I 1984 fikk jeg et brev fra «Afrikas Che Guevara» – Thomas Sankara

0
Thomas Sankara, Burkina Faso, var en av de lederne som kjempet for å frigjøre Afrika fra kolonialismen og nykolonialismen.

Av Pål Steigan.

I 1984 fikk jeg en nokså spesiell henvendelse. Den kom fra Ouagadougou i Burkina Faso, fra president Thomas Sankara. Den var rettet til AKP(m-l) ved formann Steigan, og spørsmålet var om partiet hadde noen dataeksperter som kunne hjelpe det fattige landet med å bygge opp et datanettverk. Sankara ble myrdet i 1987, men minnet om ham lever videre, og både i hjemlandet Burkina Faso og i nabolandene Mali og Niger oppfattes hans eksempel som en ledestjerne. Den karismatiske Ibrahim Traoré ifører seg den røde bereten slik Sankara gjorde, og sier at han vil videreføre det verket Sankara begynte på.

Burkina Faso’s new president condemns imperialism, quotes Che Guevara, allies with Nicaragua, Venezuela, Cuba

Afrikas Che Guevara
Thomas Sankara var kaptein i hæren i Øvre Volta, som landet kalte seg da. Øvre Volta ble styrt av en liten herskerklasse i nær kontakt med sine gamle koloniherrer i Paris. Sankara var påvirket av Kwame Nkrumas pan-afrikanisme. Han utviklet seg til marxist, men var også påvirket av den amerikanske og den franske revolusjonen. Og han var inspirert av Kina.
I 1983 deltok han i et militærkupp ledet av hans venn Blaise Compaoré og ble president i en alder av 33 år. Kuppmakerne ville noe mer enn å lede en militærjunta.

Thomas Sankara var jevnaldrende med meg, født i 1949. Han ble kalt Afrikas Che Guevara. Sankara regnet seg som maoist, og han og hans parti ønsket å skape et alternativ til den nyliberale kolonipolitikken som holdt og fortsatt holder Afrika nede i fattigdom. De skiftet navn på landet til Burkina Faso, som betyr noe sånt som «de ubestikkeliges demokratiske republikk», og de gjennomførte en serie økonomiske og politiske reformer. Jord og gruver ble nasjonalisert og det ble gjennomført en omfattende jordreform. Det ble satt i gang store programmer mot sult og analfabetisme og et storstilt prosjekt med vaksinering av 2,5 millioner barn mot hjernehinnebetennelse, gulfeber og meslinger. Regjeringas store flåte av dyre Mercedeser ble solgt og Renault 5 gjort til standard tjenestebil. Ved å plante ti millioner trær skulle de stoppe forørkningen og gjøre det mulig å dyrke mat der det tidligere ikke var mulig å dyrke noe som helst. Sankara la stor vekt på kvinnefrigjøring og innførte forbud mot kvinnelig omskjæring, tvangsekteskap og flerkoneri. Under hans regjeringstid ble kvinner utnevnt til høye regjeringsposter og de ble oppmuntret til å gå på skole.

Vår revolusjon i Burkina Faso trekker veksler på hele menneskehetens erfaringer fra menneskets første skritt på jorda. Vi ønsker å være arvinger etter alle verdens revolusjoner, av alle frigjøringskampene i den tredje verden. Vi henter lærdommer fra den amerikanske revolusjonen. Den franske revolusjonen lærte oss om menneskerettighetene. Den store oktoberrevolusjonen brakte seier til proletariatet og gjorde det mulig å gjennomføre Pariskommunens drømmer om rettferdighet.

– Thomas Sankara, oktober 1984

Den radikale politikken hans utfordret konservative og patriarkalske klanledere, den utfordret føydale makthavere og den utfordret de nyliberale interessene til Pengefondet og Verdensbanken. Thomas Sankara ble myrdet i 1987, slik Patrice Lumumba ble i 1961 og Pierre Mulele ble i 1968. Men som han sa ei uke før han ble drept: «Det går an å drepe revolusjonære individer, men det lar seg ikke gjøre å drepe ideer.»

Etter at Sankara ble myrdet var det «vennen» Blaise Compaoré som tok makta, og den har han hatt til han ble kjeppjaget fra landet av hundretusener av rasende landsmenn. Compaoré hadde vært nyliberalismens og den globale kapitalismens trofaste håndlanger i 27 år, eller for å si det med BBC: «Han var Frankrikes og USAs sterkeste allierte i regionen

30. oktober 2014 hadde folket i Burkina Faso fått nok av Compaoré. Hundretusener tok til gatene, stormet parlamentet og satte fyr på det. I følge Al Jazeerah er det svært mange av demonstrantene som sier at de er inspirerte av Thomas Sankara.

Unge folk som ikke levde på Sankaras tid begynner å se tilbake til hans periode fordi det er noe som er alvorlig feil i dette landet i dag, sa studenten Ibrahim Sanogo (23).

Sankara kjempet ikke bare mot imperialismen av politiske grunner, men han ønsket at folket i Burkina skal utvikle seg sjøl i stedet for å forlite seg på Vesten.

Og om Sankara:

Sankara var Afrikas mest jordnære president. Han bodde i et lite, beskjedent hus, syklet til jobb og hadde 35o dollar på kontoen sin da han ble drept, sa landbrukseksperten Seydou Yabré.

Men hvorfor fikk jeg brev fra Thomas Sankara?

Grunnen til at Sankara skrev til AKP, var at han lurte på om vi hadde noen dataeksperter som kunne gi ham noen råd. Hans visjon var å skape et nasjonalt datanettverk som kunne distribuere informasjon fra hovedstaden og ut i de fjerneste landsbyene, og dessuten kunne fungere som en toveiskommunikasjon mellom innbyggerne og regjeringa. På den tida hadde jeg sjøl jobbet med datateknologi og samfunnsspørsmål en fem års tid. Jeg leste blant annet den franske Nora-Minc-rapporten, som var det viktigste dokumentet om datarevolusjonen i Frankrike på den tida. Den må Sankara også ha lest.

Og så fikk jeg altså en henvendelse fra verdens fattigste land om ikke AKP kunne bidra til å utvikle et databasert nasjonalt nettverk som kunne demokratisere samfunnet. Henvendelsen var ikke til å motså.

AKP hadde en del dataeksperter, og noen av dem syntes at dette var en fantastisk spennende idé. Det tok litt tid, men vi sendte nå en delegasjon som så på mulighetene. Problemet var at Sankara var en generasjon for tidlig ute. Landet hadde på midten av åttitallet noen få titall datamaskiner, og sjøl disse få maskinene var ute av stand til å snakke med hverandre. Det Sankara hadde gjort, var å foregripe internett og mobilt bredbånd med en generasjon.

Sankaras tanke om å bruke datanettverk til demokratisering og spredning av kompetanse og kunnskaper var veldig langt forut for sin tid, og det at denne tanken ble utvikla i verdens fattigste land, er et forvarsel om det som først skulle komme etter at internett ble tilgjengelig for milliarder av mennesker over hele verden.

Men tanken hans om å bruke teknologien i menneskenes tjeneste framfor å bruke den til å undertrykke mennesker er veldig i tråd med tenkninga til den Thomas Sankara vi møter i denne franske reportasjen om ham:

Det er et opprør på gang i Afrika, et opprør mot det vestlige hegemoniet som har slavebundet og ødelagt kontinentet i fem hundre år. Mange av dem som står i spissen for dette opprøret ser Thomas Sankara som et forbilde.

Det er ikke det dummeste de kan gjøre.

Forrige artikkelFrankrike sluttet aldri å plyndre Afrika, nå stokkes kortene på nytt
Neste artikkelOslo betaler unge bloggere millionbeløp for woke-propaganda
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).