Regjeringa vil elektrifisere Melkøya – vil støvsuge Finnmark og Troms for kraft

0

Regjeringen skal ha sagt ja til å elektrifisere Melkøya. Det bekrefter kilder til NRK mandag.

NRK skriver:

Regjeringen mener at Finnmark trenger mer kraft. Dette skal sikres gjennom total utbygging av kraftnettet og fornybar kraft. Dette bekrefter kilder til NRK.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) holder pressekonferanse i Hammerfest tirsdag for å fortelle om tiltak for kraft- og industriløft i Finnmark.

Regjeringen vil også presentere en større kraftpakke til Finnmark, som skal sikre at elektrifiseringen ikke går utover kraftforsyningen lokalt eller rammer annen industri.

Elektrifiseringen vil innebære byggingen av en 420 kilovolts kraftlinje fra Skaidi til Hammerfest. Fremdeles er prisanslaget for oppgradering og elektrifisering av Melkøya, på 13 milliarder kroner, opplyser kilder til NRK.

Senterpartiet sa nei til å elektrifisere Melkøya under landsmøtet tidligere i år. Det vil si at Arbeiderpartiet har vunnet frem i regjering.

Vil støvsuge Finnmark og Troms for kraft

Stortingsrepresentant for Rødt og medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Sofie Marhaug, reagerer kraftig på at det nå kommer melding om at olje- og energiminister Terje Aasland vil åpne for elektrifisering av Melkøya.

Hun mener elektrifisering av Melkøya vil støvsuge Finnmark og Troms for kraft.

Meningsløst pengesluk

Jonas Gahr Støre kjører videre på den grunnløse forestillinga om at Norge ikke er grønt nok og at elektrifisering er grønt. Begge deler er skivebom. Norsk elektrisitetsforsyning er blant de grønneste i verden og dersom vi ikke gir bort kraft til EU har vi den krafta norske forbrukere og norsk industri trenger.

Elektrifisering er ikke noe miljøtiltak, men et tiltak som vil pøse et uant antall milliarder over til privat næringsliv mens norske forbrukere blir skadelidende.

Rødt gjør her bare en feil, og det er å kjøpe ideen om karbonfangst og lagring. Dette er Jens Stoltenbergs gamle kongstanke, og den har vist seg å være en kalkun.

Er elektrifiseringen av Norge et «klimatiltak»?

Odd Handegård skrev i 2022:

Den planlagte elektrifiseringen av Norge skal angivelig bedre klimatilstanden i verden. De fleste partier i Stortinget er tilsynelatende enige om dette, men enkelte forskjeller finnes: Lederne på venstresida (særlig SV, Krf og MDG) tror klimautviklingen globalt er ytterst bekymringsfull (og det må de få lov til å mene). Høyresidas ledere (inkl. mange i Ap) er i liten grad er interessert i klimaspørsmålet. De har i stedet funnet det hensiktsmessig å spille bekymringsfulle. Strategien er en primitiv «genistrek»:

Høyresida har klart å innbille lederne på venstresida (og en god del av den norske befolkning) at høyresidas konkrete «klimatiltak» vil bidra til å forhindre dommedag i 2090. Dermed er det stor enighet i Stortinget om hva som må gjøres: Omtrent alt må elektrifiseres – uansett hvor betydningsløse tiltakene er. Ikke bare må tullballet på sokkelen realiseres – også et enormt sløseri av kraft må brukes til hydrogenproduksjon, batteribebrifter, datasentre/bitcoin, vindkraft, fangst og lagring av CO2 etc.

Noe av dette kan (og bør?) sikkert gjøres, men de planlagte overdrivelsene i bruk av energi, er hinsides all fornuft. Om all elektrifisering realiseres, blir kraftunderskuddet i Norge kolossalt – og «dokumenterer» at vi trenger mer vindkraft. Fikst? I tillegg er det enighet om at fjerningen av klimagassutslipp må starte i det grønneste landet i verden (Norge), og ikke i land der nesten all virksomhet er basert på fossil energi.

Forrige artikkelGlenn Diesen på verdensarenaen
Neste artikkelNiger og det franske imperiets sammenbrudd