De virkelige tapene i Russlands «borgerkrig»: Maktens ekspertklasse

0
Det gikk ikke så greit for krigshauken Anne Apllebaum og hennes "ekspertise".

Tallrike alvorlige tap ble påført under Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjins angivelige «kupp». The Grayzone tar en grundig titt på den massakren som ble utført av noen av USAs fremste Russland-eksperter – mot deres egen troverdighet.

Max Blumenthal.
Wyatt Reed.

Da Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin den 23. juni lanserte et angivelig opprør mot Russlands president Vladimir Putin, og sendte sine styrker på marsj mot Moskva etter en rekke tirader mot landets forsvarsetablissement, flommet Washingtons ekspertklasse over i en orgie av fantasier om regimeendring.

I litt over 12 timer eksploderte alle, fra den tidligere amerikanske ambassadøren til Russland og bemerket Hitler-apologet Michael McFaul, til Ukrainas president Volodymyr Zelensky, til den neokonservative kommentatoren Anne Applebaum, med tilsynelatende begjærlig begeistring for en angivelig «borgerkrig», som helt sikkert ville bety «russere … som dreper russere», sammen med «mange tap» og Putin «gjemmer seg sannsynligvis et sted».

Det var som om Sovjetunionen kollapset på nytt, og Prigozjin, en person oppført på FBIs liste over de mest ettersøkte og som den amerikanske regjeringen har sanksjonert for å ha ledet det de beskrev som en «transnasjonal kriminell organisasjon», var plutselig en hvit ridder som stormet inn i Moskva for å frigjøre Russland fra «Putin-regimet» på ryggen av en tanks. Flytt deg, Juan Guaido.

I påvente av et blodbad og en politisk omveltning av seismiske dimensjoner hadde konsernnettverk som CNN budsjettert vegg-til-vegg-dekning av kuppet som ikke ble noe kupp, og fylt opptaksstudioene med innleide generaler, hovedstadens tankesmier og middelmådige, krigshungrige eks-diplomater.

På ettermiddagen den 24. juni kom imidlertid nyheten over hele USA om at Prigozjin hadde inngått en avtale med den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko om å avslutte sin protest og gå i eksil. Dermed endte en stort sett ublodig affære som til slutt så færre dokumenterte dødsfall enn Capitol Riot den 6. januar.

Selv om det antatte opprøret i Russland brant ut raskere enn en Leopard-stridsvogn på vei til Zaporizjzja, vet vi nå at en rekke alvorlige tap ble påført maktens megafoner inne i DC. The Grayzone fikk et eksklusivt innblikk i massakren som noen av USAs fremste Russland-eksperter utførte mot sin egen troverdighet.

McFaul McFeiler, igjen

Helt siden han ble uhøytidelig kastet ut fra Moskva for tilsynelatende å forsøke og organisere en fargerevolusjon i 2012, har tidligere ambassadør Michael McFaul ført en personlig jihad mot landets regjering. Hans hat mot det russiske lederskapet ble så lidenskapelig at han en gang erklærte at Putin var moralsk underlegen Adolf Hitler, som omfavner et ytterliggående syn assosiert med Holocaustbenektere som hevder at nazidiktatoren «ikke drepte tysktalende mennesker».

Da hendelsene startet den 23. juni kunne McFaul knapt holde seg. Den vanærede diplomaten tok umiddelbart til Twitter for å insistere, uten et fnugg av bevis, med å hevde at Putin «har beordret sin hær og andre til å ødelegge Wagner og Prigozjin».

«Så det kommer til å bli en stor kamp», lovet han.

Hva angår den russiske presidenten erklærte McFaul selvsikkert: «Jeg er sikker på at han ikke lenger er i Moskva.» Like etter middag den 24. juni syntes han å tro at den russiske presidentens død var nært forestående. «Rotter hopper» fra Putins skip, utbansunerte han, med henvisning til oligarken Arkady Rotenberg som tok et fly til Aserbajdsjan. «Dette er nå en borgerkrig», erklærte den selvutnevnte eksperten selvsikkert.

Denne tweeten later nå til å være fjernet.

Men rundt klokken 13.30 den 24. juni hadde den uvelkomne nyheten funnet veien til Washington: Putin og Prigozjin hadde kommet til enighet. Det skulle jo ikke bli noen borgerkrig i Russland.

McFaul ble plutselig tvunget til å regne med det faktum at hans spådommer om et kupp var forhastede, og at nesten alt han hadde sagt i timene før var helt feil. «Kan noen huske et mytteri eller kuppforsøk som varte i 24 timer, og ingen virkelig kjempet eller ble drept?», tenkte den pensjonerte diplomaten, og tok tilsynelatende tak i det åpenbare.

Så, som en alkoholiker i fornektelse etter nok en blackout, klynket McFaul: «Jeg tok feil om dette. Ivrig etter å finne ut hvorfor.»

Denne tweeten later til å være fjernet.

Anne Applebaum: «Russland glir inn i det som bare kan beskrives som en borgerkrig»

I mai i år spådde den antirussiske pseudo-akademikeren og tidligere medlem i heiagjengen for krigen i Irak, Anne Applebaum, en avgjørende ukrainsk motoffensiv som ville storme gjennom det russiske forsvaret og ikke bare «frigjøre» Krim, men oppmuntre til regimeendring fra Moskva til Venezuela.

I en artikkel medforfattet av tidligere israelsk fangevokter og Atlantic Magazines sjefredaktør Jeffrey Goldberg, og illustrert av Davos-frontmannen Bono, (med tilsynelatende hjelp fra en Etch-a-Sketch- tegneleke for barn), fantaserte Applebaum åpent om en galning som tar kontroll over Russlands atomvåpenarsenal. «Selv den verst tenkelige etterfølgeren,» skrev hun, «selv den blodigste generalen eller mest rabiate propagandisten, vil umiddelbart være å foretrekke fremfor Putin, fordi han vil være svakere enn Putin. Han vil raskt bli fokus for en intens maktkamp».

24. juni så Applebaum ut til å tro at feberfantsiene hennes var i ferd med å gå i oppfyllelse. Og det var da hun andpustent kunngjorde: «Russland glir inn i det som bare kan beskrives som en borgerkrig.»

«Hvis du er overrasket, burde du kanskje ikke være det,» belærte hun leserne, bare timer før det blodløse «kuppet» ble avsluttet.

Applebaums ektemann er Polens tidligere utenriksminister Radek Sikorski, som beryktet tvitret sin takknemlighet til den amerikanske regjeringen for å ha ødelagt Nord Stream-rørledningen. Mens Sikorski slettet sin tveet, forblir Applebaums grundig diskrediterte artikkel om «borgerkrig» i Russland, på Atlantics nettsted.

25. juni ble Applebaum og McFaul belønnet for deres svært mislykkede analyse med en opptreden på MSNBCs «Inside with Jen Psaki», som arrangeres av Bidens tidligere pressesekretær i det Hvite hus.

Volodymyr Zelensky: Putin er «veldig redd»

«Mannen fra Kreml er åpenbart veldig redd og gjemmer seg sannsynligvis et sted, uten å vise seg», proklamerte Ukrainas president Volodymyr Zelensky 24. juni. Ifølge faktasjekkere kom ikke Zelensky med denne dristige uttalelsen fra innsiden av en bunker eller foran en grønn skjerm.

Det amerikanske «etterretnings-samfunnet» hevder «overraskelse»

På søndag, rapporterte CNN at amerikanske etterretningsanalytikere ble overrasket over «hurtigheten i avtalen som ble inngått på lørdag».

Dessuten trodde de at Prigozjins marsj mot Moskva «ville møte mye mer motstand» enn den gjorde.

«Jeg vet at vi vurderte at det kom til å bli mye mer voldelig og blodig», sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann til kanalen.

Men DCs skuffelse over mangelen på blodbad i Moskvas gater endte ikke der.

Kurt Volker erklærer «slutten» for Putin

Kurt Volker er en tidligere amerikansk spesialrepresentant for Ukraina-forhandlinger, som også opererte som en de facto Raytheon lobbyist mens han fungerte som administrerende direktør for John McCain Institute. Volker fungerte også som et bindeledd for amerikanske og ukrainske forretningsinteresser mens han presiderte over grunnleggelsen av American University Kyiv.

Under en CNN-opptreden den 24. juni erklærte Volker at det korte øyeblikket av uorden i Russland, markerte «slutten for Putin» og «begynnelsen på slutten av Russlands krig i Ukraina».

Christo Grozev: Bellingcats neocon-Nostradamus

Christo Grozev er Russland-direktør for nettstedet Bellingcat, som er statsfinansiert av USA og Storbritannia. I april i år, feiret Grozev terrorangrep der en russisk krigsblogger ble drept og en kafé full av sivile sprengt i luften i St. Petersburg i Russland.

Med kaos som tilsynelatende intensiverte seg i Russland igjen, forvandlet Grozev seg plutselig fra en glorifisert åpen kilde-blogger til en geopolitisk spåmann med en unik evne til å guddommeliggjøre Kremls skjebne.

«Prigozjin sier at han har en hær på 25k, og at han kommer til å ta makten og ta et oppgjør med «forræderne» på toppen, før han vender tilbake til frontlinjen», hevdet Bellingcat-kommentatoren på Twitter. «Er gammel nok til å huske hvordan russiske ‘forståsegpåere’ sa at jeg snakket tull da jeg spådde et Prigozjin-kuppforsøk i år.»

Etter å bokstavelig talt ikke å ha blitt født i går, er vi i The Grayzone heldigvis gamle nok til å huske da Prigozhins «kuppforsøk» ikke materialiserte seg og raskt endte med forhandlinger.

Vår hukommelse er faktisk så lang at vi husker da krigsprofeten Grozev uttalte at Russland hadde brukt opp 70 prosent av sine lagre av presisjonsmissiler, tilbake i april 2022. Siden da har russiske missilangrep mot ukrainske mål bare økt.

Ian Bremmer, en Peter Hotez i internasjonale relasjoner

Som president for risikoanalysefirmaet Eurasia Group, har statsviteren Ian Bremmer utnyttet sin antatte ekspertise til en lukrativ virksomhet.

Bremmer veide nylig inn til forsvar for den absurd dobbeltsnakkende barnelege og kommentator Peter Hotez, som forsvarte sin beslutning om ikke å debattere Robert F. Kennedy Jr. om Covid-relaterte spørsmål med den begrunnelse at Hotez var en legitimert ekspert, og RFK Jr. var det ikke. Bremmer: «Det ville være som om jeg debatterte Elon [Musk] om elektriske kjøretøy. Eller at han debatterer med meg om internasjonale relasjoner», argumenterte han og hevdet sin egen overlegne legitimitet. «Det er ingen verdiskaping.»

Under hendelsene den 23. juni sluttet Bremmer seg til resten av hovedstadens ekspertklasse i å forutsi den nært forestående undergangen til Putin. «Wagners territorielle gevinster i Russland dramatisk raskere enn i Ukraina», skrev Bremmer i et viralt innlegg sett av mer enn 1 million Twitter-brukere. Øyeblikk senere spøkte han at «Ukraina har gått tom for popcorn», noe som antyder at Kiev ivrig forberedte seg på Russlands kollaps.

Etter kunngjøringen om Wagners avblåsning den 24. juni, insisterte en tilsynelatende skuffet Bremmer «Det er ikke noe miljø der [Putin og Prigozjin] skværer opp.»

Biden-toppenes reiseplaner avbrutt

Blant de mest oversette ofrene for den korte marsjen mot Moskva var helge-planene til høytstående amerikanske embetsrepresentanter.

På lørdag kunngjorde en talsmann for Joint Chiefs of Staff, at USAs øverstkommanderende general Milleys planlagte besøk til Jordan og Israel, hadde blitt kansellert «på grunn av situasjonen i Russland».

Jake Sullivan, Biden-administrasjonens direktør for det nasjonale sikkerhetsrådet og potensielt menneskelige fugleskremsel, ble også tvunget til å avlyse en tur. Sullivan skulle angivelig delta på en konferanse om Ukraina i Danmark, inntil Prigozjin bestemte seg for å ta en egen tur mot Rostov ved Don.

Stephen King, fortapt i fantasi

Skrekkforfatteren som ble liberal Russiagate-konspirasjonist Stephen King, som en gang hyllet den ukrainske nazikollaboratøren og Holocaust-gjerningsmannen Stepan Bandera, i en telefonsamtale med en spøkefugl han trodde var Volodymyr Zelensky, var tydelig pirret av hendelsene 23. juni. Da Prigozjins styrker kortvarig tok over byen Rostov ved Don, viste King seg nok en gang ute av stand til å holde tilbake sin overaktive fantasi. «Putin sådde vinden. Nå må han høste stormen. Slava Ukraini!» utbrøt han.

Den kjente nett-stalkeren Idrees Ahmad spår «dødsfallet for Aaron Mates karriere»

Idress Ahmad eksisterte en gang i ytterkanten av Storbritannias antikrigsbevegelse, og publiserte en bok med angrep på den nykonservative kabalen fra Irak-krigen, der antyder han at Senatorene Barbara Boxer og Russ Feingold stemte for Iran-sanksjoner fordi de er jødiske, og stiller åpent spørsmål ved Vestens fortelling om et folkemord i Darfur.

Etter å ha viklet seg inn i økonomiske problemer og der han unnslapp utvisning til sitt hjemland Pakistan «mot alle odds», takket være en avgjørelse fra innenriksdepartementet som forblir uforklarlig, forvandlet Ahmad seg til nettopp det han en gang fordømte.

Etter å ha gjenoppstått som en rabiat tilhenger av Vestens skitne krig mot Syria, var Ahmad opptatt med å forfølge The Grayzone, der han til og med selv ringte redaktør Max Blumenthal, for å true ham til å ikke publisere en faktaundersøkelse av Hvite hjelmer i Syria i 2016.

Mens Ahmads siste arbeid på den spion-infiserte Newlines tenketanken ikke har klart å generere mye interesse, selv blant hans andre kolleger i heiagjengen for regimeendring, la vi merke til hans profeti av den 24. juni, om at Prigozhins «kupp» ville føre til sammenbruddet for The Grayzone, den internasjonale komiteen for de demokratiske sosialistene i Amerika (DSA), og «dødsfallet til Aaron Mates karriere».

På tidspunktet for publisering utløser vi fortsatt Ahmads raseriavhengige personlighet, mens hans egen mediekarriere har gått omtrent like langt som Prigozhins marsj mot Moskva.


Max Blumenthal.

Sjefredaktøren for The Grayzone, Max Blumenthal, er en prisbelønt journalist og forfatter av flere bøker, inkludert den bestselgende Republican GomorraGoliath, The Fifty One Day War og The Management of Savagery. Han har produsert trykte artikler for en rekke publikasjoner, mange videorapporter og flere dokumentarer, inkludert Killing Gaza. Blumenthal grunnla The Grayzone i 2015 for å sette et journalistisk lys på USAs tilstand av evig krig og dens farlige innenlandske konsekvenser.

Wyatt Reed.

Wyatt Reed er korrespondent og administrerende redaktør for The Grayzone. Følg ham på Twitter på @wyattreed13.


Denne artikkelen ble publisert av The Grayzone:

The real casualties of Russia’s ‘civil war’: the Beltway expert class

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelAngrepet på MintPress News og andre kritikere av det militær-industrielle komplekset
Neste artikkelSveits legger ned veto mot å eksportere nesten 100 stridsvogner til Kiev
Max Blumenthal
Max Blumenthal er sjefredaktør for The Grayzone, en prisvinnende journalist og forfatter av flere bøker, inkludert bestselgende republikanske Gomorrah, Goliath, The Fifty One Day War og The Management of Savagery. Han har publisert artikler for en rekke publikasjoner, mange videoreportasjer og flere dokumentarer, inkludert Killing Gaza. Blumenthal grunnla The Grayzone i 2015 for å kaste et journalistisk lys over USAs tilstand av evig krig og dens farlige hjemlige konsekvenser.