Stabssjef i Nato: Ukraina kan avgi territorium i bytte mot Nato-medlemskap

0

«Stabssjef i Nato, Stian Jenssen, antyder at Ukraina kan få et Nato-medlemskap i bytte mot å gi opp noe territorium til Russland, og at det kan være en del av slutten på krigen i Ukraina.» Dette skriver avisa VG.

– Jeg tror at en løsning kan være at Ukraina gir opp territorium, og får et Nato-medlemskap i retur, sa Jenssen i en paneldebatt i Arendal tirsdag formiddag.

Stian Jenssen er stabssjef for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. Stoltenberg har selv ikke vært villig til å diskutere mulige løsninger for Ukraina etter Russlands invasjon.

Etter stor intern uenighet, samlet Nato-landenes toppledere seg bak en formulering om at en invitasjon til medlemskap for Ukraina kommer «når de allierte landene er enige om det, og vilkårene er oppfylt».

– Det er vesentlig bevegelse i spørsmålet om fremtidig Nato-medlemskap for Ukraina. Det er i alles interesse at krigen ikke gjentar seg, sa Jenssen.

– Russland sliter enormt militært, og det virker urealistisk at de kan ta nye territorier. Nå er det snarere spørsmål om hva Ukraina klarer å ta tilbake, la han til.

På VGs spørsmål om det er Natos syn at Ukraina må avgi landområder for å oppnå fred med Russland og et fremtidig medlemskap i Nato, viste Jenssen til at diskusjonen om mulig status etter krigen allerede er i gang, og at spørsmål om å avgi territorium til Russland er reist av andre.

– Jeg sier ikke at det må bli slik. Men det kan være en mulig løsning, svarte Jenssen.

Har vakt stor internasjonal oppsikt

At stabssjefen til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier dette i et vel forberedt innlegg på en offentlig konferanse har rimeligvis vakt stor internasjonal oppsikt:

Fra Kiev er reaksjonene rasende, ikke minst fordi man antakelig skjønner at dette er signaler som kommer fra NATO sjøl og ikke bare fra en enkeltperson.

Det demrer for NATO at de taper krigen mot Russland

Ifølge opplysninger oberst Douglas Macgregor får fra sine militære kilder skal antalle drepte ukrainske soldater nærme seg 400.000. I tillegg kommer hundretusener av mennesker som er så skadet at de aldri vil kunne vende tilbake til et normalt liv, enn si vende tilbake til fronten.

Dette er den rollen NATO og USA har tildelt Ukraina: Vi sender våpen, dere dør for oss, slik også forsvarssjefen i Ukraina formulerte det.

Den opphausede «våroffensiven» som ble en «sommeroffensiv» har ikke endret på dette. Det er bare enda flere titusener av drepte ukrainske soldater og knapt noen endringer av frontlinjene.

Derfor er det realiteter bak uttalelsene fra Stian Jenssen. Men ikke vil han få gehør for dette i Kiev og ikke vil Moskva heller høre på det øret. Vi må regne med at det er helt uaktuelt for Russland å gå med på et rest-Ukraina som NATO-medlem.

Forrige artikkelTysklands regjering vurderer å forby AfD
Neste artikkelHill+Knowlton – fra svindelen om kuvøsene i Kuwait til Arendalsuka