Hemmelige forhandlinger mellom USA og Russland om Ukraina

0

Tidligere amerikanske tjenestemenn har holdt hemmelige Ukraina-samtaler med framtredende russere. Målet med diskusjonene er å legge grunnlaget for potensielle forhandlinger for å avslutte krigen, sier folk som er orientert om samtalene til NBC News

En gruppe tidligere ledende amerikanske nasjonale sikkerhetstjenestemenn har holdt hemmelige samtaler med fremtredende russere som antas å være nær Kreml – og, i minst ett tilfelle, med landets øverste diplomat – med sikte på å legge grunnlaget for forhandlinger for å avslutte krigen i Ukraina, sa et halvt dusin personer som er orientert om diskusjonene. 

I et eksempel på høyt nivå i det diplomatiet som finner sted bak kulissene, møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov medlemmer av gruppen i flere timer i april i New York, sa fire tidligere tjenestemenn og to nåværende tjenestemenn. 

På agendaen var noen av de vanskeligste sakene i krigen i Ukraina, som skjebnen til russisk-kontrollert territorium som Ukraina kanskje aldri vil være i stand til å frigjøre og jakten på et diplomatisk utgangspunkt som kan tolereres av begge sider. 

På møtet med Lavrov var Richard Haass, en tidligere diplomat og den avtroppende presidenten for Council on Foreign Relations, sier nåværende og tidligere tjenestemenn. Gruppen fikk selskap av Europa-ekspert Charles Kupchan og Russland-ekspert Thomas Graham, begge tidligere tjenestemenn i Det hvite hus og utenriksdepartementet som utenriksrådsstipendiater. 

Lukasjenko om Ukraina: Situasjonen bør endre seg til høsten, så kan forhandlingene begynne

Situasjonen bør endres til høsten, da vil det være mulig å starte forhandlinger. Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko kom med uttalelsen da han møtte journalister fra utenlandske og hviterussiske massemedier, har BelTA fått vite.

Aleksandr Lukasjenko sa: «Situasjonen bør endres innen høsten, og vi vil begynne å snakke ved forhandlingsbordet. Muligens. Kanskje ikke i september, men litt senere enn det. Jeg ønsker ikke å avsløre denne informasjonen, men europeere snakker allerede om det. Frankrike. Tyskland. Europeere vil tape mest på denne krigen fra et materiell synspunkt. Og i hovedsak drar ett land nytte av det.»

Aleksandr Lukasjenko sa at han ikke forventer at sidene skal samles i Moskva eller Minsk, men det spiller ingen rolle. «Det viktigste er å få slutt på denne konflikten,» understreket han.

Presidenten bemerket også at det er viktig å ikke gå glipp av øyeblikket for å starte samtalene fordi situasjonen endrer seg veldig dynamisk.

«Ingen bør bli overrasket over at det mektige og sterke Russland er klar for forhandlinger med Ukraina. Vel, Russland vil ikke at folk skal dø. Hvis russerne i morgen knuser disse [ukrainske] styrkene og ser en mulighet til å angripe sør i Transdniestria, hva da? Vil Russland være villig til å forhandle? Lite sannsynlig. Situasjonen vil endre seg og tilnærmingene vil være annerledes. Dette er grunnen til at noen har forventninger til denne «motoffensiven»… «Hvis det ikke går, så setter vi oss ved forhandlingsbordet,» sier Vesten. Men Russland kan be dem om å dra til helvete, sa presidenten.

Aleksandr Lukasjenko sa: «Dette er grunnen til at det er nødvendig å utnytte mulighetene. Fordi dynamikken er gal. Situasjonen kan endre seg på et øyeblikk, og man må utnytte den.»

Vesten taper krigen og Washington vet det

I norske medier vinner Ukraina krigen hver eneste dag og Russland er på randen av sammenbrudd. De som lager slike «talepunkter» i Washington vet at det er bare tull. De vet at USA/NATO taper krigen og at den lenge varslede motoffensiven er en forferdelig fiasko. Det er derfor Washington nå snakker med Moskva under hånden.

Det skal bli interessant å se når værhanene her hjemme skifter signalene, og om de lykkes i å gjøre det i takt.

Forrige artikkel– Ukrainske kommunister står i fare for å bli henrettet uten lov og dom
Neste artikkelStorbritannia skjulte ukrainske nazioffiserer etter krigen