Hvordan forstå den svært komplekse verdenen til vestlig Kina-analyse

0

Av Caitlin Johnstone, 15. mai 2023.

Tidligere Pentagon-tjenestemann Elbridge Colby ble intervjuet på The National Review’s Charles CW Cooke Podcast, hvor han ga noen analyser på svært høyt nivå om spenningene rundt Kina, Taiwan og USA.

Jeg vil her forsøke å forklare noen av Colbys kommentarer til fordel for den gjennomsnittlige leseren, fordi Colby har studert disse tingene i mange år, og hans kommentarer kan være litt avanserte og utilgjengelige for den tilfeldige forbrukeren av eksperkommentarer.

«Sammenlikningen jeg bruker er … Taiwan er som en mann med et blodig kutt i havet, og Kina er som en stor hvithai, og Amerika er som en mann i en båt’’, sier Colby i intervjuet.

«Problemet er at når den store hvite haien begynner å bevege seg, har du ikke tid,» la Colby til. ‘’Du er ferdig. Du vet, hvis du ikke allerede er ved siden av båten, ikke sant? Fordi det er en stor hvithai.’’

Bær nå over med meg hvis Colbys skarpe observasjoner gikk litt over hodet ditt her, men hvis vi bryter det ned, er jeg sikker på at vi alle kan heve oss opp til denne mannens ruvende intellekt, nok til å få et glimt av hans forståelse av saken.

Hva Colby synes å si, og du kan korrigere meg hvis du tror jeg leser dette galt, er at Kina er som en stor hvithai, som vi alle vet er et ekstremt farlig akvatisk rovdyr med en glupsk appetitt, i stand til å gomle i seg et menneske i noen raske glefs.

Prøv nå å forestille deg å være i en situasjon der du er der ute i havet, og der er det en stor hvithai ved siden av deg i vannet. For å gjøre vondt verre, så blør du, et problem ikke bare på grunn av såret hvorfra blodet siver ut, men også fordi haier kan lukte blod i vannet! Det ville være ganske ille, ikke sant?

Ok, henger du med så langt? Husk at dette er veldig avanserte ting, så gå gjerne tilbake og les så mye du trenger om igjen.

Tenk deg at du er i den situasjonen med kuttet og haien, og det er en båt du kan svømme til for å komme deg vekk fra haien. Du vil hoppe ombord på det fartøyet så raskt som mulig, tror du ikke? Det vet jeg at jeg ville!

Så for å dra det hele sammen, hva den anerkjente Elbridge Colby forteller oss er at Kina er den store hvite haien som ser den blødende mannen i vannet, og mannen kan sammenlignes med Taiwan, og USA kan sammenlignes med båten som kommer mannen til unnsetning.

Fornuftig? Hvis du fortsatt sliter med å forstå Colbys skalpellskarpe geopolitiske analyse, ikke bekymre deg, for jeg har fått denne nyttige infografikken for å belyse forståelsen din ytterligere:

Interessant nok er ikke dette første gang Kina har blitt sammenlignet med en stor hvithai av vestlige forståsegpåere. Matt Pottinger fra Hoover Institution, en tidligere rådgiver for president Donald Trump, gjorde en lignende sammenligning i et intervju med Nikkei Asia tidligere denne måneden:

«Vi så en babyhai og trodde at vi over tid kunne forvandle den til en delfin, til å bli et slags vennlig system,» sa Pottinger. ‘’I stedet fortsatte vi å mate haien, og haien ble større og større og større og større. Og nå har vi å gjøre med en formidabel, stor hvithai’’.

«Med en hai setter du opp et haibur,» la Pottinger til. ‘’Haien tar det ikke personlig. Den dunker borti buret. Den respekterer disse barrierene’’.

Dette er igjen svært komplisert for den uinnvidde lekmannen, men det Pottinger ser ut til å si, er at Kina slett ikke kan sammenlignes med en delfin, som er et oseanisk pattedyr kjent for å være vennlig mot mennesker og lettrent til å gjøre triks i akvatiske fornøyelsesparker. Snarere, i Pottingers forståelse, er Kina mer sammenlignbart med en stor hvithai, og som du husker fra vår tidligere diskusjon i dette essayet, er den faktisk kjent for å være ganske farlig.

Hvis du fortsatt sliter med å forstå Pottingers lysende innsikt, her er en annen illustrasjon for å gjøre ting litt klarere:

Hvis du trenger det ytterligere forenklet, kan en annen måte å si det på, KINA SLEM. HAI SLEM. KINA SOM HAI. KINA VELDIG, VELDIG SLEM. SLEMME KINA. SLEM.

Igjen, ikke vær for hard mot deg selv hvis du ikke helt kan begripe analysen på høyt nivå fra intellektuelle giganter som Matt Pottinger og Elbridge Colby. Hvis vi kunne forstå disse tingene så godt som de gjør, ville vi være de som tjener store penger fra tankesmier i Washington, ikke dem!

Vel, jeg tror det er nok arbeid for din grå hjernemasse i dag. Ta en hvil og en god søvn og kom tilbake uthvilt i morgen, da skal vi diskutere noen åpenbarende sammenligninger vestlige analytikere har trukket mellom Vladimir Putin og Adolf Hitler.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Caitlin Johnstone:

Understanding The Highly Complex World Of Western China Analysis

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelUSA håper å rive seieren ut av nederlagets munn i Ukraina
Neste artikkelThe Economist: Høye energipriser kan ha drept 68.000 europeere sist vinter
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."