Krigsdagbok del 72 – 7. til 9. juli 2023

0

Dette er 72. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

7. juli

Plutselig syns NATO-kringkasteren NRK synd på Prigosjyn, i gårsdagens Dagsrevyen ved å påstå at russiske statsmedier bedriver en svertekampanje mot ham og med evfemistisk ordbruk som «utfordra Putin». Han prøvde etter alt å dømme å begå militærkupp og drepte rundt ti mennesker under forsøket.

Seinere samme dag.

Kommunisme

Vi har blitt indoktrinert til å hate kommunister og kommunisme i over 100 år. Men det er mange paradokser knytta til det. For Einar Gerhardsen ble vi indoktrinert til å elske, sjøl om han også var Moskva-tro kommunist en periode rundt 1920 og gjennomførte en slags norsk kommunisme, samtidig som han var kommunisthater alliert med kommunisthatere: USA/NATO. Dette for lettere å kunne bekjempe sine mest utfordrende konkurrenter på norske arbeidsplasser og ved stemmeurnene: kommunistene i NKP.

Et annet paradoks: Kina har blitt styrt av et kommunistparti siden 1949 og blitt utskjelt som kommunistisk like lenge. Men når man peker på Kinas eventyrlige utvikling når det gjelder levekår og innflytelse i verden heter det seg at Kina har blitt kapitalistisk.

Jeg tror Kinas, etter min mening, positive innflytelse på verden, i alle fall sammenlignet med USAs innflytelse, vil føre til at kommunisme blir mer stuereint og at Kina vil bli et forbilde for verden, sjøl om våre medier, og de fleste politikerne, fortsatt prøver å få oss til å hate Kina (og kommunisme) ved å skremme oss med antikinesisk propaganda.

Jeg sier ikke dette fordi jeg er kommunist. Jeg er snarere sosialdemokrat og kunne ha stemt AP hvis det ikke hadde vært for den destruktive, farlige og krigerske utenrikspolitikken de fører. Vi må heller ikke glemme at det finnes mange former for kommunisme, eller i alle fall mange og mye som har blitt utskjelt som kommunisme, blant annet AP, Norge og partiet Demokratene i USA.

Seinere samme dag:

«I perioden fra Russland gikk til fullskala krig mot Ukraina 24. februar i fjor til 3. juni i år har Aftenposten registrert 825 angrep på russisk jord (…) Aftenposten har registrert at minst 58 sivile har mistet livet inne i Russland siden 24. februar 2022 til og med 3. juni 2023 (…) blant annet 14 år gamle Dima (…)

Krigen er definitivt kommet til det sivile Russland. Ødeleggelsene og tapene kan ikke sammenlignes med det som skjer i Ukraina (…)

Man kanskje skulle tro at de mange angrepene på russisk territorium førte til motstand mot krigen og Putin. Men det motsatte har skjedd.

Støtten for «spesialoperasjonen» er faktisk høyere i grenseområdene, ifølge Gusjev, som viser til en undersøkelse fra Khroniki.

Meningsmålinger fra Russland er ikke pålitelige, da man ikke kan vite om de spurte svarer ærlig. Likevel kan de gi en pekepinn på hva som rører seg i landet:

Det nasjonale gjennomsnittet for støtte til krigen er 60 prosent av de spurte. Det tilsvarende tallet er 69 prosent i Belgorod, 77 prosent i Kursk og 66 prosent i Brjansk.

Hvorfor?

Gusjev har en tredelt forklaring på støtten til en krig som rammer den russiske lokalbefolkningen:

1. Sivilbefolkningen i en konflikt vil ofte støtte den siden som fremstår som nærmest og sterkest.

2. Jo flere ofre, desto sterkere blir den tidligere fraværende følelsen av hat mot «fienden». I dette tilfellet blir hatet rettet mot det ukrainske militæret.

3. For lokalbefolkningen i grenseområdet er den russiske propagandaen om at Russland måtte angripe før Ukraina angrep dem, stadig mer overbevisende».

https://www.aftenposten.no/verden/i/kEx0yB/russiske-dima-ble-bare-14-aar-soldatenes-svar-forteller-hvorfor-krigen-kan-bli-langvarig

Seinere samme dag:

Sånn kan det gå med flere av de NATO-regjeringene som syns det er viktigere å sende våpen til ukrainske fascister enn å ta vare på eget land.

Seinere samme dag:

Syria, Russland, Hviterussland, Ukraina, Venezuela og Kina er blant landene som norske medier og myndigheter har kritisert for politivold. Dvs, de kritiserte Ukraina for politivold mens Janukovitsj var president, men ikke etter at Ukraina i 2014 fikk et regime av marionetter for USA, NATO og EU.

Politivold i Norge er altså OK, men ikke nødvendigvis i andre land. Det er den norske ‘moralen’, kan vi igjen slå fast etter at nok en norsk politimann ble frikjent etter bruk av vold (i Kongsberg).

8. juli

Seinere samme dag:

USAs import fra Russland øker mens Russlands import fra USA minker.

9. juli

Indiske Hindustan Times bekrefter at USAs (nye) leveranser av klasebomber til Ukraina skyldes mangel på ammunisjon.

Seinere samme dag:

Ryggesløse norske politikere, stolte som haner da de fikk til et forbud mot klasebomber. Men hvor lenge varte det? Inntil de trengte dem sjøl. Ja, for de syns åpenbart at det er greit at deres fascist-allierte i Ukraina bruker slike, som de har gjort siden 2014, i deres felles hellige krig mot Russland. I dag skal norske medier faktisk få skryt for at de tar opp dette.

«– Bruken av slik ammunisjon bør opphøre umiddelbart og ikke brukes noe sted, sier Marta Hurtado, talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, ifølge CNN.

– Det er tragisk at man skal sende våpen som vil bli et problem i flere tiår etter at det er fred, fordi man ikke har nok av det man egentlig ønsker å sende, sier Grethe Østern, våpenpolitisk rådgiver i Norsk Folkehjelp, til Dagsavisen (…) – Jeg frykter at denne vestlige sanksjoneringen av klaseammunisjon kan føre til mer bruk, også fra russisk side. Det kan fort hende at bruken av klaseammunisjon i Ukraina nå eskalerer, sier spesialrådgiveren. (…)

Anatolij Antonov, Russlands ambassadør til USA, kaller USAs beslutning om å sende klaseammunisjon til Ukraina en desperat handling, som bidrar til å true hele verdensfreden.

– Dette tiltaket forteller historien om at USA og dets satellitter har innsett at de er maktesløse. De vil imidlertid ikke innrømme sine egne feil og at de ukrainske styrkenes forsøk på å gjennomføre en offensiv mot russiske regioner har mislyktes. Derfor denne siste galskapen fra deres side, sier han også.

Han understreker at å gi Ukraina klasevåpen ikke vil påvirke Russlands vilje eller evne til å oppnå sine militære mål».
https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/2023/07/08/usa-vil-sende-omstridte-vapen-til-ukraina-bruken-av-slik-ammunisjon-bor-opphore-umiddelbart/Norske politikere, fra skanse til skanse, som sine våpenbrødre i Ukraina, da de er undertallige og mangler våpen og ammunisjon. De ukrainske soldatene som i går kom tilbake fra fangenskap i Tyrkia er fra fascistiske eller nynazistiske Azov-bataljonen.


Krigsdagbok del 71 – 4. til 6. juli 2023
Tidligere utgaver: @Krigsdagbok


Forrige artikkelIndia, den motvillige BRICS-deltakeren
Neste artikkelFra folkehelse til global kontroll – kast lys over WHOs lukkede forhandlinger