Norske politikere behandler krona som søppel – og verden tar signalet

0

De siste ukene har den norske kronen svekket seg på ny mot våre viktige handelspartnere. For to dager siden bikket en dollar igjen 11 kroner og både i går og i dag har kursen holdt seg over det nivået. Også mot britiske pund og euro har kronen svekket seg markant de siste ukene. Dette skriver DN.

En valutaoversikt Bloomberg har over såkalte «expanded majors», et utvidet utvalg av 31 store valutaer, viser at kronen har svekket seg mot alle, med to unntak: argentinske pesos og sørafrikanske rand.

De «ekspertene» DN intervjuer har i grunnen ingen forklaring på hvorfor den norske krona er så svak.

Finansavisen skriver:

Kronen har stupt i verdi mot stort sett alle andre valutaer og ekspertene trekker frem markedsuro, fallende oljepris, og økt rentedifferanse som årsaker. Spetalen er imidlertid skråsikker på hva som er grunnen: Utenlandske investorer vil ikke investere i Norge på grunn av politisk risiko. 

– I det internasjonale valutamarkedet blir man målt hver dag. Og markedets dom over Støre er knallhard. Den norske kronen er pill råtten, sier Spetalen til DN.

Spår inflasjon på ti prosent

Spetalen spådde kronekollaps i Julepodd med Finansavisen for fire år siden (se videoen over) og kritiserte Erna Solbergs regjering for galopperende offentlige utgifter og klimatiltak.

– Jeg tror den norske kronen kan falle brutalt. Det kan gå i 15 mot euro, sa han den gang.

Nå kommer han igjen med dystre spådommer for kronen de kommende årene: han tror kronen vil stå mellom 14 og 15 kroner mot euroen og at dollaren vil gå i 13.

Spetalen snakker ut fra sine klasseinteresser, men spådommen hans kan være nokså riktig.

Men hva er grunnen til den svake krona?

Vi mener at den skyldes norske regjeringers politikk. Regjeringene Stoltenberg, Solberg og Støre har behandlet og fortsetter å behandle den norske krona som søppel. De spar ut ufattelige antall milliarder til alt mulig internasjonalt som ikke har noe med norske interesser å gjøre. Det kan være korrupt «regnskogstøtte», støtte til borgerkrig i Sør-Sudan, støtte til lugubre «klimatiltak», milliarder til Clinton, Bill Gates og vaksinemafiaen, nesten 20 milliarder i støtte til krig mot Syria og nå støtte til oligarkene i Ukraina og amerikansk våpenindustri i størrelsesorden 80 milliarder. Så kaster de bort norsk natur til unødvendig og skadelig «vindindustri» og ødelegger norsk kraftpolitikk og gir bort stabil norsk vannkraft til støtte for EUs totalt mislykte «grønne skifte». Og Oljefondet har de stort sett gitt bort som kassakreditt til BlackRock og de andre gigantene på Wall Street. Ikke noe av dette sikrer norske arbeidsplasser eller norsk sjølråderett eller framtida til norske byer og bygder. (Alle partiene på Stortinget støtter denne politikken og er stolte av den.)

Når norske regjeringer opptrer som en Bør Børson på fylla og hiver ut milliarder av kroner på denne måten, behandler de krona som søppel. Og det internasjonale markedet tar signalet.

Hadde myndighetene villet, kunne de instruert Oljefondet om å selge dollar og kjøpe gull, så ville det sett helt annerledes ut. Men da hadde de naturligvis fått USA på nakken, så det tør de jo ikke. De har surret oss til masta på det amerikanske imperiets synkende skip.

Forrige artikkelSøramerikanske ledere kommer til enighet om regional integrasjon
Neste artikkelKenya gjenoppliver den afrikanske planen om å droppe dollar
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).