Under toppmøtet i St.Petersburg holdt verdens yngste statsleder, interimpresidenten i Burkina Faso, 35 år gamle Ibrahim Traoré en tale som har vekket stor oppmerksomhet – riktignok ikke i vestlige hovedstrømsmedier, men i resten av verden. Selvsikker, rolig og tydelig snakket han både om fortid, nåtid og fremtiden til både eget land og Afrika som kontinent.
Den unge soldaten henter frem minnet om hans generasjons bestefedre som ble tvangsdeportert til Europa under andre verdenskrig av de daværende kolonimaktene, om hvordan de afrikanske og sovjetiske soldatene blir ignorert i historiefortellingen. Han minnes hvordan senegalesiske hjemsendte soldater som stod opp for sine menneskerettigheter og ble henrettet av kolonimakten. Og – han retter kritikk mot afrikanske statsledere før han avslutter med håpefulle planer for fremtiden.
Det russiske utenriksdepartementet kunngjorde: «Vi legger stor vekt på å utvikle relasjoner med Burkina Faso. Vi har besluttet å gjenåpne den russiske ambassaden, som ble stengt tilbake i 1992.»
«En slave som ikke gjør opprør, fortjener ikke medlidenhet. Den afrikanske union (AU) må slutte å fordømme afrikanere som bestemmer seg for å kjempe mot sine egne marionettregimer i Vesten.»
Talen til Traoré tekstet på norsk:
Steigan.no har i flere år fulgt med på og skrevet om den vestlige militæropprustningen og etablering av egne baser og styrker i afrikanske land. Vi har beskrevet hvordan det forberedes til ny proxykrig mellom det kollektive Vest og Russland/Kina med Afrika som arena.
Franske, amerikanske og andre land – også Norge – plasserer styrker under påskudd av å skulle «bekjempe terrorister». Dét er ingen ny melodi, den har også blitt brukt i Syria, men det blir gang på gang synlig at terrorismen blomstrer under slike etableringer. «Kampen
mot terror» fremstår mer som påskudd enn egentlig mål.
Flere afrikanske land krever at de fremmede styrkene skal ut.
Artikler om Burkina Faso
Reaksjoner
Syriske Kevork Almassian driver nettstedet Syriana Analysis. Han fremhever at Russland og Kina liker å samarbeide med sterke ledere.
Sarah Abdallah er en uavhengig libanesisk geopolitisk kommentator.