– Ukrainske kommunister står i fare for å bli henrettet uten lov og dom

0
Brødrene Kononowich

De ukrainske kommunistene Mikhail og Aleksander Kononovich sier i et dramatisk budskap som er blitt formidlet på Twitter at de har blitt advart av ukrainsk politi om at de snart vil bli henrettet.

De to brødrene oppfordrer alle venstreorienterte og antifascister i verden til å protestere mot lokale ukrainske ambassader for ytterligere å spre budskapet om deres ulovlige arrestasjoner.

Mikhail Kononovich, er leder for ungdomsfløyen til det nå forbudte kommunistpartiet i Ukraina (CPU), og hans bror, Aleksander Kononovich, ble arrestert av ukrainske myndigheter i Kiev i mars 2022. Mikhail er den kommunistiske ungdomsgruppens første sekretær, og Aleksander er en ledende aktivist i organisasjonen, begge er ukrainske statsborgere.

Vi omtalte brødrene i mars i fjor:

Ungkommunister i Ukraina risikerer dødsstraff

Kommunistpartiet i Ukraina er fobudt

Ukrainas kommunistparti (UKP) ble endelig forbudt 5. juli 2022. Den åttende administrative lagmannsretten i Lviv stadfestet dermed et krav fra Ukrainas justisdepartement, som allerede i 2015 krevde at partiet skulle utestenges. UKP anket imidlertid dette, så saken trakk ut i årevis.

Domstolen  uttalte  5. juli at «all aktivitet utført av UKP er herved forbudt, dette gjelder også for dets regionale, by-, distriktsorganisasjoner og primærsentre. Partiets eiendom, midler og andre eiendeler overføres til staten».

Oppfordringen om å forby UKP kom 9. april 2015, da et flertall i det ukrainske parlamentet vedtok et  forbud  mot kommunistisk og nazistisk propaganda – som forbyr bruk av kommunistiske og nazistiske symboler.

Parlamentet nesten uten opposisjon vedtok lovpakke  2558 , som kriminaliserer «offentlig fornektelse av den kriminelle karakteren til de sovjetiske og nazistiske totalitære regimene». Forbudet gjelder også kommunistiske og nazistiske symboler. Det er også forbudt å sitere Vladimir Lenin. Brudd på loven kan føre til inntil 10 års fengsel.

Lovpakken krever at alle ukrainere skal ære og vise respekt for «frihetskjemperne til den ukrainske opprørshæren (UPA)». Under andre verdenskrig utryddet  UPA  – sammen med styrker fra Nazi-Tyskland – tusenvis av sovjetisk-ukrainske partisaner, jøder og sivile polakker.

Tidligere har domstoler i Ukraina beordret fjerning eller ødeleggelse av sovjetiske  krigsminnesmerker.

I desember 2015 fulgte Justisdepartementet opp med et spesifikt forbud mot UKP, men partiet kunne reise saken i en rekke domstoler.

Hvis budskapet fra Kononowich-brødrene er riktig risikerer de å bli henrettet uten lov og dom av et regime som Den norske staten og den norske venstresida støtter.

Forrige artikkelHvor ligger de mineralressursene Norge Mining vil utvinne?
Neste artikkelHemmelige forhandlinger mellom USA og Russland om Ukraina