

Ifølge Scott Ritter, tidligere etterretningsoffiser i US Marine Corps, «er dette det mest ubrukbare våpenet i verden for skyttergravskrig. Med skyttergravskrig trenger du en høyeksplosiv runde som ødeleger bunkere, som ødelegger skyttergraver.»

Hvis USA vet at klaseammunisjon ikke vil endre fakta på bakken for Ukraina, hvorfor sender de dem? Fordi, som president Joe Biden selv har sagtUkraina «går tom for ammunisjon, og vi har lite av det». Så USA kan like godt laste av sitt gamle lager av klase-ammunisjon. De vil ikke, som Biden hevdet, «stoppe disse stridsvognene fra å rulle». De vil heller ikke, som Biden-administrasjonen hevder, «redde sivile liv». De vil nesten helt sikkert bli brukt til å drepe, lemleste og terrorisere flere sivile i Donbass, umiddelbart og i årene som kommer.

Den amerikanske obersten Douglas Macgregor har understreket at klaseammunisjonen har en høy blindgjengerrate. Ifølge Ritter klarer nær 40 prosent av dem ikke å eksplodere. Macgregor fremhevet også hvordan barn er «tiltrukket av disse lyse skinnende gjenstandene som ser ut som baseballer», så lumsk er deres design.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan forsikrer oss om atKiev ikke vil misbruke klasebombene. Han hevder at «Ukraina er forpliktet til mineryddingstiltak etter konflikten for å redusere mulig skade på sivile,» og at «Ukraina har gitt skriftlige forsikringer om at de kommer til å bruke disse på en veldig forsiktig måte, som er rettet mot å minimere enhver risiko for sivile.»

USA signerte aldri konvensjonen om klaseammunisjon, som forbyr all bruk, produksjon, overføring og lagring av klaseammunisjon, men hadde ikke noe imot å signalisere sin avsky mot dem da de lobbet anklager mot Russland (heller ikke en underskriver av konvensjonen) 28. februar 2022, med Bidens daværende pressesekretær, Jen Psaki, som kalte bruken av klaseammunisjon en potensiell «krigsforbrytelse».

Som vanlig er det en avskyelig krigsforbrytelse når en amerikansk fiende angivelig gjør det, men ikke når en alliert, eller USA selv, faktisk gjør det. Når det gjelder Ukrainas svake løfter om ikke å bruke klaseammunisjon mot sivile, har de allerede gjort det siden 2014.

Ukrainas historie med klasebombing av sivile

Som et personlig vitne besøkte jeg i slutten av mars 2022, åstedet for et ukrainsk missilangrep som tidligere samme måned hadde drept 22 sivile og skadet ytterligere 33. Fordi det ukrainsk-avfyrte Tochka-U-missilet ble avskåret, eksploderte ikke alle de 50 kassettene med klaseammunisjon inne i byens gater. Ellers ville blodbadet vært mye verre. Så, i april 2022, angrep ukrainske styrker en jernbanestasjon i Kramatorsk, og skjøt også en Tochka-U med klaseammunisjon, og drepte et rapportert antall på 50 personer. Vestlige medier anklaget forutsigbart nok Russland for krigsforbrytelsen, selv om undersøkelser viste at missilet kom fra ukrainsk-kontrollert territorium i sørvest.

Men som de fleste av Kievs krigsforbrytelser mot sivile i Donbass, startet ikke bruken av klaseammunisjon i 2022. Tilbake i 2014 rapporterte Human Rights Watch (HRW) om ukrainske regjeringsstyrkers bruk av klaseammunisjon i befolkede områder i Donetsk by. Et angrep den 2. oktober på sentrum av Donetsk, som inkluderte bruk av raketter med klaseammunisjon, drepte en ansatt i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

New York Times rapporterte også at ved flere anledninger i oktober 2014 «synes den ukrainske hæren å ha skutt klaseammunisjon inn i hjertet av Donetsk, og sluppet løs et våpen som er forbudt i store deler av verden, inn i en opprørskontrollert by med en fredstidsbefolkning på mer enn én million.» Med henvisning til fysiske bevis og intervjuer med vitner og ofre, skrev avisa at det var «klare tegn på at klaseammunisjon hadde blitt avfyrt fra retningen av hærkontrollert territorium».

Antipersonellminer av typen «petal mines», kronbladminer, på gata i Donetsk. Foto: Eva Bartlett.

Ukrainske «kronbladminer» fortsetter å lemleste

Men dette er ikke de eneste klasebombene Ukraina har skutt mot sivile i Donbass. Faktisk dokumenterte jeg i løpet av fjoråret etterspillet av at Ukraina skjøt raketter som inneholdt kassetter med internasjonalt forbudte PFM-1 «kronblad»-miner, over 300 miner per rakett.

På grunn av deres design glir de vanligvis til bakken uten å eksplodere, til noen eller noe tråkker på eller på annen måte forstyrrer dem.

Ifølge myndighetene i Folkerepublikken Donetsk (DPR) begynte Ukraina å skyte disse små, vilkårlige minene 6. mars 2022, under kampene om Mariupol, og deretter fra 18. mai 2022, mot bebyggelse i DPR og Karkov regionene.

Siden jeg først dokumenterte ettervirkningene av Ukrainas bruk av minene i sentrum av Donetsk i slutten av juli 2022, har jeg intervjuet ofre, og rapportert om det møysommelige arbeidet russiske sappører har gjort for å lokalisere og ødelegge minene. Per 25. juli i år har 124 sivile blitt skadet av minene, inkludert ti barn. Tre sivile døde som følge av skadene.

Vestlige våpen brukt til å drepe sivile i Donbass

Det bør nevnes at Ukraina i løpet av sin nå ni år lange krig mot Donbass har brukt konvensjonell NATO-ammunisjon til å slakte og lemleste sivile. De høyeksplosive granatene Ukraina skyter på byer og tettsteder i Donbass, men også utallige ganger i hjertet av Donetsk by, river folk fra hverandre, etterlater lemlestede kropper og kroppsdeler på gater og fortau, og på markedsplasser.

22. juli skal ukrainske styrker ha beskutt russiske journalister i Zaporozhye-regionen med klaseammunisjon, drept én og skadet tre andre.

Disse bevisste angrepene på media, på sivile hjem, sykehus, infrastruktur og på de sivile selv, bør fordømmes like høylytt som Ukrainas avfyring av kronbladminer og klaseammunisjon generelt. Men USAs kunngjøring om at de ville sende klaseammunisjon til Ukraina, resulterte i noe mild misnøye fra andre vestlige land, men ingen alvorlig sterk fordømmelse. Canada er en av nasjonene som i det minste uttrykker noen innvendinger mot å sende klasebomber, ledelsen i Ottawa føler sannsynligvis at det burde protestere, gitt Canadas tilslutning til konvensjonen.

Den kanadiske regjeringen uttalte nylig at den er helt imot bruk av klaseammunisjon og er «forpliktet til å sette en stopper for effektene klaseammunisjon har på sivile, spesielt barn.» Men bortsett fra høflig brumming angående de amerikanske klasebombene, har jeg ikke sett noen kanadisk fordømmelse av Ukrainas gjentatte bruk av klaseammunisjon mot sivile i Donbass.

Men de virkelige kriminelle her er den amerikanske regjeringen, som vet at å sende klaseammunisjon faktisk ikke vil hjelpe Ukraina med å bekjempe det russiske militæret på noen konkret måte, men at det er høyst sannsynlig at Ukraina i stedet vil bruke dem mot sivile i Donbass. Tilsynelatende er det helt greit for de krokodille-tårefylte amerikanske hyklerne.

*Oppdatering:

RT: «Klaseammunisjon traff passasjerbuss i Makeevka-Yasinovataya (Folkerepublikken Donetsk) – kjøretøyet kom under ild fra Kievs styrker – lokale myndigheter»


Sjefredaktør Pål Steigan intervjuer Eva Bartlett, Vanessa Beeley og Patrick Henningsen. Foto: Kari Jaquesson.

Eva Bartlett er en kanadisk uavhengig journalist. Hun har tilbrakt år på bakken og dekket konfliktsoner i Midtøsten, spesielt i Syria og Palestina (hvor hun bodde i nesten fire år). Forfatteren er mottaker av 2017 International Journalism Award for International Reporting, tildelt av Mexican Journalists ‘Press Club (grunnlagt i 1951), var den første mottakeren av Serena Shim Award for kompromissløs integritet i journalistikk, og ble nominert i 2017 til Martha Gellhorn-prisen for journalistikk. Se hennes utvidede bio på bloggen hennes In Gaza. Hun tvitrer fra @EvaKBartlett.


Denne artikkelen ble publisert av Internationalist 360 ° 

US Cluster Munitions Will Bring More Pain and Death to Donbass Civilians

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelKonspirasjon mot «konspirasjonsteori»
Neste artikkelVelgernes valg
Eva Bartlett
Eva Karene Bartlett er en kanadisk-amerikansk journalist som har tilbrakt år på bakken og dekket konfliktsoner i Midtøsten, spesielt i Syria og Palestina (hvor hun bodde i nesten fire år). Hun var mottaker av 2017 International Journalism Award for International Reporting, gitt av Mexican Journalists' Press Club (grunnlagt i 1951), og var den første mottakeren av Serena Shim Award for Uncompromised Integrity in Journalism. Se hennes utvidede biografi på bloggen hennes In Gaza. Hun tvitrer fra @EvaKBartlett og har Telegram Channel, Reality Theories. Eva kan også nås på evabartlett@hotmail.com.