Lar reven passe hønsehuset

0

Av Lars Birkelund.

«Det er spesialenheten for politisaker som etterforsker saker der politiet har brukt våpen. Siden 2018 har spesialenheten hatt 33 saker. 27 av sakene er ferdig etterforsket. I disse sakene er til sammen 5 personer drept. Alle 27 sakene er henlagt med konklusjonen ‘Intet straffbart forhold bevist'» (Dagsrevyen 13. juli).

Sånn går det når bukken passer havresekken eller rettere sagt når politifolk i spesialenheten etterforsker andre politifolk. Ja, det er stor aksept for politivold i Norge, men lite norsk aksept for at politiet i andre land kan bruke vold. Det er den norske ‘moralen’. For norske myndigheter har mange ganger kritisert andre lands myndigheter for å bruke vold, mens de altså aksepterer at norsk politi dreper folk.

De konkrete sakene er det vanskelig å ta stilling til. Politiet har faktisk rett til å bruke vold, men ikke mer enn det som er nødvendig. Og hva er nødvendig vold? Det avgjør politiet på stedet. I de tilfellene der det blir opprettet sak kommer spesialenheten inn og frikjenner politifolk helt rutinemessig.

Politiet i Oslo slapp for noen år siden unna med å skyte en kvinne på Grønland, sjøl om de var overtallige, fire mot en, og dermed lett kunne ha avvæpnet kvinnen, som kun var ‘bevæpnet’ med noe alle bruker hver dag, en smørkniv, altså en kniv av den typen man bruker når man skal ha smør, sjokoladepålegg eller lignende på brødskiva. Kvinnen overlevde, men etter å ha ligget i kunstig koma i over en uke. Legene som behandlet henne så seg altså nødt til å gjøre det for å redde livet hennes. Om hun fikk varige men vet jeg ikke (Aftenposten dekket denne saken grundig), men politiet ble frikjent.

Husk i alle fall dette neste gang norske politikere kritiserer andre lands myndigheter for bruk av vold. De kritiserer riktignok ikke allierte land for det, men land som Russland, Hviterussland og Syria, samt Ukraina før USA/NATO/EU lyktes med å skaffe et marionettregime der i 2014. President Viktor Janukovitsj (2010-2014) fikk mye kritikk av blant annet daværende statsminister Erna Solberg. Han etterfølgere, som har brukt mye mer vold, har ikke fått kritikk av norske myndigheter. 


Dette innlegget har vært publisert som leserinnlegg i Klassekampen.

Forrige artikkelNato forsvarer ikke Ukraina – de dolker landet i ryggen
Neste artikkelKrigsdagbok del 66 – 1. til 7. juni 2023