Storfinansen dumper «bærekraftsmålene»

0
BlackRocks Larry Fink tar ledelsen i finanskapitalens offensiv for å bruke "klima" for å omdanne verden i sitt bilde.

Larry Fink er sjef for verdens største investeringsfond, BlackRock. Han har gjort seg og selskapet sitt til fanebærere for såkalt Environmental, social, and corporate governance (ESG), som igjen er utledet av FNs såkalte «bærekraftmål».

I 2007 inviterte FN globale finansinstitusjoner til å signere prinsippene for ansvarlige investeringer (PRI) i 2007. Da var de totale globale eiendelene forvaltet av ESG-tenkende investeringsselskap rundt 10 billioner dollar. Innen 2020, bare 13 år senere, hadde det vokst til mer enn $ 30 billioner over hele verden og mer enn $ 17 billioner i USA. Nye private equity-selskaper og investeringsselskaper viet utelukkende til ESG, som Al Gores Generation Investment, dukket opp hvert år og de fleste store amerikanske investeringsselskaper begynte å tilby aksjefond med ESG-mandat. Dette førte til at Bloomberg i 2021 projiserte 53 billioner dollar investert i ESG innen 2025.

I 2020 stemte BlackRock på 16.200 aksjonærmøter, om 153.000 selskapsforslag. Ofte var disse stemmene mot selskapenes ledelse. I henhold til BlackRocks egen årsrapport for investeringsforvaltning: «I 2020 identifiserte vi 244 selskaper som ikke gjorde tilstrekkelige fremskritt med å jobbe inn klimarisiko i sine forretningsmodeller eller rapportering. Av disse selskapene stemte vi mot 53, eller 22%. Vi har satt de resterende 191 selskapene «på varsel». De som ikke gjør vesentlige fremskritt risikerer avstemninger mot ledelsen i 2021.»

Men nå dumper finanskapitalen ESG som om det skulle være glødende jern

McDonald’s Corp. har allerede i stillhet fjernet ESG fra sine nettsider, skriver Bloomberg. Og allerede i januar 2023 på World Economic Forum i Davos sa Fink til Bloomberg at ESG var blitt problematisk. Så også BlackRock «faser ut» sin fanesak.

Elon Musk går så langt som til å si at «ESG er djevelen»:

Det var i 2018 at ESG for alvor kom på moten ifølge Google Trends, ikke minst på grunn av BlackRock.

Skal vi tolke røyksignalene fra finanstoppene er forelskelsen i «bærekraftmålene» over og den har jo aldri vært noe annet enn et redskap i finanskapitalens kamp for å oppnå maksimal profitt og fra BlackRocks side for å skvise ut konkurrenter. Det er ingenting bærekraftig i det BlackRock og de andre «vanlige mistenkte» står for.

Norske politikere gikk en stund med jakkenåla som symboliserer «bærekraftmålene». Det har det også blitt slutt med.

Forrige artikkel«Spesialetterforsker skal granske Hunter Biden»
Neste artikkelVulkanutbrudd i Stillehavet kan gi mer nedbør og global oppvarming