Kina: Valget i Thailand endrer ikke våre forbindelser

0
CHINATOWN, BANGKOK, THAILAND - AUGUST 5 , 2018: Night at Chinatown , Yaowarat.

Som kjent ble det en knusende seier for USAs klienter i valget i Thailand. Partiet Move Forward fikk 36% av stemmene og Pheu Thai 27,7%. Dette har allerede vakt stor begeistring i Washington der man lenge har finansiert og dyrket fram denne opposisjonen.

Hensikten med USAs infiltrasjon og regimeskiftepolitikk i Thailand er naturligvis å skape politisk støtte til USAs kommende krig mot Kina. US battling to swing Thailand away from China.

Kina har satset mye på samarbeidet med Thailand: China-Laos-Thailand freight train completes first heavy-load return trip, og vi skrev 16. mai at det er ikke gitt at dette samarbeidet blir brutt på grunn av valgskredet.

Kina: Business as usual

Og dette later til å stemme.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times tar dette med stor fatning og later til å være overbevist om at samarbeidet mellom Thailand og Kina vil gå som før:

Hovedårsaken til denne dramatiske endringen i det politiske landskapet er den yngre demografiske strukturen til velgerne og endringer i politiske og sosiale trender, sa eksperter. I dette parlamentsvalget var det mer enn 52 millioner stemmeberettigede, hvorav over 70 prosent var under 40 år. Unge velgere søker endring og krever politisk reform, påpekte eksperter, og Move Forward Party har foreslått flere politiske planer som tar sikte på å forbedre velferden til unge velgere som svar på deres reformkrav.

Men uavhengig av resultatet av parlamentsvalget, vil ikke forholdet mellom Kina og Thailand bli påvirket, sa Ge Hongliang, direktør for Kina-ASEAN Maritime Security Research Center ved Guangxi University for Nationalities, til Global Times mandag. Selv om det er sant at forskjellige regjeringer og ledere kan få til mindre justeringer på visse områder, har ikke det overordnede rammeverket for Kina-Thai-samarbeidet endret seg. «Tross alt er forholdet mellom Kina og Thailand på alle felter, enten det er innen økonomi, transportinfrastruktur, investeringer eller militæret, veldig nært,» sa Ge.

Dessuten er det store forventninger i Thailand til byggingen av Kina-Thai-jernbanen. «Slike høykvalitets Belt and Road Initiative-prosjekter gjør det mulig for forholdet mellom Kina og Thailand å utvikle seg jevnt. Det er fortsatt et stort potensiale for samarbeid mellom Kina og Thailand innen kulturutveksling og internasjonalt reiselivssamarbeid. Derfor, uansett hvem som kommer til makten, vil de forstå viktigheten av å konsolidere forholdet mellom Kina og Thailand og dets betydning for Thailand, sa Ge.

Ut fra den pågående valgkampen å dømme handler det mer om økonomi, og dette kan stimulere det langsiktige økonomiske og handelsmessige samarbeidet mellom Kina og Thailand, sa Xu.

Kina og Thailand er store handelspartnere

Jernbaneprosjektet Kina-Thailand vil strekke seg 873 km – fra Kunming i det sørvestlige Kina til Bangkok i Thailand – med tog som har hastigheter på opptil 250 km/t.

Det er en viktig del av Beijings belte- og veiinitiativ, da det vil være et nøkkelledd i den «sørlige korridoren» som forbinder Kina med Sørøst-Asia. Den vil passere gjennom thailandske byer inkludert Chiang Mai og Nakhon Ratchasima og vil koble seg til andre transportnettverk i regionen som Laos-Kina Railway og Malaysia-Singapore High-Speed Rail.

Forrige artikkelDe bestiller norsk mat, men vil ikke ta regninga!
Neste artikkelBiden kan være sjarmerende, men Beijing bør være på vakt mot oppfølgerne