Guantánamo-fangens detaljerte tegninger av amerikansk tortur

0
Vakttårnet ved Guantanamo Bay interneringsleir Delta på Cuba, 2010. (Joint Task Force Guantanamo, Flickr, CC BY-ND 2.0)

Tidligere uutgitte tegninger av Abu Zubaydah, omtalt i en ny rapport, legger til ytterligere bevis på hva forfatterne sier den føderale regjeringen, spesielt CIA, prøvde å skjule.

Av Brett Wilkins, 13. mai 2023
Common Dreams

En offentliggjort rapport denne uken med tidligere upubliserte tegninger av Abu Zubaydah, en 52 år gammel saudiaraber som har vært fengslet av USA i mer enn 20 år i CIAs «black sites, hemmelige fengsler» og Guantánamo Bay, gir ny innsikt i torturen, en manns lidelser fanget opp i et tilfelle av feilaktig identitet.

Rapporten, «American Torturers: FBI and CIA Abuses at Dark Sites and Guantánamo», er basert på skisser og beskrivelser av Zubaydah og andre torturofre fra krigen mot terror, og ble ledet av jusprofessor Denbeaux ved Seton Hall University og professor i psykiatri ved University of California, San Francisco, Jess Ghannam, med hjelp av jusstudenter fra Seton Hall.

«Til tross for den føderale regjeringens innsats, spesielt Central Intelligence Agency, for å skjule bevis for den faktiske bruken av de ‘forbedrede avhørsteknikkene’ (EITs) påført fanger i black sites og på Guantánamo, har en jevn trommevirvel av avsløringer gitt et enestående innsyn i denne skammelige episoden i nasjonens historie,» sier rapporten.

Rapporten bemerker at Zubaydahs tegninger «instinktivt formidler den brutale virkeligheten C.I.A. forsøkte å skjule med sin kalkulerte ødeleggelse av videoopptak av tortur utført av sine agenter,» og «samsvarer med de nylige beretningene til dr. James Mitchell, en sjefarkitekt for torturregimet, som både skrev ei bok om EIT-er og vitnet i høringer om Guantánamo».

«Disse kildene, sammen med rapporten fra Senatets utvalgte komité for etterretning, gir den mest komplette og overbevisende redegjørelsen til dags dato for USAs torturprogram», i årene etter angrepene på USA den 11. september 2001.

Zubaydah er født i Saudi-Arabia og flyttet til Vestbredden i det israelskokkuperte Palestina som tenåring. Han ble tatt til fange av C.I.A., F.B.I. og pakistanske etterretningsagenter i Pakistan, i slutten av mars 2002. Skutt i lår, testikkel og mage under raidet som førte til at han ble tatt til fange, ble Zubaydah, som ble forvekslet med et høytstående Al-Qaida-medlem, overført til CIAs «svarte steder» i Pakistan, Thailand, Afghanistan, Polen, Nord-Afrika og Diego Garcia. I september 2006 ble han sendt til Guantánamo Bay på Cuba, hvor han fortsatt sitter fengslet.

Zubaydah var den første såkalte høyverdige fangen som ble torturert av amerikanske agenter, som behandlet ham som en menneskelig forsøkskanin.

«Alle er enige, de torturerte feil fyr; de fortsatte uansett, slik at de kunne få tillatelse til å torturere andre mennesker», sier Denbeaux til The Guardian, som torsdag la ut rapporten sammen med en artikkel av Ed Pilkington om Zubaydahs opplevelse.

Cheney, Rice og Tenet godkjente tortur av Zubaydah

Daværende visepresident Dick Cheney, nasjonal sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice og CIA-direktør George Tenet ga grønt lys for amerikanske agenter til å torturere Zubaydah, selv etter å ha fått vite at fangen var samarbeidsvillig. Under en diskusjon om saken skal daværende justisminister John Ashcroft ha bemerket: «Hvorfor snakker vi om dette i Det hvite hus? Historien vil ikke dømme dette vennlig.»

10. juli 2001: Fra venstre: CIA-direktør George Tenet, visepresident Dick Cheney, nasjonal sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice og president George W. Bush møtes i Det ovale kontor. (USAs nasjonalarkiv)

Zubaydah ble utsatt for den avbrutte drukningsteknikken kjent som «waterboarding» 83 ganger; voldtekt under påskudd av «rektal fôring»; lenking i uutholdelige «stressstillinger»; frarøvelse av søvn, bevegelse og mat; innesperring i små bokser; eksponering for ekstreme temperaturer og høy musikk; drapstrusler; slag og ble slengt inn i vegger; seksuell og religiøs ydmykelse; og andre overgrep.

De fleste torturteknikkene som ble godkjent av George W. Bush-administrasjonen, som inkluderte waterboarding, deprivasjon, stressstillinger, bruk av høy musikk og hunder, kaste fanger inn i vegger, isolasjon og eksponering for ekstreme temperaturer, er ulovlig i henhold til både nasjonal og internasjonal lov.

I tillegg til disse godkjente torturmetodene, EIT-ene, utsatte amerikansk militær- og etterretningspersonell fanger mistenkt for terrorisme, mange av dem uskyldige menn, kvinner og barn, for ytterligere overgrep, inkludert drapvoldtekt, fengsling av slektninger som forhandlingskort, eksponering for noen ganger dødelig ekstreme temperaturer og brutale slag.

«Seksuelle overgrep ble aldri godkjent, nakenhet ble aldri godkjent, ydmykelse ved å ha kvinner til stede ble aldri godkjent, og heller ikke å utsette noen for langvarig tortur til et punkt av utmattelse eller verre», sier Denbeaux til The Guardian.

Rapporten til National Library of Medicine, 2005

Ifølge en rapport fra 2005, fra National Library of Medicine, et føderalt byrå, basert på gjennomgang av militære dokumenter, døde 26 War on Terror-fanger som følge av «kriminelt drap», selv om rapporten ikke sa hvor mange fanger som døde på slagmarken eller mens de var i amerikansk varetekt.

«Fanger døde av tortur i Asadadad, Bagram og Gardez i Afghanistan og i Abu Ghraib, Camp Whitehorse, Basra, Mosul, Tikrit, Bucca, og et uidentifisert anlegg i Irak,» heter det i rapporten. «Disse tilfellene inkluderer ikke dødsfall på grunn av medisinsk forsømmelse, bombekasterangrep på fengsler eller skyting av fanger under opprør.»

Zubaydah har aldri blitt anklaget for noen forbrytelse eller stilt for retten. Han er det som er kjent som en «evig fange», ettersom USA ikke har noen planer om å løslate ham.

I forrige måned oppfordret FNs arbeidsgruppe om vilkårlig frihetsberøvelse til Zubaydahs umiddelbare løslatelse, samtidig som den hevdet at hans fortsatte fengsling bryter med «folkerettens grunnleggende regler» og «kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten».

Tretti menn sitter fortsatt fengslet på Guantánamo. Bare én er dømt for en forbrytelse. Ti har saker til behandling i det tidligere militære påtalemyndigheter har kalt «riggede» militærdomstoler, mens 16 har blitt godkjent eller anbefalt løslatt.

Administrasjonen til president Joe Biden, som har uttrykt intensjon om å stenge Guantánamo, har overvåket overføringen av en håndfull Gitmo-fanger til tredjeland.

[Relatert: Guantánamo’s Forever Elusive Endgame]

Denbeaux sa at «Abu Zubaydah er symbolet på USAs torturprogram.»

«Han var den første personen som ble torturert, etter godkjennelse fra justisdepartementet, basert på fakta som CIA visste var falske,» bemerket Denbeaux. «Hans tegninger er den ultimate avvisningen av torturens fiasko og misbruk.»

Brett Wilkins er skribent for Common Dreams.

Denne artikkelen er fra Common Dreams.

Guantánamo Prisoner’s Graphic Details of US Torture

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkel«Uavhengig» ukrainsk drapsliste er drevet av Kiev, støttet av Washington
Neste artikkelPentagon har rekolonisert universitetscampusene – hvorfor protesterer ikke flere studenter?
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.