Kina støtter Argentinas krav på Falklandsøyene – Islas Malvinas

0
Pin in Islas Malvinas - Falkland Islands

Kinas ambassadør til FN, Geng Shuang, har støttet Argentinas krav på Falklandsøyene (Islas Malvinas) og oppfordret verden til å oppgi «kolonial tenkning».

Geng, som er Kinas faste representant i FN, kom tirsdag med kommentarene til en spesiell komité for avkolonisering, som vedtok en resolusjon som ber Storbritannia og Argentina om å gjenoppta forhandlingene om øyene, også kjent som Malvinas.

«Spørsmålet om Malvinas-øyene er en historisk arv fra kolonialismen. Selv om kolonitiden er over, eksisterer hegemonisme og maktpolitikk som er i tråd med kolonial tenkning fortsatt i dag, sa han.

Geng sa at denne måten å tenke på har en «alvorlig innvirkning» på internasjonale relasjoner og orden og «skader alvorlig» suvereniteten, sikkerheten og utviklingsinteressene til de involverte landene.

«Det internasjonale samfunnet må være svært årvåkent og resolutt motstå dette,» sa han.

Argentina hevder at øyene – omtrent 600 km fra fastlandet i Sør-Atlanteren – ble ulovlig tatt av Storbritannia, mens britene hevder at de har territorielle krav som dateres tilbake til 1765.

Den flere hundre år gamle tvisten blusset opp i en 74 dager lang krig mellom de to landene i 1982, etter at et forsøk fra Buenos Aires på å ta territoriet fikk Storbritannia til å sende ut en marinestyrke for å gjenvinne øyene. Minst 900 soldater ble drept i denne kortvarige krigen, de fleste av dem argentinske.

Spørsmålet ble gjenopplivet i mars, da Argentina gikk bort fra en samarbeidsavtale fra 2016 – som dekker spørsmål som energi, skipsfart og fiske, men ikke suverenitet – og krevde en retur til forhandlingene om øyene.

Den britiske utenriksministeren James Cleverly sa bestemt at øyene er britisk territorium, og påpekte på Twitter at øyboerne «har valgt å forbli et selvstyrt britisk oversjøisk territorium».

Kina har i det siste trappet opp presset på Storbritannia for å få landet til å oppgi kravet på øyene i Sør-Atlanteren, noe som har utløst rasende kommentarer i London. Også i 2021 tok Kina opp dette kravet, men nå reises det igjen med større styrke.

Kinas støtte til Argentina gjelder slett ikke bare Islas Malvinas.

I februar 2022 inngikk de to landene en avtale der Argentina slutter seg offisielt til Kinas silkeveibelte. I juli 2022 kunne Argentina offentliggjøre at Kina støtter landets søknad om å bli tatt opp som medlem i BRICS. Og i april 2023 gikk Argentina over fra å bruke dollar til å bruke yuan i handelen med Kina.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelThe Atlantic: «Russland synker ned i borgerkrig»
Neste artikkelBruken av yuan i internasjonal handel opp 20 prosent på én måned