På bare to måneder har fire banker i USA kollapset

0

I løpet av ei uke i mars mislyktes Silicon Valley Bank, Signature Bank og Silvergate Bank – men deres velstående, uforsikrede innskytere ble reddet ut og sikret av myndighetene.

Av Ben Norton.

I mai var First Republic Bank den nest største banken som har gått konkurs i amerikansk historie, i det som var den største bankkollapsen siden finanskrisen i 2008.

First Republic hadde også veldig rike kunder. Omtrent 68% av innskuddene var over den føderalt forsikrede grensen på $250 000. (93% av Silicon Valley Banks innskudd og 90% av Signature Banks innskudd var også uforsikret, men ble likevel utbetalt.)

First Republic ga til og med Facebook-sjef Mark Zuckerberg et boliglån på 6 millioner dollar i utgangspunktet gratis, til bare 1 % rente (godt under inflasjonen). En fattig person ville aldri fått et så gunstig lån, men det gjør milliardærer lett.

Den største banken i USA, JP Morgan Chase, fikk lov til å overta First Republic Bank, et åpenbart brudd på antitrustlovene.

JP Morgan fikk en «kjæresteavtale». Bankgiganten rapporterte offentlig at den forventer å tjene 2,6 milliarder dollar på avtalen.

JP Morgan trenger ikke å betale First Republics bedriftsgjeld. Og den amerikanske regjeringas Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) gikk med på å bære 80 % av kredittapene.

I mellomtida anslår FDIC at denne avtalen vil koste 13 milliarder dollar fra innskuddsforsikringsfondet.

Det betyr at det amerikanske statsstøttede FDIC Deposit Insurance Fund på bare to måneder har betalt mer enn 35 milliarder dollar for å redde de rike, uforsikrede innskuddene i Silicon Valley Bank, Signature Bank og nå First Republic Bank.

I mellomtida tjener bankgiganter som JP Morgan milliarder av dollar – sammen med shortselgere i hedgefond, som gjorde minst 7 milliarder dollar i overskudd mens de spekulerte i kaoset i det amerikanske finanssystemet.

Ironisk nok ble JP Morgan Chase rangert av regulatorer som den mest risikable banken i USA. Men med nesten 4 billioner dollar i eiendeler, er den rett og slett for stor til å mislykkes.

Alt dette viser hvordan den amerikanske regjeringa lojalt tjener interessene til store banker, selskaper og de rike, som alltid blir reddet ut, mens gjennomsnittlige arbeidsfolk som sliter med å brødfø familiene sine og betale boliglånene som eies av disse bankene, får beskjed om å jobbe hardere og trekker seg sjøl opp etter støvelstroppene.

4 US banks crash in 2 months: Banking crisis explained by economist Michael Hudson

Forrige artikkelKrigsvåpen: retusjering av historien
Neste artikkelFalsk trygghet: Vi skal ruste oss til døde
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.