Sveits legger ned veto mot å eksportere nesten 100 stridsvogner til Kiev

0
Sveitsisk Leopard-tank stasjonert i Italia.

Henviser til sin langvarige nøytralitet.

Av Connor Freeman, 28. juni 2023.

I et trekk som helt sikkert vil samle fordømmelse fra Berns europeiske allierte, har Sveits lagt ned veto mot en plan om å sende rundt 100 tyskproduserte, ikke-operative Leopard 1-stridsvogner til Kiev, med henvisning til landets nøytralitetslover. Beslutningen kommer samtidig som Ukrainas etterlengtede motoffensiv har ført til store tap av pansrede kjøretøy.

Den sveitsiske våpenprodusenten Ruag AG ba tidligere i år om lisens til å selge de 96 ikke-operative stridsvognene, lagret i Italia, til tyske Rheinmetall. Stridsvognene ville da blitt pusset opp og sendt til Ukraina, med Berlins støtte. For syv år siden ble stridsvognene anskaffet fra det italienske militæret som en del av en privat transaksjon med Ruag.

Den sveitsiske regjeringen gjorde det klart at den foreslåtte transaksjonen ville være «uforenlig med gjeldende lov». Bern har kommet under kritikk fra sine allierte i Europa, som ønsker at alpenasjonen skal støtte Kievs krigsinnsats, inkludert påstander om at den opprettholder en altfor restriktiv tolkning av sin langvarige og verdsatte nøytralitetspolitikk.

På onsdag erklærte Sveits’ føderale råd, den sveitsiske føderasjonens syv-personers utøvende arm, at de «har konkludert med at salget av de 96 stridsvognene ikke er mulig i henhold til [sveitsisk] lov, slik den står. Spesielt vil et slikt salg være i strid med loven om krigsmateriell og vil resultere i et skifte fra Sveits’ nøytralitetspolitikk.»

Financial Times beskriver denne kunngjøringen som i samsvar med tidligere rettsavgjørelser, så vel som «det mest konsekvensrike vetoet, hva angår tapt militært potensial for Ukraina, som Bern har utøvd».

Washington og deres partnere, inkludert Berlin, har presset Bern over landets mangel på materiell støtte til Ukrainas stedfortrederkrig med Russland. I mars advarte USAs ambassadør til Sveits, Scott Miller, om at landet står overfor en alvorlig politisk krise som resultat av sin uforsonlige posisjon. Den franske ambassadøren langet også ut og sa at Sveits’ holdning utgjør «et problem for Europa».

I fjor høst nektet Bern bestemt å gi Berlin sin påkrevde tillatelse til å sørge for at Kiev fikk utdatert, sveitsiskprodusert luftvernammunisjon. Ammunisjonen oppbevares i Tysklands militære lagre.

Meningsmålinger tyder på at et flertall av velgerne ønsker en mer tilbakeholdende politikk når det gjelder å sende Ukraina våpen. Det er medlemmer av parlamentet, i begge hus, som leter etter måter å omgå eller justere de eksisterende lovene. Den sveitsiske forsvarsministeren fremmer også en endring i politikken, men er på kant med de andre medlemmene av Forbundsrådet.

Den sveitsiske presidenten Alain Berset har sterkt fordømt ethvert forsøk på å sende Kiev våpen til sin krig, og proklamert at «krigføring ikke er en del av det sveitsiske DNA».


Om Connor Freeman

Connor Freeman er assisterende redaktør og skribent ved Libertarian Institute, som primært dekker utenrikspolitikk. Han er medvert på Conflict of Interest. Hans forfatterskap har blitt omtalt i medier som Antiwar.com og Counterpunch, samt Ron Paul Institute for Peace and Prosperity. Han har også deltatt på Liberty Weekly, Around the Empire og Parallax Views. Du kan følge ham på Twitter @FreemansMind96

Switzerland Vetoes Plan to Export Nearly 100 Tanks to Kiev, Citing Long-Held Neutral Status

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad                       

Forrige artikkelDe virkelige tapene i Russlands «borgerkrig»: Maktens ekspertklasse
Neste artikkelDet blir flere biler per husstand og total kjørelengde øker
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.