USAs ‘massive oljehuler’ er tomme, vil ta ‘tiår å fylle opp’

0
USA har tømt de strategiske oljelagrene sine til et kritisk lavmål.

Selv om det tok Biden-administrasjonen bare seks måneder å tømme den amerikanske oljeforsyningen ned til prekære 20-dagers nødreserver (det laveste på 40 år), vil det ta flere tiår å fylle opp igjen – hvis det skjer i det hele tatt, skriver Bloomberg.

Spaser gjennom West Hackberry oljeanlegg på den amerikanske gulfkysten, og det er ikke mye å se: noen rørledninger og annet industrielt utstyr. Men dypt begravd under overflaten er lagringshuler så massive at de er høye nok til å huse Empire State Building med god plass til overs.

Takket være Biden-administrasjonen står disse reserveområdene halvtomme .

Den strategiske petroleumsreserven (SPR) ligger nå på 346,8 millioner fat – et nivå man ikke har sett siden 1983 – av en total autorisert lagringskapasitet på 714 millioner.

Kanskje enda mer oppsiktsvekkende, nødreservene tilsvarer omtrent bare 20 dagers forsyning – en en bunnrekord man aldri har sett før.

Å fylle på forsyningen vil være en være bare-bare og det vil bli en langvarig prosess ifølge eksperter, som sier at mangel på finansiering og gammel infrastruktur vil hindre prosessen, til tross for energidepartementets løfte om å fortsette å kjøpe olje.

Bloomberg skriver:

Nå som energikostnadene er nede igjen kommer oppgaven med å fylle opp reserven. Det vil være en komplisert og kostbar prosess. Oljeprisene er nå mye høyere enn da mesteparten av varelageret opprinnelig ble kjøpt – den gjennomsnittlige prisen betalt for olje i reserven var $29,70 per fat, som sammenlignes med gjeldende referansekostnad for amerikanske råoljefutures på rundt $75.

Og det er balansen mellom å måtte kjøpe og ikke kjøpe for mye på en gang , slik at oljemarkedet ikke blir skremt og prisene går rett til værs.

«Det ville vært en veldig langsom prosess selv om du hadde pengene og alle fasilitetene var i god form,» sier John Shages, som tidligere hadde tilsyn med oljebufferen for energidepartementet, og la til «Det kan ta flere tiår. «

Det utarmede strategiske oljelageret betyr også at USA kan være sårbart for oljeprissjokk. Spesielt under innenlandske forsyningsproblemer vil USA bli overlatt til saudiernes, Russlands og resten av OPEC+-kartellets nåde.

USA får nå smake sin egen medisin så det holder.

En supermakt på vei ned har tatt seg råd til en stedfortrederkrig mot Russland, en sanksjonskrig mot oljeprodusentene og en totalt urealistisk energipolitikk. Amerikanerne har spist såkornet sitt i 40 år. Nå ligger regninga på bordet.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 66 – 1. til 7. juni 2023
Neste artikkelTo år etter andre dose: – Jeg har vent meg til livet med utmattelse