Bruken av yuan i internasjonal handel opp 20 prosent på én måned

0

Bruken av kinesiske yuan som betalingsmiddel i internasjonal handel vokste med 20,38 prosent fra april til mai, mens alle betalingsvalutaer generelt steg med 8,75 prosent. Dette melder den offisielle kinesiske avisa Global Times.

Denne trenden gjenspeiler den økende andelen yuan-oppgjør i utenrikshandelen og den økende appellen til yuanen i globale betalinger og oppgjør midt i et globalt søk etter alternativ til amerikanske dollar, sa analytikere.

Siden begynnelsen av 2023 har global avdollarisering skutt fart, ettersom bekymringer for den amerikanske dollarens stabilitet og tvil om landets kredittverdighet får flere land til å flykte fra dollaren.

I løpet av helgen sa IMFs administrerende direktør for Russland, Aleksei Mozhin, til den russiske nyhetsportalen Sputnik at det var USA som utløste situasjonen der verden begynte å lete etter alternativer til amerikanske dollar.

Mozhin bemerket at andre nasjonale valutaer i økende grad brukes i verden, først og fremst den kinesiske yuanen.

I Argentina søker amerikanske selskaper som Whirlpool Corp å foreta betalinger i yuan for import på grunn av mangel på dollar, rapporterte Bloomberg fredag. Yuanens andel av valutatransaksjoner nådde rekordhøye 28 prosent i juni, opp fra 5 prosent i mai.

«Veksten i yuan-betalingsverdien viser at andre land i økende grad diversifiserer valutaer for handelsoppgjør midt i global økonomisk og finansiell ustabilitet,» sa Li Yong, nestleder i ekspertkomiteen til China Association of International Trade, til Global Times søndag.

Kina og dets handelspartnere har en tendens til å bruke hverandres valutaer for handelsoppgjør, som er et frivillig valg av disse partnerne i stedet for et ensidig press fra Kina, sa Li.

Denne ordningen vil ikke bare spare oppgjørskostnader, men også gi stabile forventninger til valutaverdi, sa han.

Avdollariseringa går nå mye fortere enn de fleste analytikere hadde trodd, og det er USAs egne handlinger som har utløst skredet.

Forrige artikkelKina støtter Argentinas krav på Falklandsøyene – Islas Malvinas
Neste artikkelRusslands «borgerkrig» som forsvant og uke fire i den ukrainske motoffensiven