Suspendert for å ha gitt balanserte nyheter om Ukraina

0
Fra det voldelige Maidan-kuppet i 2014 / Wikimedia

En redaktør i Radio New Zealand er suspendert og er under etterforskning for den hevdvunne praksisen med å gi balansert og saklig rapportering, skriver tidligere ambassadør Tony Kevin.

Av Tony Kevin i Canberra.
Spesielt for Consortium News, 13. juni 2023

 fredag publiserte nettstedet The Guardian Australia en nyhetsrapport, med en oppfølgingsartikkel på mandag, der implikasjonene for ytringsfriheten er dypt urovekkende.

De gjelder en kringkastingsansatt i Radio New Zealand, eller RNZ, ikke navngitt, men alle i den lille kringkastingsverdenen på New Zealand vil snart vite hvem det er, som har blitt suspendert mens hans profesjonelle oppførsel etterforskes. Det er klart at en karriere henger i en tynn tråd.

De ondartede spøkelsene fra Orwells 1984 forfølger denne historien.

«Russisk søppel»

Denne ikke navngitte personen i RNZ begikk kardinalsynden med «upassende redigering» av innkommende nyhetsfeeds fra Reuters om krigen i Ukraina, ved å sette inn «russisk søppel», med de foraktelige ordene til Paul Thompson, administrerende direktør i RNZ. Det vil si at de trakk veksler på russiske nyhetskilder for å sette inn balanserende pro-russisk materiale til de innkommende vestlige nyhetsbyråene.

The Guardian forteller oss at faktisk ble nøyaktig informasjon om Ukraina lagt til Reuters-kopien:

«De aktuelle artiklene hadde en rekke endringer: å legge til ordet ‘kupp’ for å beskrive Maidan-revolusjonen; endre en beskrivelse av Ukrainas tidligere «pro-russiske president» til å lyde «pro-russisk valgt regjering»; legge til referanser til en ‘pro-vestlig regjering’ som hadde ‘undertrykt etniske russere’; og ved flere anledninger legge til referanser til russiske bekymringer om ‘nynazistiske elementer’ i Ukraina

Mer sannhet ble lagt til historien, sier The Guardian:

«I en artikkel ble det lagt til et avsnitt der det sto: ‘Kreml sa også at invasjonen ble utløst av en manglende implementering av Minsk-avtalens fredsavtaler, designet for å gi russisktalende autonomi og beskyttelse, og fremveksten av et nynazistisk element i Ukraina etter et kupp styrtet en russiskvennlig ukrainsk regjering i 2014.’

En annen la til at Russland lanserte sin invasjon ‘og hevdet at et USA-støttet kupp i 2014, med hjelp av nynazister, hadde skapt en trussel mot landets grenser og hadde utløst en borgerkrig der russisktalende minoriteter ble forfulgt'».

Dette, ser det ut til, er et lovbrudd som ikke lenger skal tolereres i New Zealand. «En RNZ-talsperson, John Barr, sa i en uttalelse etter at den første artikkelen ble offentlig kjent, at ‘RNZ tar problemet ekstremt alvorlig og undersøker hvordan situasjonen oppsto», skrev avisen.

The Guardian sier i sitt forsøk på å «korrigere» historien: «Ukraina sier at disse påstandene er diskreditert Kreml-propaganda … Antikorrupsjonsbevegelsen var fredelig og hadde bred offentlig støtte. Janukovitsj flyktet til Russland måneder senere etter at hans sikkerhetsstyrker skjøt og drepte mer enn 100 ubevæpnede demonstranter.»

[Consortium News har publisert en rekke historier som legger ut fakta om hendelsene i 2014, inkludert disse to uttømmende bekreftede beretningene: Om innflytelsen av nynazisme i Ukraina og Bevis for USA-støttet kupp i Kiev]

«Ekstremt skuffet»

RNZ-sjefen Thompson ble «ekstremt skuffet» over å få vite hva som har foregått på hans vakt. Vi leser at 250 tidligere publiserte artikler har blitt gjennomgått «med finkjemming» for å undersøke og motvirke slikt støtende innsatt materiale, og tusenvis flere blir gjennomgått.

16 slike krenkende artikler har blitt funnet og advarende kommentarer lagt til dem. Etterforskningen fortsetter mens den ansatte forblir suspendert på ubestemt tid. Den ansvarlige statsråden blir orientert. Det er tydelig at disse redaktørene ikke har gått særlig dypt inn i Ukraina-historien.

Luke Hardings engasjement

Luke Harding på Nordisk Mediefestival, 2018. (Thor Brødreskift / Nordiske Mediedager/ Wikimedia Commons)

Begge Guardian-artiklene har en henvisning som sier «Ytterligere rapportering av Luke Harding.» Dette bør være en viktig advarsel til alle i New Zealands og Australias kringkastingsverden, faktisk i hele den engelsktalende verden.

Harding har et formidabelt rykte som en innbitt anti-russisk britisk journalist med påståtte sterke bånd til det britiske anti-russiske desinformasjonssystemet og til og med til MI6, Storbritannias hemmelige etterretningstjeneste.

Han var sterkt involvert i Julian Assange-affæren og i den nå diskrediterte kampanjen for å stemple USAs tidligere president Donald Trump som under russisk kontroll. Han er kjent som en ledende vestlig desinformasjonskriger.

[Relatert: ASSANGE-UTLEVERING: USA bruker The Guardian for å rettferdiggjøre fengslingen av Assange for livstid, mens avisa forblir taus

[Relatert: RUSSIAGATE: Luke Harding’s Hard Sell]

Normal redaksjonell praksis

Australian Broadcasting Company-journalister redigerer innkommende feeds fra Reuters og andre byråtjenester hele tiden. De legger til kontekst, lenker til tidligere historier, legger til australsk relevant materiale.

Problemet er at denne personen i RNZ la til en slik kontekst fra «feil ‘side’.»

ABC har lenge vært avslørt som en lydig tjener av det USA-dominerte etterretningsnettverket Five Eyes og går langs godkjente anti-russiske og anti-kinesiske redaksjonelle linjer. RNZ, derimot, er fortsatt allment respektert i New Zealand. Men den begikk synden å la motperspektiver bli hørt om ansvaret for den nåværende tragiske krigen i Ukraina.

Gjengivelse av etterretningsnettverket «Five Eyes» som inkluderer Australia, Canada, New Zealand, Storbritannia, USA (@GDJ, Openclipart)

Les de to Guardian-artiklene for å se hva Harding i London og hans kolleger i britisk desinformasjon ser ut til å protestere mot. Det sender et sterkt budskap over Tasmanhavet, fra New Zealand til den australske medieverdenen: Vi ser hvert ord du sier og hvert ord du skriver.

Kansellert for samme tankegang  

Eksemplene på journalistisk uredelighet som er påvist i de to artiklene, samsvarer nøyaktig med forskning og meninger om den historiske konteksten og årsakene til krigen i Ukraina, og økende spenninger mellom Russland og Vesten, som jeg har forsøkt å uttrykke offentlig i Australia som tidligere seniordiplomat og ekspert, siden utgivelsen av boken min Return to Moscow i 2017.

Som et resultat har jeg blitt kansellert, avpersonifisert, forsøkt brakt til taushet, kastet ned i minnehullet til Australia Broadcasting Company, for aldri å bli tillatt på eteren igjen.

[Les også: Caitlin Johnstone: 60 Minutes Australia Churning Out War-with-China Propaganda]

Et uskyldig intervju jeg gjorde fra Moskva med Paul Barclay, for det respekterte ABC-programmet «Big Ideas» i februar 2022, ble «dearkivert», ja, du leste riktig, noen uker senere, under press fra uidentifiserte kritikere.

Ukraina taper

Krigen i Ukraina svinger nå jevnt og trutt mot det uunngåelige prorussiske sluttspillet. Russland har helt klart det militære overtaket, og dette vil ikke endre seg nå. Utstyr til en verdi av milliarder av dollar fra USA og NATO fortsetter å bli ødelagt i kamp.

I selvmordsoffensiver beordret av det dødsdømte Zelensky-regimet i Kiev, har anslagsvis en halv million ukrainske soldater blitt drept eller lammet siden februar 2022. [Eksakte tapstall er svært vanskelig å få tak i]. Mange flere stedfortrederkrigere vil dø i de kommende ukene, ettersom denne brutale utmattelseskrigen som kreves av USA og NATO, fortsetter å ødelegge det som er igjen av stakkars Ukraina.

Australiere og newzealendere med naiv tro på den profesjonelle integriteten til sine nasjonale kringkastere, vil fortsette å være isolert fra disse tragiske sannhetene.

Heldigvis, for de som tør å lese dem, er det nå mange tilgjengelige pålitelige kilder til alternative perspektiver på forholdet mellom Russland og Vesten og den sentrale betydningen av krigen i Ukraina, som akselerer endringene i verden. Denne verden ser nå veldig annerledes ut, utenfor den vestlige leiren av prærievogner. Vi står midt i store globale endringer.

Men takket være slike som Harding og hans angloamerikanske venner, finner vi ikke slik informasjon noe sted på ABC eller RNZ. Vi antipoder i koloniene vil være de siste som får vite om dem.


Tony Kevin er en tidligere australsk seniordiplomat, etter å ha tjent som ambassadør til Kambodsja og Polen, samt vært stasjonert på Australias ambassade i Moskva. Han er forfatter av seks publiserte bøker om offentlig politikk og internasjonale relasjoner.

Suspended for Providing Balanced News on Ukraine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelHvil i fred Daniel Ellsberg
Neste artikkelKostrådene truer folkehelsa
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.