Borgerkrigstilstander i Frankrike

0
Utbrent trikk i Clamart

Tre netter på rad har Frankrike stått i brann. Etter at syttenåringen Nahel ble skutt og drept av politiet har franske byer blitt rammet av en gatekrig av et omfang og en brutalitet som er svært uvanlig, sjøl for Frankrike. Det er ingen overdrivelse å snakke om borgerkrigsliknende tilstander.

Politiet har mobilisert 40.000, hvorav 5000 i Paris, men det har ikke langt noen demper på gatekampene og ildspåsettelsene.

Mort de Nahel : Marseille, Paris, Lille, Lyon, Nanterre… Troisième nuit de violences.

Brannene rammer arbeiderklassen og middelklassen:

Frankrike er ei kruttønne som venter på å eksplodere

Frankrike har lenge brygget opp til denne sosiale og politiske krisa. Arbeiderklassen og ungdommen stønner under byrdene av en mer og mer ekstrem utbytting og innvandrerbydelene er fulle av misfornøyde, rasende og ikke-integrerte ungdommer. De ekstreme islamistenes agitasjon gjør ikke saken bedre.

Overklassen på sin side lever trygt i sine kontrollerte områder. De er rikere enn noen gang. De ble rikere på koronatiltakene og rikere på krigen i Ukraina og nå blir de rikere på omfordelingspolitikken. De kjenner nok røyken fra brannene, men regner nok med at opprørspolitiet vil fikse dette.

NRK melder at opptøyene også har spredd seg til Belgia:

Forrige artikkelEn av sju briter opplever sult
Neste artikkelFår jeg noen gang en unnskyldning?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).