Hva om hensikten er å svekke den norske krona?

0

Norges bank advarer nå nordmenn som planlegger å reise til utlandet i sommer mot å ta med seg norske kroner for å veksle i banker der. Banken skriver at «noen utenlandske banker og vekslingskontorer har sluttet å ta imot norske sedler.»

Gratulerer! Norges bank og norske myndigheter har ført en politikk som nå gjør at man i utlandet ser på pengene våre som verdiløst papir, Europas versjon av zimbabwedollar.

Dette har gjort at norske bedrifter reiser krav om at Norge skal erstatte krona med euro.

Over 300 bedrifter ønsker euro som valuta i Norge skriver E24.

NHO har spurt sine medlemsbedrifter om hvordan kronen påvirker dem. Der signaliserer nær halvparten (47 prosent) at den svake kronen er et problem.

Grans bryggeri i Sandefjord er blant dem.

De kjøper en betydelig andel av sin emballasje og sine råvarer – som malt, humle, fruktessenser og aromaer, som de bruker for å brygge både øl og brus – i euro.

Faktisk utgjør dette rundt 70 prosent av varekosten til Grans produkter.

– Med en svak krone øker våre varekostnader langt mer enn vi hadde sett for oss, sier Grans-sjef Morten Gran.

For hele 308 bedrifter som har svart på undersøkelsen, frister det å gå inn i EU for å heller kunne ta i bruk euroen som valuta i Norge.

– Dette er en ikke ubetydelig andel, og det er vanskelig å tolke dette som annet enn en dyp frustrasjon over at en størrelse man ikke har noe kontroll på – nemlig kronekursen – påfører bedriften økte kostnader som truer bunnlinje og omsetning, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Ingen objektiv grunn til at krona skal være så svak

Vi har tidligere pekt på at når norske politikere behandler krona som om den var verdiløst søppel, skal de ikke være overrasket over det om utlandet begynner å se på krona som verdiløst søppel.

Norske politikere behandler krona som søppel – og verden tar signalet

Norge har i prinsippet svært mange virkemidler til å holde krona stabil. Sjøl om 20% av Oljefondets 15.000 milliarder kroner er «luftpenger» i den forstand at det bare kommer av at krona er blitt mindre verdt, er det rikelig igjen til å sikre kronekursen.

Norges bank kunne instruere fondet om å selge dollaraksjer for å kjøpe gull, kanskje for et par hundre milliarder. Det hadde umiddelbart gitt utlandet et signal om at Norge ønsker å forsvare krona og at norsk valuta er bygd på reelle verdier.

Men det ville fått Washington til å gå bananas, for da ville Norge gått i stilltiende allianse med Det globale sør og bidratt til dollarens kommende fall.

Kina kjøper gull i tonnevis nå, og det er ikke umulig at de har skjønt ting som Norges bank ikke vil skjønne.

Det mest nærliggende er å gå ut fra at når virkemidlene for å stabilisere krona ikke brukes, så er det fordi man ønsker å svekke krona.

Og hvorfor skulle man ville svekke krona?

La oss gjette: Kanskje for å utløse krav om at «nå må vi bytte ut krona med euro for å sikre arbeidsplassene»?

Den danske krona er de facto en eurovaluta, fordi den nå er knyttet til euro.

I oktober skal EU lansere sin digitale euro. Og innen da vil renteøkningene til Norges bank ha gjort stadig flere mennesker desperate.

Så innen da vil kanskje kravet om å bytte ut krona med euro ha blitt så sterkt at man kan slå to fluer i et smekk: både gjøre oss til eurokoloni og innføre digitale penger, og dermed det digitale slaveri.

Konspirasjonsteori? Nei, vi bare legger sammen 2 + 2 og antyder at svaret kan bli omtrent 4.

Forrige artikkelBrasília-toppmøtet: Lula og Maduro gjenopptar regional integrasjon
Neste artikkelDen ukrainske offensiven blir foreløpig hakket i stykker av russisk artilleri