Hvem eier Ghanas gjeld?

0

Kina blir beskyldt for å presse Ghana til urimelige kompromisser med landets gjeld til Kina som brekkstang. Vår oppgave er ikke å være advokat for Kina (eller noe annet land), men det kan være nyttig å se på hvem som faktisk eier Ghanas gjeld:

Kina eier bare 6% av Ghanas utenlandsgjeld (basert på nyere 2022-data). Paris Club-land (Vesten) eier betydelig mer. Nesten halvparten (46 %) av gjelda er til utenlandske obligasjonseiere, hovedsakelig vestlige gribbefond og banker som:

  • BlackRock (USA)
  • Abrdn (Storbritannia)
  • Amundi (Frankrike)
  • Greylock (USA)
  • Ninety One (Sør-Afrika / Storbritannia)

Reuters skriver:

Ghana har 13 milliarder dollar i euroobligasjoner, og eierne inkluderer store globale kapitalforvaltere som BlackRock, Vontobel, AllianceBernstein, Neuberger Berman og PIMCO, ifølge nylige registreringer.

Ved utgangen av 2021 hadde Ghana 3,2 milliarder dollar i bilateral gjeld og 6,3 milliarder dollar med multilaterale institusjoner, 4,6 milliarder dollar av det med Verdensbanken, ifølge data fra Verdensbanken.

Kina har faktisk spilt en viktig rolle i å reforhandle Ghanas gjeld.

The Economist skriver:

«Den 17. mai signerte IMFs styre en bail-out på 3 milliarder dollar for Ghana og friga umiddelbart en presserende første transje på 600 millioner dollar. Dette ble bare muliggjort av forsikringer fra Ghanas bilaterale kreditorer – spesielt Kina, men også Parisklubben, en uformell gruppe av hovedsakelig rike vestlige land – om at de ville godta å ta tap på lånene sine til Ghana.»

Forrige artikkelErdogans meklerrolle i Ukraina kan ikke ønskes bort
Neste artikkelUSAs falske konkurskrise