Krig som forretningsidé

0

Ferske tall fra SIPRI viser at bevilgningene til militærvesenet øker voldsomt. Hva om vi flyttet pengene fra krig og opprustning til fred, velferd og internasjonalt samarbeid? I denne videosamtalen med Åse Møller-Hansen fra Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) diskuterer vi hva som skal til for å snu utviklingen.

For mer enn 60 år siden advarte Dwight D. Eisenhower mot makten til det militær-industrielle komplekset, samrøret mellom våpenindustrien, Pentagon og Kongressen, som han mente var en fare for demokratiet. Siden den gang har makten til dette kompleksets bare økt, og påvirker i dag også hvordan norske politikere tenker.

NATO, som representerer 12 % av verdens folk, står for nesten 60 % av verdens totale militærutgifter. Norge bruker seks ganger mer enn gjennomsnittet av verdens stater på militæret, bare USA bruker mer enn Norge i NATO pr. innbygger. Men dette er langt ifra nok!

Forsvarskommisjonen foreslår at

– Forsvarsbudsjettet hurtigst mulig må løftes med 30 milliarder kroner over gjeldende budsjettbane (budsjettet er på 76 milliarder i 2023).
– Ytterligere 40 milliarder kroner pr. år i ekstrabevilgninger i en tiårsperiode.
– En permanent budsjettøkning med 10 milliarder kroner når perioden med ekstrabevilgninger er over.


Dette intervjuet ble først publisert av Spartakus.

Forrige artikkelPatriotrakettene er heller ikke noe «vidundervåpen» for Ukraina
Neste artikkelDe bestiller norsk mat, men vil ikke ta regninga!