Jens Stoltenberg, en trojansk hest?

0
Stoltenberg: EØS-avtalen "har vært en trojansk hest inn i norsk strukturkonservatisme. Avtalen har tvunget oss til å gjennomføre omstillinger det ellers ikke hadde vært mulig å få tilslutning til".

Hvorfor gikk flertallet på Stortinget inn for EØS-avtalen?

Av Lars Birkelund.

Noen av politikerne var muligens overbevist om at avtalen var god for Norge. Men i virkeligheten ga EØS-avtalen knapt noe som Norge ikke allerede hadde gjennom den daværende frihandelsavtalen, eller som politikerne kunne ha skaffet hvis de hadde hatt politisk vilje til å forhandle om en bedre frihandelsavtale. Samtidig medførte EØS-avtalen at Norge tapte mye sjølråderett/uavhengighet.

Jeg har lenge vært overbevist om at politikerne (ikke alle) også hadde andre, personlige eller egoistiske grunner til å gå inn for EØS , fordi. 1. mange norske politikere liker å mingle med europeiske topp-politikere i eksklusive omgivelser. 2. politikerne fikk en mer behagelig arbeidsdag med mindre ansvar. Dette fordi ikke-folkevalgte i EU tar beslutninger som ellers ville ha ført til vanskelige debatter i Norge. Minst 15 000 EU-direktiver har blitt norsk lov siden 1994, kun ytterst få av dem, som postdirektivet, ble debattert på Stortinget.

For tiden leser jeg «Min historie» (2016) av Jens Stoltenberg. På side 127 sier han at EØS-avtalen «har vært en trojansk hest inn i norsk strukturkonservatisme. Avtalen har tvunget oss til å gjennomføre omstillinger det ellers ikke hadde vært mulig å få tilslutning til».

«Trojansk hest» brukes vanligvis om inntrengere eller infiltratører med skumle hensikter. Om fiender. Men her gir altså Stoltenberg begrepet en positiv vri. Og det fordi EØS-avtalen har endret Norge på måter som HAN ønsket seg. Og det gjennom tvang. Vi snakker om endringer som det i mange tilfeller ikke hadde vært mulig å få til på demokratisk vis, med Norges folkevalgte organ, Stortinget, og langt mindre med folkeavstemninger. Så hvem er Norges og demokratiets fiender, egentlig?

Dette viser i alle fall hvor lite demokratisk Jens Stoltenberg er. Det samme gjelder dessverre en stor andel av andre norske politikere. For de vedtok avtalen og de blir SINTE hver gang noen foreslår å si den opp. Det at politikere blir valgt på demokratisk vis er kort sagt ikke det samme som at de oppfører seg demokratisk.


Forrige artikkel«Summer Of Strikes»: 650 000 arbeidere i USA truer med streik
Neste artikkelNew York Times publiserer detaljer om USAs høyteknologikrig mot Kina