ECOWAS aktiverer beredskapsstyrke for mulig intervensjon i Niger

0
Presidenten i ECOWAS sier at unionen er klar for en intervensjon.

Nigerias president Tinubu sier maktbruken er en «siste utvei».

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 10. august 2023.

Det økonomiske fellesskapet av vestafrikanske stater (ECOWAS), beordret torsdag aktivering og utplassering av en reservestyrke for å «gjenopprette konstitusjonell orden i Republikken Niger», samtidig som de sa at de ville søke fredelige midler for å gjeninnsette Nigers president Mohamed Bazoum.

Etter toppmøtet sa Alassane Ouattara, presidenten i Elfenbenskysten, at den vestafrikanske blokken ble enige om å starte en intervensjon «så snart som mulig» og sa at landet hans ville gi en bataljon på 850 til 1.100 soldater.

ECOWAS-toppmøtet i Nigeria kom noen dager etter fristen den 6. august som den vestafrikanske blokken ga Nigers junta for å gjeninnsette Bazoum. I uttalelsen som beordret aktivering av beredskapsstyrken sa ECOWAS-kommisjonens president Omar Alieu Touray også at blokken ville «holde alle muligheter på bordet for en fredelig løsning på krisen.»

Under toppmøtet truet også Nigerias president og leder av ECOWAS, Bola Tinubu, med makt, men som en «siste utvei» og sa at han håpet «at vi gjennom vår kollektive innsats kan få til en fredelig løsning som et veikart for å gjenopprette stabilitet og demokrati i Niger.»

Det er ingen tegn til at Niger-juntaen har til hensikt å gi seg i møte med sanksjoner og trusler fra ECOWAS. Det er uklart på dette tidspunktet om en ECOWAS-intervensjon er nært forestående, eller om det vil ta tid å aktivere blokkens standby-styrke.

En intervensjon i Niger kan bli en stor regional krig, ettersom Burkina Faso og Mali har advart om at de vil betrakte handlingen som en krigserklæring mot dem. USA og Frankrike har støttet ECOWAS-trusler om å velte den antivestlige Niger-juntaen og hver av dem har over 1.000 soldater i landet.

ECOWAS er en blokk med 15 nasjoner, men flere av medlemmene har blitt suspendert på grunn av militærkupp, inkludert Mali, Burkina Faso, Guinea og nå Niger. Den første ECOWAS-erklæringen som truet med militæraksjon i Niger, ble signert av Benin, Kapp Verde, Elfenbenskysten, Gambia, Ghana, Guinea-Bissau, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Senegal og Togo.


Opprinnelig publisert av Anti-War:

ECOWAS Activates Standby Force for Potential Niger Intervention

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Les også:

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelZelensky sparker lederne for alle lokale nemnder etter korrupsjonsskandale
Neste artikkelInformasjonskrigen: Falsk liste over «pro-russiske» norske Twitter-kontoer
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.