Patriotrakettene er heller ikke noe «vidundervåpen» for Ukraina

0
Patriot-batteriet ved Kiev i virksomhet

USA bekrefter at Patriotbatteriet ved Kiev ble truffet av russiske missiler 16. mai 2023. De første meldingene fra Kiev gikk ut på at de hypersoniske russiske missilene ble skutt ned. Det russiske forsvarsdepartementet sier at hypersoniske russiske Kinzhal misssiler ødela Patriot-systemet ved Kiev.

CNN bekrefter at Patriot-systemet ble truffet, men viser til Pentagons forsikring om at det «ble skadet, men ikke ødelagt». Pentagon «vurderer fortsatt omfanget av skadene».

Folk som har sett videoen fra bombardementet sier at de har telt 30 Patriot PAC-3 MSE utskytninger på to minutter. Hvis det er tilfelle og det virkelig var Patriot-missiler alt sammen, så kan den samlede prisen for disse to minuttene ha vært 158 millioner dollar.

Vi tar rimeligvis ikke stilling til detaljene i dette. Og som vi har understreket gang på gang: vi ønsker at denne krigen skal ta slutt og i likhet med Brasil og Kina oppfordrer vi til våpenhvile og forhandlinger om en varig fredsløsning.

Men når kruttrøyken har lagt seg ser det ut til at det er nokså klart at Patriot-systemet er truffet og at det derfor ikke har vist seg å være et slikt «Wunderwaffen», vidundervåpen, som det Vesten og Kiev har villet ha oss til å tro.

Tidsskriftet The National Interest skriver 9. mai 2023:

Patriotmissiler vil ikke redde Ukraina

Taktiske midler kan ikke oppnå disse strategiske målene. Våpensystemer vil ikke vise seg å være avgjørende, men diplomatisk makt kan.

Patriot-missiler har endelig ankommet Ukraina, men virkeligheten lever kanskje ikke opp til hypen. Ukrainske luftvernoperatører har blitt hyllet i trening, men trusselmiljøet som Ukraina står overfor utgjør utfordringer som er skremmende for Patriot-systemet.

Ukraina står overfor trusler som strekker seg over Russlands missil- og dronearsenal. Russlands ubemannede luftsystemer spenner fra rekognoseringsdroner av forbrukerkvalitet til mer sofistikerte iranskproduserte kamikazedroner. Flere klasser av droner kan avskjæres av Patriot, men da blir det både et taktisk og økonomisk spørsmål: Droner kan bruke sin manøvrerbarhet og terrengorientert flymønster til å forbli uoppdaget av Patriot-radarer. Dessuten er det tvilsomt å bruke missiler til 3 millioner dollar per stykk for å ta ut droner som koster flere størrelsesordener mindre.

Patriot-system ble truffet bare to dager etter at et kjempemessig våpendepot gikk i lufta

Som kjent ble NATOs våpendepot i den vestukrainske byen Khmelnytskyi utslettet av russiske missiler. Disse to hendelsen til sammen viser at NATOs drøm om å knekke Russland gjennom å sende stadig mer avanserte våpen til fronten er og blir en urealistisk drøm. Både høyre- og vestrekrigshissere har hausset opp behovet for å pøse milliarder av dollar inn i krigsindustrien for å en eller annen måte sørge for at vasallstaten Ukraina skal ødelegge Russland.

Det eneste de oppnår er flere drepte, mere ødeleggelser og stadig flere skritt i retning av en europeisk storkrig.

Skjønt: edruelige militære har for lengst skjønt hvor vanvittig disse forestillingene er.

Douglas Macgregor: «Enten angriper dere Russland nå, ellers kan dere like gjerne kapitulere»

Man kan også lese oberstløytnant Daniel Davis: Ukraine’s Long-Expected Offensive: Why It Won’t Beat Putin.

Bare i løpet av de siste dagene har en mengde vestlige politiske seniorledere gitt sterke støtteerklæringer til Ukraina og det anstrengte landets varslede offensiv. USAs utenriksminister Antony Blinken, Storbritannias utenriksminister James Cleaverly og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har alle gitt sterkt formulerte støtteerklæringer til Ukraina. Spørsmålet er imidlertid om Vesten kan virkeliggjøre sine løfter.

Det er økende bevis for at Vesten generelt og USA spesielt i resten av 2023 sannsynligvis ikke har tilstrekkelige lagre av nøkkelvåpen og ammunisjon til å matche det som har blitt gitt til Ukraina i løpet av de første 14 månedene av krigen. . Tirsdag kunngjorde USA nok en ladning med militær støtte til Ukraina, denne gangen i form av en pakke på 1,2 milliarder dollar.

Og Davies konkluderer med at Ukraina ikke kan vinne krigen og at vestlige ledere burde begynne å forberede vilkårene for en fredsslutning nå.

Det mest sannsynlige utfallet er at krigen vil fortsette uavhengig av denne offensiven, men over tid vil forholdene fortsette å vippe i Russlands retning. Til slutt vil Kiev sannsynligvis bli tvunget til å søke en forhandlet slutt på kampene. Vesten bør anerkjenne denne sannsynligheten – nå – og begynne å støtte et slikt resultat privat med ukrainske tjenestemenn. Å nekte å iverksette slike handlinger i håp om at Ukraina produserer en stor seier på slagmarken, kan dømme Kiev til en mye verre avtale senere.

Forrige artikkelStøre og Solberg: EUs stattholdere
Neste artikkelKrig som forretningsidé