Forandringens vinder i Afrika

0
Vector illustration of a hand with scissors and the BRICS flags symbol cutting a dollar banknote, a risk to the American economy since the brics refuse to conduct trade in dollars

Begivenhetene som for tida utspiller seg i Afrika overskygger til og med betydningen av krigen i Ukraina, skriver Simplicius The Thinker.

Vi klipper et utdrag fra artikkelen som vi anbefaler i sin helhet:

«Endringene ligger i lufta. I ly av den ukrainske krigen, pågår store gjennomgripende endringer i den globale arkitekturen som har sikret vestlig hegemoni de siste 150 årene.

Afrika har fått nok, og samler seg etter geopolitiske linjer. De amerikanske leiesoldatene i ECOWAS (Economic Community of West African States) søker å opprettholde status quo mens rivaliserende blokker er klare til å frata vestmaktene deres selverklærte fødselsrett til dette afrikanske landet – og dets ressurser – en gang for alle.»

«BRICS-toppmøtet har potensial til å bli epokegjørende, ettersom de sentrale aktørene kan finne nok felles interesser til å gjøre avtaler om sentrale spørsmål. Jeg forventer ikke nødvendigvis en erklæring om en fullverdig gullstøttet valuta, men i det minste noen konkrete forslag som vil drive urskiva framover. Noe som hvert medlemsland kan ta med tilbake for å utforme solide planer for gjennomføring.

Og vi holder pusten mens vi venter på den potensielle innlemmelsen av nye medlemmer, eller i det minste en konkret kunngjøring om en vei til ta opp de 23 nye potensielle kandidatene.

Vesten har fortsatt kraftige kontrollmekanismer og store mengder innflytelse med de mindre okkuperte nasjonene som – som regel – ledes av innsatte marionetter som alltid er trofaste mot den vestlige orden. Så de vil gjøre alt i deres makt for å velte spillet, men det er klart hvilken vei vinden blåser, og alt de gjør er en utmattende kamp i oppoverbakke.

Det kommende BRICS-toppmøtet vil være et prefekt barometer for å måle hvor mye innflytelse Vesten fortsatt har over sine lakeier. Hvis det blir alvorlige kontroverser eller et skuffende resultat ved at noen nasjoner – som India, for eksempel – prøver å ødelegge, vil vi kunne se at den vestlige orden ikke har gitt opp kampen ennå. Men hvis resultatene er enda mer lovende enn forventet, kan det være det som vipper lokket av Pandoras krukke, som vil sette i gang den siste fasen av nådestøtet mot den flere hundre år gamle vestlige imperialistiske hegemoniske ordenen.»

Vesten har alt tapt det afrikanske grunnplanet

Det britiske magasinet The Economist er rystet over hva folk i Niger svarer når de blir spurt hvilket land de har tillit til og hvordan de ser på militærjuntaen:

Som man kan se fra de nyeste rapportene, roper alle i «Det globale sør» på en ny valuta for å erstatte dollaren og andre vestlige valutaer. Spørsmålet er bare om det vil være nok besluttsomhet og velvilje til å virkelig drive initiativet videre.

Det er heller ikke så sikkert at ECOWAS vil invadere Niger når det kommer til stykket. Befolkninga i Nigeria er ekstremt lite interessert i en krig med nabolandet og i de sju delstatene i føderalstaten Nigeria som grenser til Niger er også toppledelsene motstandere av en slik krig.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSkolestenging permanent ødeleggende for elevene fra arbeiderklassen og nasjonale minoriteter
Neste artikkelHvorfor så mange dødsfall – og hvorfor snakker vi ikke om det?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.