Irans president på historisk besøk i Damaskus

0
Presidentene Raisi og Assad. Foto: SyriaTimes.

Raisi er den første iranske presidenten som har besøkt Damaskus siden før starten av den USA-støttede krigen mot Syria i 2011.

Av nyhetsdesken i The Cradle.

I det første besøket til en iransk president i Syria på mer enn et tiår, ankom Ebrahim Raisi Damaskus 3. mai, for to dager med samtaler med sikte på å styrke bilaterale bånd og lette gjenoppbygginga etter krigen, rapporterte PressTV.

President Raisi ble møtt på Damaskus internasjonale lufthavn av den syriske økonomi- og utenrikshandelsministeren Mohammad Samer al-Khalil.

Seinere på dagen møtte Raisi Syrias president Bashar al-Assad ved en offisiell velkomstseremoni.

Da han snakket med journalister i forkant av besøket, sa Raisi: «I dag er det klart for alle i regionen at Den islamske republikken Iran er en sterk søyle som alle kan stole på og at den spiller en stor og effektiv rolle i regional utvikling.»

Raisi sa også at utvidede bånd mellom Iran og Syria vil være til fordel for både de to nasjonene og for regionen.

«Forholdet mellom Iran og Syria er helt strategisk. Fiender gjorde sitt beste for å ta kontroll over Syria og skade Damaskus’ bånd med regionale stater», understreket han.

Besøket følger etter den nylige kinesisk-meglede tilnærmingen mellom de regionale rivalene Iran og Saudi-Arabia og den fortsatte normaliseringen av båndene mellom Syria og Saudi-Arabia, så vel som andre arabiske stater.

Mens Saudi-Arabia og andre gulfstater deltok i den krigen mot Syria som USA støttet i hemmelighet. Under denne krigen som ble lansert i 2011, forble Iran Syrias trofaste allierte og ga hjelp og militære rådgivere for å forhindre at Syria skulle falle til Nusra-fronten, ISIS og andre Al-Qaida-tilknyttede grupper.

Iran fortsetter å sende rådgivere til Syria og støtter syriske militære enheter, som ofte er mål for israelske luftangrep. To iranske militærrådgivere ble drept av slike angrep i Damaskus i begynnelsen av april.

Til tross for Irans sterke støtte, er Raisi den første iranske presidenten som besøker Syria siden Mahmoud Ahmadinejad besøkte i september 2010, kort tid før krigen startet.

Forsoning mellom Syria og Saudi-Arabia

Syria har rask framgang nå overfor sine naboer. Iran har vært en alliert under hele krigen, men sjøl de landene som har ført krig mot Damaskus som USAs stedfortredere er nå i ferd med å komme tilbake til Damaskus.

Syria-Saudi-relasjonene bykser framover med fellesuttalelser, bilaterale møter og, for første gang på 12 år, en felles visjon for å løse krisa i landet.

Utenriksministrene i Syria, Jordan, Saudi-Arabia, Irak og Egypt møttes i Amman mandag for å diskutere en løsning på krisa i Syria i det siste skrittet mot at Damaskus skal bli normalisert fullt ut og helt på linje med land i regionen.

Ministrene ga ut en felles uttalelse som uttrykker støtte til at Syria skal gjenvinne kontrollen over hele sitt territorium, som inkluderer området øst i Syria okkupert av amerikanske styrker.

I følge uttalelsen ble ministrene enige om å arbeide for å «støtte Syria og dets institusjoner i enhver legitim innsats for å utvide dets kontroll over landets territorium under Syrias lover, og avslutte tilstedeværelsen av væpnede styrker og terrorgrupper på syriske landområder, og stoppe utenlandsk innblanding i syriske indre anliggender.»

.

Forrige artikkelDet kommer en krig svøpt i propaganda – den gjelder oss. Snakk ut!
Neste artikkelDe siste dagers hellige