Sivile i Donetsk lever i konstant frykt for ukrainsk bombing

0
Fra terrorbombing i Donetsk 28. april 2023. Foto: Eva Bartlett.

«Å dokumentere Kievs angrep på boligområder er i ferd med å bli en fryktelig, tragisk rutine,» sier den uavhengige reporteren Eva Bartlett fra bakken i Donetsk.

Kraftig ukrainsk bombing av Donetsk sentrum den 28. april drepte ni sivile  – inkludert en åtte år gammel jente og hennes bestemor  – og skadet minst 16 til. Ofrene ble brent levende da minibussen de satt i ble truffet av en granat.

Angrepet var også rettet mot et stort sykehus, leilighetsbygg, hus, parker, gater og fortau. Alle sivile områder – ikke militære mål.

Ifølge Folkerepublikken Donetsks (DPR) representantkontor i JCCC (Joint Monitoring and Co-ordination Centre on Ukraine’s War Crimes ) , skjøt Kievs styrker høyeksplosive fragmenteringsmissiler » produsert i Slovakia og overført til Ukraina av NATO-land .» Når det gjelder en tidligere beskytning samme dag, bemerket JCCC at USA-lagde HIMARS-systemer ble brukt, rettet mot » utelukkende i boligkvarteret i sentrum av byen.»

Jeg var utenfor Donetsk og intervjuet flyktninger fra Artyomovsk (også kjent som Bakhmut) da begge rundene med intens bombing skjedde, den første startet like etter klokken 11.00. Jeg kom tilbake for å se en katastrofal scene, med en utbrent buss – som fortsatt røyker – og noen av passasjerenes forkullede kropper smeltet inn på rammen. Dette tragiske bildet var dessverre ikke en engangshendelse.

Andre steder var byarbeidere allerede i gang med å fjerne rusk og hadde begynt å gjenopprette skadede deler av veiene. Jeg har sett dette etter ukrainsk bombing mange ganger, inkludert 1. januar i år, da Ukraina skjøt 25 grader i sentrum . Tilsvarende, i juli 2022, drepte ukrainsk bombing i sentrum fire sivile, inkludert to i et kjøretøy som også ble sløyd av flammer. Da jeg kom til stedet omtrent en time senere, holdt arbeidere på å stenge den berørte delen av gaten.

Skadene sykehuset Republican Trauma Center ble raskt ryddet opp, men videoer som ble delt på Telegram umiddelbart etter beskytningen viser et gapende hull i en av veggene. Det berørte rommet  inneholdt det som tilsynelatende var Donetsks eneste MR- maskin.

Langs Artyoma-gaten, den sentrale Donetsk-boulevarden målrettet utallige ganger av ukrainske angrep, var ødeleggelsene tydelige: To biler fanget opp i bombingen, beboere i en bygård som gikk om bord på knuste vinduer og dører, den altfor kjente lyden av glass og rusk som blir feid bort. I boligområdet , det første som ble målrettet den dagen, i et massivt krater bak ett hus, var veggene og taket til et annet hjem blandet med rakettfragmenter.

Nok et år med ukrainske krigsforbrytelser

I april 2022, etter angrep på et stort markedsområde i Kirovsky-distriktet, i det vestlige Donetsk, som drepte fem sivile og skadet 23, dro jeg dit for å dokumentere kjølvannet, og forventet ikke å se to av de fem døde fortsatt ligge i veibanen. Denne beskytningen var like før middag, en travel tid på dagen i området. Bombing i slike perioder er en lumsk taktikk for å sikre at flere sivile blir lemlestet eller drept.

Dobbelt- og trippelanslag i de samme områdene er en annen metode som brukes av ukrainske styrker. I et intervju i fjor fortalte direktøren for avdelingen for brann- og redningsstyrker i DPR Ministry of Emergency Situations, Sergey Neka, meg : » Enhetene våre ankommer stedet og Ukraina begynner å beskyte den. Mye utstyr har blitt skadet og ødelagt.»

Andrey Levchenko, sjef for beredskapsavdelingen i Kievsky-distriktet i Donetsk, også rammet av ukrainske angrep, sa: « De venter i 30 minutter på at vi kommer. Vi kommer dit, begynner å hjelpe folk, og beskytningen fortsetter. De venter igjen, gutta våre gjemmer seg i tilfluktsrommene, så snart vi går ut, slukker brannen, hjelper folk, så fortsetter beskytningen.»

Jeg var her i Donetsk i midten av juni, under en dag med spesielt intens ukrainsk beskytning av selve sentrum av byen, som drepte minst fem sivile . DPR-myndighetene rapporterte at » i løpet av to timer ble nesten 300 MLRS-raketter og artillerigranater avfyrt.» En Grad-rakett traff et fødesykehus og rev gjennom taket.

Den påfølgende måneden avfyrte Ukraina raketter som inneholdt internasjonalt forbudte ‘kronblad’-miner. Gatene i sentrum av Donetsk , så vel som de vestlige og nordlige distriktene og andre byer, var strødd med vanskelige gruver designet for å groteskt lemlemme, men ikke nødvendigvis drepe, alle som tråkket på dem. Disse gruvene krever stadig nye ofre til i dag – da jeg sist skrev om dem her, var 104 sivile blitt lemlestet, inkludert denne 14 år gamle gutten . Tre døde av skadene. Siden den gang har antallet ofre steget til 112 .

I august traff en kraftig ukrainsk beskytning av sentrum av Donetsk rett ved siden av hotellet jeg bodde på, sammen med dusinvis av andre journalister og kameramenn. Seks sivile ble drept den dagen, inkludert en kvinne utenfor hotellet, samt et barn. Hun var en talentfull ballerina som snart skulle reise for å studere i Russland, og sammen med bestemoren ble også ballettlæreren hennes drept den dagen, selv en verdenskjent tidligere ballerina.

Tre angrep med ukrainsk bombing av sentrum i løpet av bare fem dager i september drepte 26 sivile. Fire ble drept 17. september, blant dem to personer ble brent levende inne i et kjøretøy på den samme sentrale Artyoma Street. To dager senere ble 16 sivile drept , restene av kroppene deres strødd langs gaten eller i ugjenkjennelige hauger med kjøtt. Tre dager senere slo Ukraina til ved siden av det sentrale markedet og drepte seks sivile , to i en minibuss, resten på gaten.

I mine påfølgende besøk til Donetsk og omkringliggende byer i november og desember, filmet jeg kjølvannet av mer ukrainsk beskytning (ved bruk av HIMARS) av sivile områder i Donetsk og bosetningen Gorlovka i nord. Beskytningen av Donetsk sentrum 7. november kunne ha drept pjokk til den unge moren jeg intervjuet . Heldigvis, etter å ha hørt de første rakettene slått, løp hun sammen med sønnen til badet. Da roen kom tilbake, fant hun splinter på sengen hans.

Beskytningen av Gorlovka 12. november skadet en vakker historisk kulturbygning, og ødela deler av taket og teatersalen innenfor. I følge senterets direktør var det en av de beste kinoene i Donetsk-regionen, en av de eldste, vakreste og mest elskede bygningene i byen. Han bemerket at HIMARS-systemet er et veldig presist våpen, så angrepet var ikke tilfeldig.

Beskytningen fortsetter

Tidlig morgen under påskemessen den 16. april avfyrte den ukrainske hæren 20 raketter nær katedralen for den hellige forvandling i sentrum av Donetsk, rapporterte den franske journalisten Christelle Neant, og merket at en sivilist ble drept og syv såret. Beskytningen utvidet seg til det sentrale markedet like bak katedralen. Litt over en uke før, den 7. april, drepte en ny beskytning av det markedet én sivil og skadet 13, noe som også skadet selve markedet betydelig.

Ukraina fortsetter å beskyte de vestlige og nordlige distriktene i Donetsk, og banker også på Gorlovka, samt Yasinovatya like nord for Donetsk ( drap to sivile for noen dager siden).

Den 23. april drepte en mann og skadet ytterligere fem ved bombeangrep i Petrovsky, et hardt rammet distrikt i Donetsk i vest. Samme dag, i en landsby nordøst for Donetsk, drepte en rakett to kvinner i 30-årene. Opptak fra sikkerhetskamera viser øyeblikket da kvinnene forsøkte å ta dekning. Ammunisjonen som drepte dem traff rett ved siden av der de krøp sammen.

Noen dager senere, på vei for å intervjue flyktninger fra Artyomovsk i en annen by, passerte jeg langs den lille landsbyen der disse kvinnene ble drept. Det er en vei jeg har kjørt et dusin ganger eller mer, en stille, rolig, naturskjønn region med bølgende åser, en nydelig elv, en vakker kirke. Det er langt fra noen frontlinje. Drapet på disse to kvinnene var en annen ukrainsk krigsforbrytelse.

Folket her blir stadig terrorisert av ukrainsk beskytning eller trusselen om det, og har vært det siden Kiev startet sin krig mot Donbass i 2014.

*

Eva Bartlett er en kanadisk uavhengig journalist. Hun har tilbrakt år på bakken og dekket konfliktsoner i Midtøsten, spesielt i Syria og Palestina (hvor hun bodde i nesten fire år).

Forrige artikkelDavid Martin om Covid-virusets historikk
Neste artikkelStorbritannia rapporterer myokardittdødsfall hos nyfødte
Eva Bartlett
Eva Karene Bartlett er en kanadisk-amerikansk journalist som har tilbrakt år på bakken og dekket konfliktsoner i Midtøsten, spesielt i Syria og Palestina (hvor hun bodde i nesten fire år). Hun var mottaker av 2017 International Journalism Award for International Reporting, gitt av Mexican Journalists' Press Club (grunnlagt i 1951), og var den første mottakeren av Serena Shim Award for Uncompromised Integrity in Journalism. Se hennes utvidede biografi på bloggen hennes In Gaza. Hun tvitrer fra @EvaKBartlett og har Telegram Channel, Reality Theories. Eva kan også nås på evabartlett@hotmail.com.