Niger og det franske imperiets sammenbrudd

0
Tida er ute for det franske imperiet. De militære lederne i Niger og Burkina Faso bruker nå den røde bereten slik den legendariske revolusjonære lederen Thomas Sankara gjorde

Først var det Mali, så kom Burkina Faso. I dag, i den episke sagaen som er det anti-vestlige opprøret som skyter over Sahel, er det Nigers tur til å spille hovedrollen – det tredje landet som opplever et kupp på bare tre år. Den 26. juli avsatte et militærkupp ledet av general Abdourahamane Tchiani landets pro-vestlige president Mohamed Bazoum, valgt i 2021 under påstander om svindel og protester mot valgresultatet.

Av Thomas Fazi.

I hvert av disse kuppene oppga de involverte militæroffiserene de samme årsakene til å ta makten: økende bekymring for en økning i terrorisme og kronisk sosial og økonomisk underutvikling. Til tross for at det er en av verdens rikeste regioner når det gjelder naturressurser, inkludert olje, gull og uran, er Sahel også en av de fattigste økonomisk. Niger er et slående eksempel: det er en av verdens ledende eksportører av uran, men rangerer konsekvent mot bunnen av Human Development Index.

I øynene til disse landenes nye ledere og deres støttespillere ligger mye av ansvaret for dette hos spesielt én skurk: Frankrike. De er tross alt alle tidligere franske kolonier, en del av det som pleide å bli kjent som Françafrique. Og mer enn noen annen imperialistisk makt har Frankrike fortsatt å utøve en enorm innflytelse over sine tidligere utposter, og har erstattet regelrett kolonistyre med mer subtile former for nykolonial kontroll – først og fremst ved hjelp av valuta.

Før Afrikas avkolonisering på 50- og 60-tallet var det vanlig blant vestlige makter å påtvinge sine respektive kolonier former for monetær underdanighet. De tidligere koloniene ble generelt tvunget til å bruke valutaer utstedt og kontrollert av imperienes sentre, for å sikre de europeiske landenes økonomiske kontroll og økonomiske fordeler. Frankrike var intet unntak; snarere, det som skilte Frankrike fra andre imperiale makter var det faktum at dets monetære imperium overlevde avkoloniseringen. Mens de fleste afrikanske kolonier, etter å ha blitt uavhengige, tok i bruk nasjonale valutaer, klarte Frankrike å overtale de fleste av sine tidligere utposter i Sentral- og Vest-Afrika til å opprettholde kolonivalutaen: CFA-francen.

Les: CFA-franc – hvordan Frankrike underutviklet Afrika

I tiårene som fulgte forsøkte forskjellige land å forlate CFA-systemet, men svært få lyktes. Som den senegalesiske økonomen Ndongo Samba Sylla og den franske journalisten Fanny Pigeaud skriver i sin bok Africa’s Last Colonial Currency (som jeg har oversatt), gjorde Frankrike alt det kunne for å hindre land fra å forlate CFA: «Skremsler, destabiliseringskampanjer og til og med attentater og statskupp markerte denne perioden, og vitnet om de permanente og ulik maktforhold som forholdet mellom Frankrike og dets ‘partnere’ i Afrika var basert på – og fortsatt er basert på i dag.»

Som et resultat av dette fortsetter CFA-francen å bli brukt av 14 land, for det meste tidligere franske kolonier, i hele Sentral- og Vest-Afrika – inkludert Mali, Burkina Faso og Niger. Sammen utgjør de den såkalte «franc-sonen», hvor Frankrike fortsatt spiller en sentral rolle. Til tross for den formelle «afrikaniseringen» av denne gruppen, som innebar å overføre hovedkvarterene til CFA-francens to sentralbanker til det afrikanske kontinentet, fortsetter Frankrike å nyte vidtrekkende kontroll over systemet – og landene som bruker det.

«Mer enn bare en valuta,» skriver Sylla og Pigeaud, «CFA-francen lar Frankrike styre sine økonomiske, monetære, finansielle og politiske relasjoner med noen av sine tidligere kolonier i henhold til en logikk som er funksjonell for dets interesser.» De hevder at CFA-francen representerer en form for «monetær imperialisme», som hindrer utviklingen av afrikanske økonomier og holder dem underordnet Frankrike.

Tenk på Niger: landet er Frankrikes største kilde til uran (som gir rundt 20 % av forsyningen), som er nødvendig for å drive atomkraftverkene som gir omtrent 70 % av landets elektrisitet. Likevel har bare én av sju nigerienere (og bare 4 % av innbyggerne på landsbygda) tilgang til moderne strømtjenester, mens mer enn 40 % av befolkningen lever i ekstrem fattigdom. Like påfallende er at 85% av selskapet som driver Nigers uranindustri eies av Frankrikes atomenergikommisjon og to franske selskaper; bare 15 % eies av Nigers regjering.

CFA-systemet, og mangelen på monetær og økonomisk suverenitet som det medfører, er sentralt i denne systematiske plyndringen av ressurser – i Niger og andre steder i Sahel. Av de 10 landene med verdens laveste menneskelige utviklingsindeks er fem en del av franc-sonen, inkludert de tre som har opplevd nylig kupp.

Franske styrker i Afrika (2014)

Heller ikke Frankrikes kontroll over franc-sonen er begrenset til økonomiske verktøy. Niger er også Frankrikes viktigste Sahel-militærbase, og huser rundt 1500 franske soldater. For å komplisere saken ytterligere, er landet også hjemsted for rundt 1000 amerikanske soldater, en av de største kontingentene av amerikanske tropper på det afrikanske kontinentet, som opererer under paraplyen til United States Africa Command (Africom). Siden 2013 har USA også utført droneoppdrag fra flere baser i Niger – inkludert en nylig konstruert installasjon til 110 millioner dollar. For både Frankrike og USA er det påståtte målet å bekjempe islamsk terrorisme; Realiteten er imidlertid at til tross for denne massive utenlandske militære tilstedeværelsen, har sikkerheten i Niger og andre land forverret seg med årene – det samme har deres økonomiske utsikter.

France-Africa: a long history of military intervention

Kanskje vi ikke burde bli overrasket over at Afrikas nyeste militærjuntaer har pekt ut Frankrike som hovedmålet for sin harme. I Mali utviste den nåværende militærlederen Assimi Goïta den franske hæren, kuttet diplomatiske bånd og har til og med forbudt fransk som offisielt språk. I Burkina Faso utviste den unge revolusjonære lederen Ibrahim Traoré også franske tropper og forbød flere eksporter.

For Sylla utgjør dette intet mindre enn «en andre nasjonal frigjøringsbevegelse, som tar sikte på å fullføre avkoloniseringsprosessen som startet på femti- og sekstitallet i det frankofone Afrika». Mens den første fasen av denne prosessen handlet om å oppnå politisk uavhengighet fra Vesten, handler denne siste fasen om å oppnå økonomisk suverenitet og uavhengighet. Det er derfor, som en fersk FN-rapport bemerket, folkelig støtte for disse nye militære regjeringene kan forstås som å være «symptomatisk for en ny bølge av demokratisk ambisjon som ekspanderer over hele kontinentet». Som Sylla fortalte meg: «I mange av disse landene blir militærene sett på som ledere som opprettholder sine nasjoners suverenitet og uavhengighet, i motsetning til valgte regjeringer, som har en tendens til å være vestens marionetter og ikke har gjort noe for å utfordre den nykoloniale orden gjennom alle disse årene.»

Men hva betyr dette for Niger? Foreløpig ser det ut til at landet beveger seg i samme retning som Mali og Burkina Faso. Mens den nye regjeringen har stoppet (foreløpig) med å beordre utenlandske tropper om å forlate landet, har den opphevet en rekke militære samarbeidsavtaler med Frankrike, stengt landets luftrom – og faktisk stoppet amerikanske droneoperasjoner – og kunngjort at det vil stanse eksporten av uran til Frankrike. I tillegg har tusenvis av mennesker gått ut i gatene for å vise sin støtte, brent franske flagg og til og med angrep på den franske ambassaden. «Siden barndommen har jeg vært motstander av Frankrike,» sa en lokal forretningsmann til BBC. «De har utnyttet alle rikdommene i landet mitt som uran, bensin og gull. De fattigste nigeriene kan ikke spise tre ganger om dagen på grunn av Frankrike.»

Som for å bevise poenget hans, iverksatte Det økonomiske fellesskapet av vestafrikanske stater (Ecowas) – en politisk og økonomisk union av 15 land lokalisert i Vest-Afrika som har støtte fra Vesten – umiddelbart sanksjoner mot Niger, og suspenderte alle kommersielle og finansielle transaksjoner mellom Niger og Ecowas-landene og, enda mer illevarslende, frysing av Nigers eiendeler deponert i sentral- og forretningsbankene i Ecowas. Grunnen til at de kan gjøre dette er nettopp fordi Ecowas er den vestafrikanske økonomiske og monetære unionen, som utsteder valutaen som brukes av Niger, og som i stor grad er under Frankrikes kontroll. Dette tillater Frankrike å bevæpne CFA-francen mot enhver regjering som utgjør et problem for den innenfor franc-sonen. EU har også reagert straffende, og suspendert bistand og samarbeid med Niger til tross for at det er et av de fattigste landene i verden.

Mer bekymringsfullt er det at den vestafrikanske blokken sa at den ville «treffe alle nødvendige tiltak», inkludert bruk av makt, hvis den valgte regjeringen ikke ble gjeninnsatt innen en uke. Denne fristen gikk ut på søndag og det ble ikke gjort noe, men trusselen er ikke trukket tilbake. De skal møtes på torsdag for å bestemme hva som skal skje videre. I mellomtiden har Frankrike, EU og USA tilbudt «prinsippfast» støtte  til den avsatte lederen, og har støttet Ecowas sin holdning. Dette følger et tiår hvor Frankrike brukte militærmakt for å forsvare sine interesser i det fransktalende Afrika, og intervenerte i Elfenbenskysten, Mali og Tsjad.

Men dette er mer enn bare en historie om Frankrikes avtagende hegemoni og USAs militære tilstedeværelse i regionen. Kuppet i Niger truer også et prosjekt på 13 milliarder dollar for å bygge en gassrørledning som forbinder gassfelt i Nigeria med Europa, som vil gå rett gjennom Niger. Etter EUs beslutning om å avvenne seg fra russisk gass i fjor, er denne satsingen uten tvil mer presserende enn noen gang.

Militærregimet i Niger har på sin side advart om at enhver utenlandsk militær intervensjon i landet vil resultere i en «massakre», mens Mali og Burkina Faso begge har støttet den nye regjeringen. Enhver militær intervensjon, advarte de i en felles uttalelse, «ville være ensbetydende med en krigserklæring mot Burkina Faso og Mali», og «kan destabilisere hele regionen». Gitt Russlands sterke bånd til kuppregjeringene, kan dessuten et vestligstøttet angrep på Niger lett mutere til det Colin P. Clarke har beskrevet som «en regional proxy-krig», med Russland og Wagner-gruppen som støtter Niger (og Burkina Faso og Mali), og vestlige land som støtter Ecowas.

Alt dette fører til frykt for at vi er på randen av en ny kamp om Afrika, med Russland, Kina og Vesten som kjemper om innflytelse over dette umåtelig ressursrike, unge kontinentet som er spådd å bli den neste vekstkjempen. Hvis denne logikken seier, vil det imidlertid være en katastrofe for Afrika. For så vanskelig det enn kan være å forstå, bør vestlige land – og Frankrike spesielt – akseptere at denne anti-vestlige trenden har mye mindre å gjøre med nylig utenlandsk innflytelse enn med historiske klager mot langvarig neokolonial praksis. Ethvert forsøk på å motarbeide det med den samme gamle oppskriften – økonomisk utpressing og militær makt – vil bare styrke opprørernes besluttsomhet.


Denne artikkelen ble først publisert av UnHerd:

Niger and the collapse of France’s empire


Forrige artikkelRegjeringa vil elektrifisere Melkøya – vil støvsuge Finnmark og Troms for kraft
Neste artikkelOm å bli lurt og hva man kan lære av det
Thomas Fazi
Thomas Fazi skriver om seg sjøl: Jeg er journalist/skribent/oversetter/sosialist. Jeg tilbringer mest tiden min i Roma, Italia. Blant annet er jeg medregissør for Standing Army (2010), en prisvinnende dokumentar-langfilm om amerikanske militærbaser med Gore Vidal og Noam Chomsky; og forfatteren av The Battle for Europe: How an Elite Hijacked a Continent – and How We Can Take It Back (Pluto Press, 2014) og Reclaiming the State: A Progressive Vision of Sovereignty for a Post-Neoliberal World (samforfattet med Bill Mitchell; Pluto Press, 2017).