Tyskland: Større militærutgifter skal betales med sosiale nedskjæringer

0

Etter uker med forsinkelser ble Tysklands koalisjonsregjering, sammensatt av Sosialdemokratene (SPD), De grønne og Liberal-demokratene (FDP) nylig enige om et utkast til det føderale budsjettet for 2024. Det harde innstrammingsbudsjettet ble vedtatt onsdag 5. juli. Budsjettet er på til sammen € 445,7 milliarder og det er € 32 milliarder lavere enn for det inneværende året. For å overholde den fastlagte bremsinga av gjelden skal nye låneopptak begrenses til € 16,6 milliarder.

Besparelsene er i all hovedsak konsentrert på sosialsektoren, mens militærbudsjettet er unntatt alle restriksjoner. Militærbudsjettet er utformet for at Tyskland i 2024 skal nå NATOs BNP-mål på 2 prosent. Det er på mer enn € 70 milliarder [NOK 828,76 milliarder], som er mer enn det dobbelte fra 10 år tilbake, da det tyske militærbudsjettet var på € 32,4 milliarder [NOK 383,6 milliarder].

Dette er den største gjenopprustingen siden Hitler. Regjeringen vedtok i fjor [engelsk tekst], med støtte fra opposisjonen, det såkalte «Bundeswehrs Sondervermögen» som er et spesialfond for hæren på € 100 milliarder [NOK 1 183,95 milliarder].

Nitten av militærbudsjettets € 70 milliarder skal det kommende året komme fra «Sondervermögen». I de påfølgende årene vil ytterligere økninger for våpenutlegg bli finansiert i sin helhet over de kommende årenes budsjetter. For 2028 vil det bety et tilleggsbehov på minst € 25 milliarder.

For å forvandle Tyskland til Europas ledende militærmakt skal sosialutleggene kuttes, og alle samfunnsområder skal underordnes krigspolitikken. Den føderale regjeringens tilskudd på én milliard euro til langsiktig sosial omsorgsforsikring vil for eksempel kuttes, det føderale tilskuddet til lovpålagt helseforsikring skal fryses på 2023-nivået, og det føderale tilskuddet til pensjonsforsikring og barnebidrag skal reduseres.

Tysk militarisme gjenoppstår som «grønn» og «venstre»

Det er interessant å legge merke til at når nå den tyske imperialismen reiser seg for alvor og gjenopptar sine militaristiske tradisjoner, så er det ikke ytre høyre som gjør det, men det «grønne» sentrum-venstre.

De virkelige kreftene bak tysk militarisme er imidlertid de samme som alltid.

Den største våpenprodusenten i Tyskland er for eksempel Rheinmetall. Selskapet ble grunnlagt i 1889 og er det samme selskapet som forsynte Hitlers armeer med våpen, for eksempel under angrepet på Sovjetunionen. Dette innrømmer også selskapet glatt på sine egne nettsider.

Major order: Bundeswehr orders 120mm tank ammunition from Rheinmetall – volume of existing framework agreement expanded to €4 billion

Rheinmetall supplying Ukraine with 14 Leopard 2A4 tanks – Order volume in the triple-digit million euro range

På samme måte er det med propagandaen.

Det tyske storkonsernet Bertelsmann fikk i oppdrag av Facebook å renske innholdet, slik at det ikke «støter mot våre fellesskapsnormer», skriver Der Spiegel.

Bertelsmann SE & Co. KGaA er et tysk multinasjonalt mediakonsern. Selskapet opererer i 50 land og har over 110.000 ansatte. Under 2. verdenskrig var Bertelsmann den største leverandøren av nazi-propaganda. I 2002 skrev en kommisjon som var opprettet av Bertelsmann at selskapet samarbeidet nært med naziregimet under krigen og at det også sjøl benyttet seg av jødisk slavearbeid.

Kjemigiganten I. G. Farben, som er beryktet for sin bruk av slavearbeidere i nazistenes konsentrasjonsleire, og som er beryktet for at det var de som utviklet Zyklon B, fortsetter den dag i dag, men under navnet Bayer. Og Bayer er et av verdens største selskaper innen farmasøytisk industri, agrobusiness og bioteknologi. Og Bayer satser hardt på at Vesten skal vinne krigen i Ukraina.

Symbolene og politikerne de skyver foran seg er annerledes enn den gang, men kapitalen er den samme og deres behov de samme.

Og noe av det politiske er tross alt det samme. I Ukraina samarbeider de med den samme typen nazister som Nazi-Tyskland samarbeidet med, nemlig de fascistiske og høyreekstreme tilhengerne av Stepan Bandera, som Azov-bataljonen og andre tilsvarende grupper.

Og akkurat som den gang er det arbeiderklassen og den lavere delen av småborgerskapet som skal betale regninga.

Det som er nytt er at de denne gangen har fått med seg størsteparten av den skandinaviske «venstresida» på laget.

Forrige artikkelHvordan statlige propagandaspesialister samarbeider med nazister i Ukraina
Neste artikkel«Farmasiindustrien har vært, er og kommer til å være en megagrisk næring»