Zelensky sparker lederne for alle lokale nemnder etter korrupsjonsskandale

0

Den ukrainske lederen sa at en etterforskning av rekrutteringssentre avslørte massekorrupsjon.

Av Kyle Anzalone.

Anti-War, 11. august 2023.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky kunngjorde at han sparket dusinvis av embetsrepresentanter som er ansvarlige for tilsyn med militærrekruttering i hver region av landet. Lederen hevdet at tjenestemennene drev med «motbydelig» maktmisbruk.

I forrige uke sa Zelensky at hans administrasjon hadde gjennomført en omfattende etterforskning av praksisen ved rekrutteringssentre. «Etterforskningen avdekker en rekke overgrep. Og de er ærlig talt opprørende.»

På fredag forklarte Zelensky at etterforskningen resulterte i at 33 tjenestemenn som hadde tilsyn med verneplikten ble siktet for 113 forbrytelser. «Under inspeksjonen av de territorielle rekrutteringssentrene, avslørte politi-myndigheter tilfeller av korrupsjon, spesielt under den generelle mobiliseringen, som utgjør en trussel mot Ukrainas nasjonale sikkerhet og undergraver tilliten til statlige institusjoner», sa Zelensky i en videotale.

Tjenestemenn som ledet vernepliktskontoret i Odessa ble sparket etter å ha skaffet seg over 5 millioner dollar i ikke-regnskapsførte midler.

Mens Kiev ikke ga en detaljert redegjørelse for forbrytelsene som ble begått, forklarte Zelensky at de fleste forbrytelsene involverte å bestikke embetsrepresentanter for å unngå tjeneste i militæret. «Noen [tjenestemenn] tok kontanter, noen tok cryptovaluta – det er den eneste forskjellen.» Zelensky fortsatte: «Kynismen er den samme overalt. Ulovlig berikelse, legalisering av ulovlig ervervede midler, ulovlig fordel, ulovlig transport av personer som er ansvarlige for militærtjeneste over grensen.»

Zelensky ga øverstkommanderende for Ukrainas væpnede styrker Valerii Zaluzhny, ansvaret for å innsette nye tjenestemenn. Han oppfordret den ukrainske etterretningstjenesten til å granske alle kandidater og insisterte på at de nye rekrutteringstjenestemennene skulle være skadde soldater.

Korrupsjon har vært et utbredt problem i den ukrainske staten i årevis. I januar sparket Zelensky flere høytstående tjenestemenn for korrupsjon. I mars dokumenterte The Wall Street Journal at ukrainere betalte bestikkelser til tjenestemenn for å unngå å bli innkalt.

Unge ukrainske menn som er innkalt til militæret har fått minimal trening, og mange har dødd i løpet av få dager etter å ha nådd frontlinjene. Torsdag meldte Washington Post at moralen stupte blant ukrainere. En soldat sa at hvis han fikk sjansen til å gjøre om sitt valg, ville han ha bestemt seg for ikke å bli med i de væpnede styrkene.


Originalen finner du her:

Zelensky Fires the Heads of All Local Draft Boards After Corruption Scandal

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Les også: Aftenposten avslører den enorme korrupsjonen i Ukraina

Medier i USA gjenoppdager korrupsjonen i Ukraina

Spørsmål til norske politikere: Hvordan våger dere å sende titalls an milliarder kroner av norske skattebetaleres penger til et så korrupt land?


Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for interessekonflikter.

Forrige artikkelVulkanutbrudd i Stillehavet kan gi mer nedbør og global oppvarming
Neste artikkelECOWAS aktiverer beredskapsstyrke for mulig intervensjon i Niger
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.