Pentagon har rekolonisert universitetscampusene – hvorfor protesterer ikke flere studenter?

0
Protest mot militær innflytelse ved University of Michigan i løpet av 1960-tallet. [Kilde: umich.edu]
Av Jeremy Kuzmarov.

CovertAction Magazine, 8. mai 2023.

En gang i tiden betydde det å få en høyskolegrad å lese klassisk litteratur og filosofi, lære om historie og politikk, studere matematikk og naturfag, lære nye språk og debattere dagens store spørsmål i studentfora.

Milliardærklassen og Pentagon vil imidlertid ikke at unge mennesker skal tenke kritisk, eller å være verdslige og idealistiske.

De vil at universitetet skal fungere som en yngleplass for å skape en føyelig, teknisk dyktig arbeidsstyrke som de kan kontrollere, og som et laboratorium for utvikling av nye våpensystemer og testområde for de våpnene som kan hjelpe dem med å dominere verden.

Rekolonisering av campus

Den 5. april arrangerte Massachusetts Peace Action og War Industries Resistance Network et webinar om militarisering av høyere utdanning med Michael T. Klare, nasjonal sikkerhetskorrespondent for magasinet The Nation.

Michael T. Klare [Kilde: kgvm.org]

Klare advarte om Pentagons pådriv for å rekolonisere amerikanske universiteter og utnytte akademias ekspertise for utvikling av nye våpen, inkludert hypersoniske og robotvåpen.

Ifølge Klare oppsto det militær-industrielle-akademiske komplekset først under andre verdenskrig og ble utvidet under den kalde krigen da Pentagon utviklet en betydelig tilstedeværelse på amerikanske campuser.

Blant annet finansierte det akademisk forskning innen kjernefysikk og radar- og missilteknologi, og bidro til å utvikle hydrogenbomben sammen med mange andre våpensystemer som forårsaket metodisk ødeleggelse i Korea- og Vietnamkrigen.

Den politiske oppvåkningen på 1960-tallet førte til store studentprotester, noe som påvirket mange universiteter til å kutte sine bånd til Pentagon, eller flytte militærrelaterte forskningsfasiliteter utenfor campus.

[Kilde: gabybenavidezcounterculture.weebly.com]

Men siden erklæringen av krigen mot terror og ny stormaktskonkurranse med Russland og Kina, beveger Pentagon seg nå tilbake på campus med begrenset motstand, mens staten forsøker å føre en «all-samfunnskamp» for å sikre USAs militære overherredømme.

Utvikler fremtidens våpen

Et eksempel på fenomenet Klare beskrev, er University of Texas i Austins fremvekst som et viktig forskningsnav for US Army Futures Command, hvis prioriteringer inkluderer forbedring av navigasjonssystemer i langtrekkende artilleri, mobile kommunikasjonsnettverk og utvikling av neste generasjon vertikale løftefly som helikoptre og droner.

Seremoni som hedrer partnerskapet mellom US Army Futures Command og University of Texas i Austin. [Kilde: utsystem.edu]

I mai 2019 godkjente University of Texas Board of Regents 20 millioner dollar for å støtte dette samarbeidet, i tillegg til 30 millioner dollar som UT Austin forpliktet seg til å styrke fakultets- og forskningskapasiteter på områder av felles interesse med hæren.

En del av de 20 millionene ble brukt til å bygge et siden fullført senter for robotforskning i Anna Hiss Gymnasium, hvor studenter og fakultetsmedlemmer jobber sammen med militært personell for å bidra til å utvikle banebrytende robotvåpen.

En firbent robot leder vei for å besøke hæren og statlige myndigheter utenfor nytt robotforskningssenter på campus ved University of Texas i Austin. [Kilde: news.utexas.edu]

Army Futures Command har et annet samarbeidspartnerskap med Carnegie Mellon University i Pittsburgh, som huser et US Army Artificial Intelligence (AI) Center som leder og integrerer hærens AI-strategi og implementering, synkroniserer viktige utviklingsinnsatser og legger grunnlaget for operasjonalisering av AI i hæren.

[Kilde: cmu.edu]

US Air Force har også nylig inngått et AI-fokusert forskningspartnerskap med Massachusetts Institute of Technology (MIT), «Pentagon on the Charles», hvis fakultet nylig har vært involvert i etableringen av droner på insektstørrelse, og en kroppsrustningsdrakt som ville gi soldater krefter rett ut av en Marvel-tegneserie.

MIT-professor i maskinteknikk Gareth McKinley, hjelper Pentagon med å utvikle en høyteknologisk drakt for soldater à la «Iron Man». [Kilde: livescience.com]

[Kilde: aia.mit.edu]

Under avtalen på $ 15 millioner per år, kjent som MIT-Air Force Accelerator, som er en del av den nye MIT Stephen A. Schwarzman College of Computing, ble elleve flyvere plukket ut til å jobbe i et lag for forsknings- og utviklingssamarbeid, som var ment å distribuere praktiske AI-løsninger for «virkelige, nasjonale sikkerhetsutfordringer».

Et nytt program ved MIT, også finansiert av dette initiativet, har som mål å lære US Air and Space Force-personell å forstå og utnytte kunstig intelligensteknologi.

Skoler for masseødeleggelse

En rapport produsert av International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) med tittelen «Schools of Mass Destruction», lister opp 50 universiteter som er involvert i atomvåpenproduksjon på campus.

[Kilde: icanw.org]

Blant dem er University of Arkansas, hvis ingeniøravdeling, som CAM tidligere rapporterte, signerte en samarbeidsavtale i 2017 med Honeywell International, som produserer 85% av de ikke-nukleære komponentene til atombomber i USA.

Demonstranter foran University of Arkansas Student Union, den 22. januar 2021. [Kilde: Foto med tillatelse fra Pauline Mtpl]

Honeywell hadde tidligere vært et mål for demonstranter på 1960-tallet på grunn av sin produksjon av dødelige antipersonellbomber som drepte titusenvis av sivile under Indokina-krigene.

Det Minnesota-baserte selskapet har initiert minst ti avtaler for mastersamarbeid med universiteter siden 2015, med det formål å «legge til rette for tettere samarbeid om forskning og utvikling av ny teknologi for å møte nasjonale sikkerhetsbehov.»

B-52 slipper noen av Honeywells 90 millioner klasebomber på Laos og millioner flere på Kambodsja og Vietnam under Vietnamkrigen. [Kilde: cbsnews.com]

Finansiering fra forsvarsdepartementet til høyere utdanningsinstitusjoner samlet, har økt med mer enn 60% de siste 30 årene.

Johns Hopkins University mottok $ 828 millioner i tilskudd fra forsvarsdepartementet bare i 2017, dobbelt så mye som noe annet universitet, inkludert en kontrakt på $ 92 millioner med sitt Applied Physics Laboratory for utvikling av atomvåpen.

Applied Physics Laboratory for utvikling av atomvåpen ved Johns Hopkins University. [Kilde: jhunewsletter.com]

Vertskap for et kampsenter oppkalt etter en krigshisser

Texas A&M Universitys RELLIS campus, som ligger en time utenfor Austin, Texas, ser mye mer ut som en militærbase enn et universitet.

I 2020 godkjente Texas A&M University System Board of Regents 79.3 millioner dollar i universitetsfinansiering for å opprette et nytt testsenter for hypersoniske våpen for US Army Futures Command, kalt George HW Bush Combat Development Center.[1]

Oppkalt etter arkitekten av den første persiske gulfkrigen, som drepte rundt 100.000 irakere, inkluderer senteret et kilometerlangt lukket rør som brukes til hypersoniske våpentester, sammen med testområder for luft- og kjøretøy for landstrid.

Campus hadde allerede blitt brukt til å teste andre prioriteringer for Army Futures Command, for eksempel autonome landkjøretøyer. Den har for tiden «laboratorier, rullebaner, underjordiske og utendørs områder og et motstandsdyktig nettverk av sensorer og systemer for eksperimentering, datainnsamling, analyse og lagring,» ifølge en universitetsutgivelse.

[Kilde: theeagle.com]

Notre Dame og Purdue University er to andre universiteter som Klare pekte på som er involvert i hypersonisk missilforskning; begge etablerte banebrytende vindtunneler på sine campuser hvor hypersoniske våpen kan testes.

[Kilde: nationaldefensemagazine.org]

[Kilde: engineering.nd.edu]

Vindtunnel ved Purdue University, der presidenten, tidligere Indiana-guvernør Mitch Daniels, skrøt av at Purdue ble forvandlet til et forskningsnav for hypersonisk forskning og utvikling.

[Kilde: purdue.edu]

Georgia Tech og Lockheed Martin

En annen taler på webinaret den 5. april, journalist Indigo Olivier, diskuterte en artikkel hun skrev for In These Times, om Georgia Tech og Lockheed Martin, jobb-rekrutterer nummer en på campus. Lockheed huser fire universitetslaboratorier som har jobbet med Black Hawk-helikoptre og F-35-jetflyet på sin luftfartscampus i Marietta, samtidig som de utviklet et samarbeid om hypersonisk missilforskning.

Indigo Olivier [Kilde: conversationalist.com]

Olivier skrev at

«hvis du er ingeniørstudent ved Georgia Tech, er Lockheed allestedsnærværende. Du kan støte på Lockheeds rekrutteringsfolk på karrieremesser eller i lobbyene til Student Success Center, School of Electrical and Computer Engineering eller College of Computing. De kan være vertskap for et seminar om romforskning i Clary teater … eller sponsing av konkurranser og tildeling av premier til studenter under ‘Engineering Week’ eller vertskap for workshops der lagene bruker Minecraft- og Lego-klosser for å utforske fremtiden for digitalt arbeid’’.

Olivier fortsatte:

«Du vil se Lockheeds logo vist på karrieresenterets nettside og jobbportal, sammen med slike andre selskaper som ExxonMobil, Capital One og The Home Depot, bare ett av Lockheeds privilegier som medlem av universitetets Corporate Partnership-program. Som Executive Partner er Lockheed utstyrt med intervjurom, konsultasjoner med skolens team for arbeidsgiverrelasjoner og tilgang til en online CV-bok med nåværende studenter og nyutdannede. Georgia Tech hjelper også studenter med en Lockheed-følgebrevmal. Og selvfølgelig er det Lockheed Martin Day [når] de viser frem flysimuleringer, og du kan gi en rekrutterer CV-en din, og de kan gi deg et intervju.»

[Kilde: humansofuniversity.com]

Reflekterer forvrengte nasjonale prioriteringer

Lockheeds dype forskning inn i høyere utdanning gjenspeiler nasjonale prioriteringer. Siden 9/11 har USA brukt 8 billioner dollar på krig. I 2020 overgikk for første gang føderal finansiering til Lockheed, den fra det amerikanske utdanningsdepartementet, det føderale byrået som har til oppgave å dispensere stipend og Pell-tilskudd.

[Kilde: atlanta.curbed.com]

I 2023 ba Biden-administrasjonen om 813 milliarder dollar i forsvarsutgifter, som inkluderer den største bevilgningen noensinne til forskning og utvikling.

Ifølge Michael Klare har Pentagon gjort den kalkylen at de i økende grad krever ekspertise fra akademikere for å hjelpe dem med å opprettholde et militærteknologisk forsprang over Russland og Kina, der de styrende byråkratiene direkte sysselsetter toppforskere.

Og universiteter, desperate etter kontanter i en tid med nyliberale budsjettnedskjæringer, er ivrige etter inntektene som militæret kan besørge.

Baksiden av alt dette, sa Klare, er utnyttelsen av vitenskapelige og teknologiske oppdagelser for ondsinnede formål, og forvrengningen av det akademiske oppdraget, som er å fremme «åpen utveksling av ideer til fordel for menneskeheten».

Hvor er motstanden?

Studenter har uttrykt uro over forsvarsentreprenørers tilstedeværelse på campus. En nylig Georgia Tech-kandidat fortalte Olivier at «mange mennesker han kjente [som gikk på jobb for Lockheed etter endt utdanning] ikke var 100% komfortable med å jobbe med forsvarskontrakter, jobbe med ting som i utgangspunktet kommer til å drepe mennesker,» selv om han også sa at den lukrative lønnen var nøytraliserende.

På spørsmål om det var noen bevegelse mot militariseringen av høyere utdanning, sa Klare at bortsett fra noen små og spredte campusgrupper, var han ikke klar over noen.

Klare var en del av Columbia University-opprøret i 1968, som rettet seg mot president Grayson Kirks forhold til konsernindustrier som profitterte på amerikanske militære intervensjoner, og universitetets forhold til Institute for Defense Analysis (IDA), en tenke tank for våpenforskning tilknyttet Pentagon, som jobbet med prosjekter relatert til Vietnamkrigen.[2]

1968, studentstreik ved Columbia University, som delvis var pga. universitetets bånd til en Pentagon-tilknyttet tankesmie. [Kilde: nytimes.com]

1969 studentprotester ved MIT, «Pentagon on the Charles». [Kilde: libcom.org]

Rundt samme tid ledet Students for a Democratic Society (SDS) sitt-inn-demonstrasjoner ved MITs Draper og Lincoln Labs, som jobbet med styrte- og antimissil-missiler i kontrakter med Raytheon Corporation, og prosjekter egnet for styring av «smarte bomber», Multiple Independently Targeted Reentry Vehicles (MIRVs), og brann- og systemer for treghetsnavigasjon som ble brukt til å stabilisere flyvningen av kamphelikoptre og senere av cruisemissiler og droner.[3]

Joel Feigenbaum fra Science Action Coordinating Committee (SACC), oppfordret MITs studenter på den tiden til å oppfatte sammenhengen mellom «våre glitrende, dyre laboratorier og dødsinstrumentene produsert av naboen. Vi [studentene] kan ikke leve komfortabelt på et sted som MIT, som erklærer at det er apolitisk, mens vi produserer MIRV-er, ABM-er [Anti-Ballistic Missiles] og våpen for Vietnam.»[4]

Studenter i dag har dessverre vært i stand til å leve komfortabelt på MIT og andre campuser som produserer dødsinstrumenter som en gang bare ville ha virket tenkelig i science-fiction romaner.

En viktig årsak er fraværet av verneplikt og det faktum at campusaktivisme har blitt kanalisert inn i kulturkrig og identitetspolitikk.

Hvis den nye kalde krigen eskalerer og studentene i økende grad føler seg truet av utsiktene til atomkrig, kan fornyet antikrigsaktivisme på campus ennå dukke opp igjen, forhåpentligvis før det er for sent å redde vår art fra våpnene utviklet av alle de smarte menn og kvinner med doktorgrad.


  1. Hypersoniske missiler reiser fem ganger lydens hastighet så langt som 3,500 miles. 
  2. Disse prosjektene inkluderte utviklingen av den elektroniske slagmarken, en ring av sensorer langs Ho Chi Minh-stien koblet til flybaser i Thailand, som når de ble utløst ville sette i gang bombeangrep. 
  3. Susa Bridger, The Ethics of Cold War Weapons Research (Cambridge, MA: Harvard University Press, 2015); Michael Albert, Remembering Tomorrow: From SDS to Life After Capitalism-A Memoir (New York: Seven Stories Press, 2006); Jon Nordheimer, “Protests Disturb Lab Men at M.I.T.,”, New York Times, 9. november 1969, 61; Bob Park, «Raytheon: The Tip of a Stolen Iceberg», Science for the People, Vol. III, No. 3, July 1971, 14-18, 26. I mai 1970 solgte MIT seg ut av Draper Lab i en triumf for antikrigs-kreftene, selv om president Howard W. Johnson beholdt Lincoln Laboratory. Ved Stanford brente studenter i løpet av denne epoken ROTC-bygningen, brannbombet presidentens kontor og blokkerte trafikken rundt Stanford Research Institute (SRI), en statlig og Bechtel Corporation-finansiert høyteknologisk vitenskapelig forskningsorganisasjon knyttet til forsvarsdepartementet og dets tilknyttede Applied Electronics Laboratory, som studentene okkuperte. Protestene skjedde etter at det var stilt krav om å stoppe all klassifisert forskning, inkludert luftvåpenets rekognoserings- og overvåkingssystemer og kjemisk og biologisk krigføring. Studentradikalere stormet senere universitetets beregningssenter som kjørte simuleringsprogrammer brukt av helikopter- og kampflygere. Den engelske professoren H. Bruce Franklin ble sparket for å ha oppfordret studenter til å «stenge krigsmaskineriet», der demonstrantene forårsaket skade verdt $ 800. Richard Lyman, Stanford in Turmoil: Campus Unrest, 1966-1972 (Palo Alto, CA: Stanford University Press, 2009). 
  4. Kelly Moore, Disrupting Science: Social Movements, American Scientists, and the Politics of the Military, 1945-1975 (Princeton, NJ: Princeton University Press, 2008), 144. 

Denne artikkelen ble publisert av CovertAction Magazine, 8. mai 2023.

The Pentagon Has Been Recolonizing University Campuses—Why Aren’t More Students Protesting?

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelGuantánamo-fangens detaljerte tegninger av amerikansk tortur
Neste artikkelHvorfor vi har kjønn og sex. Et kort logisk humanistisk resonnement
Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine. Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obama's Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).