Tysklands regjering vurderer å forby AfD

0

Tyskland diskuterer om det skal forbys det høyreekstreme Alternativ for Tyskland (AfD) ettersom partiet stiger til 21 prosent på meningsmålingene. Etterretningstjenestemenn advarer om at medlemmene av partiet blir stadig mer ekstreme. Dette skriver den britiske avisa The Telegraph.

Avisa skriver videre:

Frank-Walter Steinmeier, den tyske presidenten, advarte i en tale til landets innenlandske etterretningsbyrå at «vi alle har det i våre hender å sette dem som forakter vårt demokrati i deres sted».

Talen hans på slottet der den tyske etterkrigstidens grunnlov ble opprettet har i stor grad blitt sett på som støtte for et forbud etter at Thomas Haldenwang, den innenlandske spionsjefen, advarte om økende høyreekstreme innflytelse i partiet.

Haldenwang sa: «Vi ser et betydelig antall nøkkelpersoner i dette partiet som sprer hat mot alle typer minoriteter her i Tyskland.»

«Hver tredje tysker kan tenke seg å stemme AfD»

I en nylig spørreundersøkelse utført for avisa Bild sa hver tredje av de spurte at de «hadde vurdert å stemme AfD».

Dette kartet viser at AfD er det største partiet i det tidligere DDR:

Utenom Berlin ligger de på rundt 30% av stemmene. Men legg også merke til at de dobler og tredobler (og vel så det) i forhold til valgresultatet også i Vest-Tyskland.

Men hvorfor stemmer tyskerne i stadig større grad på AfD? Det er lite trolig at 20%–30% av tyskerne er blitt høyreekstremister eller har nazisympatier. At partiet har en del ekstreme talspersoner, kan det ikke være tvil om. Men det forklarer ikke hvorfor hver tredje tysker vurderer å stemme på partiet.

Det har opplagt å gjøre med misnøyen med immigrasjonspolitikken, men det er mye bredere enn som så. I Øst-Tyskland handler det om at østtyskerne føler seg forrådt etter Tysklands samling. Her handler det veldig mye om en misfornøyd arbeiderklasse. Tyskland driver en sjøldestruktiv energi- og industripolitikk som rammer svært mange arbeidere og lavere funksjonærer. AfD har også vært motstandere av koronapolitikken og er nå motstandere av krigen i Ukraina. De er også mot regjeringas industri- og energipolitikk. Alt dette slår an blant svært mange tyskere.

Partiet ser på USA som Tysklands viktigste allierte, men vil ha avspenning overfor Russland, en avslutning av krigen og et langsiktig samarbeid med Russland. (Se deres utenriksprogram.)

Derimot taper regjeringskoalisjonen i Tyskland stadig oppslutning. Deres underkastelse under USA (husk Nord Stream) og deres «grønne skifte» er upopulære saker. Ved forrige valg fikk «trafikklyskoalisjonen» (rød, gul, grønn) 52%. Nå sier meningsmålingene 39%.

Så kanskje synes de det er et smart trekk å forby sine viktigste utfordrere?

Det kan i hvert fall ikke ha med det å gjøre at Tyskland ikke vil vite av nazister. Landet gir så mye det orker til det korrupte Zelensky-regimet i Kiev. Og Zelensky sjøl understreker stadig hvor mye han støtter den nazistiske Azov-bataljonen.

Nylig hadde han et møte med nazisten Andriy Biletsky som leder Azov, og diskuterte krigsstrategien med ham.

Biletsky gjør ingen hemmelighet av sitt syn – i programerklæringen fra 2014 «Ukrainas rasemessige sosialnasjonalisme er den ideologiske kjernen i ‘Ukraina-patriot’-organisasjonen» går han rett på sak: «Vår nasjons historiske oppdrag på dette kritiske tidspunkt, er å lede den globale, hvite rase i sitt siste korstog for overlevelse. Et korstog mot de semitt-ledete undermenneskene.»

Forrige artikkelMotvind: – Elektrifisering av Melkøya – rasering og kolonialisme
Neste artikkelStabssjef i Nato: Ukraina kan avgi territorium i bytte mot Nato-medlemskap