Når fattigdommen i Norge øker sender Støre 500 millioner til Moldova

0
Fra demonstrasjonen i Chisinau 23. oktober 2022

Rundt 150.000 husstander sier de er «ille ute» økonomisk og andelen som har betalingsproblemer har økt fra 12 til 16 prosent siden i høst. Dette går fram av rapporten Dyrtid III – Husholdenes økonomiske trygghet i mars 2023 fra SIFO.

Man skulle trodd at å sikre sine landsmenn mot fattigdom ville ha vært sak nummer én for en statsminister fra Arbeiderpartiet. Men hva gjør Jonas Gahr Støre i en slik situasjon? Jo, han sender 500 millioner kroner til Moldova! Så du den komme?

Regjeringa skriver i ei pressemelding: Norge støtter Moldova med ytterligere 500 millioner kroner.

Moldova er blant de mest korrupte landene i Europa, og vi tviler på om det vil bli mulig for Riksrevisoren å finne ut hvor det ble av de hundrevis av millionene norske skattekronene som skal regne ned over landet.

Moldova er et av Europas fattigste land, nærmeste nabo til Ukraina. Landet ledes av pro-EU-president Maia Sandu, men hennes politikk har gjort den økonomiske krisa i landet enda verre.

I oktober i fjor skal det ha vært 70.000 mennesker på gata i Chisinau. I det lille landet Moldova. Av en befolkning på 3,5 millioner er dette formidabelt.

Protestene, som ble organisert av partiet til opposisjonspolitikeren Ilan Shor (i eksil i Israel), understreker den mest alvorlige politiske utfordringen til Sandu siden hennes jordskred av en valgseier i 2020 på en proeuropeisk og anti-korrupsjonsplattform.

20. juni 2023 ble partiet Shor forbudt av Konstitusjonsretten, et forbud som øyeblikkelig ble effektuert av justisdepartementet i landet.

I mellomtida fordømte Moldovas øverste sosialistiske opposisjonsleder og tidligere president Igor Dodon beslutninga om å forby Shor-partiet, og sa at regjeringen til Maia Sandu «offisielt hadde blitt totalitær, ødelagt opposisjonsstyrker» og ville lide samme skjebne som Shor-partiet.

Det er rimelig å oppfatte Støres halve milliard til Chisinau som et forsøk på å holde regimet ved makta, en oppgave som Støre tydeligvis prioriterer langt over det å sikre velferden for vanlige folk i Norge.

Den norske og europeiske «eliten» har mistet fullstendig kontakt med sine egne folk. I en episode av TV 2-programmet «Ærlig talt» sa Støre:

«Mange tåler de voksende regningene godt.»

Jonas Gahr Støre seilte med dette opp som en soleklar kandidat til å vinne årets Marie Antoinette-pris. Da folket i Frankrike klagde sin nød over at de ikke hadde råd til å kjøpe brød, skal den franske dronningen ifølge anekdoten ha sagt: «Hvorfor kan de ikke spise brioche?» (kake) Det har ikke latt seg bevise at hun faktisk sa dette, men anekdoten er blitt stående fordi det var slikt et medlem av det franske kongehuset godt kunne ha sagt. Det var slik de tenkte.

«Huset Bourbon har vært vanskelige å slå når det gjelder å være uten kontakt med virkeligheten. Nå har de fått konkurranse.» Dette skrev Financial Times i et syrlig oppgjør med dagens europeiske ledere.

Og slike «ledere» bevilger milliarder til krig og våpenindustri mens deres egne landsmenn blir stadig fattigere.

Les også: Støre er ansvarlig for den kameraderikulturen som Trettebergstuen er en del av

Forrige artikkelElever på britiske skoler har nå lov til å identifisere seg som dyr
Neste artikkelBasketballspiller Oscar Cabrera døde av hjerteinfarkt – sa det var vaksinens skyld