The Economist: Høye energipriser kan ha drept 68.000 europeere sist vinter

0

Høye energipriser er mer enn en ulempe. De er dødelige. En fersk artikkel fra The Economist antyder at høye energipriser i Europa var ansvarlig for 68.000 for tidlige dødsfall sist vinter, mer enn COVID-19.

Expensive energy may have killed more Europeans than covid-19 last winter

Grafen nedenfor viser at overskytende dødsfall overstiger dødsfallene av COVID-19, og disse dødsfallene økte etter hvert som temperaturen falt.

Høye energipriser kan koste liv fordi de fratar folk muligheten å varme opp hjemmene sine skikkelig, og å bo under kalde forhold øker risikoen for hjerte- og luftveisproblemer. The Economist bemerker at de spådde høye energipriser kunne resultere i mellom 22.000 og 138.000 for tidlige dødsfall i løpet av en mild vinter.

I de 28 europeiske landene The Economist undersøkte, var det 149.000 flere dødsfall mellom november 2022 og februar 2023, tilsvarende en økning på 7,8 prosent. Hvis man sammenlikner landene viser det seg at de landene med de høyeste antallet dødsfall vanligvis opplevde de mest betydelige økningene i drivstoffkostnadene.

Ved hjelp av en statistisk modell anslo The Economist at en prisøkning på rundt 0,10 euro per kilowattime – omtrent 30 prosent av forrige vinters gjennomsnittlige strømpris – var knyttet til en økning i et lands ukentlige dødelighet på rundt 2,2 prosent. Hvis elektrisitet sist vinter hadde kostet det samme som den gjorde i 2020, ville modellen deres forventet 68.000 færre dødsfall over hele Europa, en nedgang på 3,6 prosent.

The Economist bemerker at dødsfallene i Europa kan ha vært høyere hvis regjeringer ikke hadde grepet inn i energimarkedene (selv om lavere priser økte etterspørselen og forårsaket problemer andre steder i verden). Ved hjelp av data fra konsulentselskapet Vaasaett anslo de hvor mange ekstra dødsfall som ville ha skjedd hvis regningene ikke hadde blitt redusert med pristak eller lavere salgsavgifter. For 23 land finner modellen deres at disse subsidiene reddet 26.600 liv.

Europa var faktisk utrolig heldig sist vinter fordi det var den nest varmeste vinteren som er registrert for kontinentet. Hadde det vært en kald vinter, ville energiforbruket, prisene og for tidlige dødsfall sannsynligvis vært mye høyere.

Overdødeligheten skyldes feil politikk

Disse ekstra dødsfallene skyldes ingen naturkatastrofe. De skyldes en totalt feilslått utenrikspolitikk og energipolitikk. EU og NATO har med vilje drevet energiprisene i været ved å boikotte billig energi fra Russland i et forsøk på «å straffe Putin». De som ble straffet var folkene i Europa. Folk døde i titusentall på grunn av denne politikken.

På toppen av dette har man naturligvis også en annen feilslått politikk, nemlig «det grønne skiftet», som også driver energiprisene i været og med lovmessig nødvendighet dreper fattige folk i hopetall.

Når skal europeiske «ledere» bli stilt til ansvar for sin dødelige politikk?

Forrige artikkelHvordan forstå den svært komplekse verdenen til vestlig Kina-analyse
Neste artikkelEr jordbruksoppgjøret et avtalt spill mellom bondelaget og regjeringa?