Vil USA innføre sanksjoner mot NATO-landet Ungarn?

0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Viktor_Orb%C3%A1n_in_2022#/media/File:ORB%C3%81N_Viktor_-_CPAC_Hungary_2022_(2).jpg
CPAC Hungary 2022. Taken on the 19th of May, 2022. Bálna, Budapest, Central Europe. / Wikimedia /Elekes Andor - Elekes Andor - Own work

USAs sanksjoner mot den russiskkontrollerte International Investment Bank (IIB) kan også komme til å ramme NATO-landet Ungarn, skriver Bloomberg.

Avisa skriver videre:

Banken, som flyttet fra Moskva til Budapest i 2018, beskriver seg selv som en multilateral långiver som søker å styrke økonomiske bånd mellom medlemmene, for det meste tidligere kommuniststater som de i Øst-Europa.

Men kritikere sa at flyttingen til Ungarn – EU-medlemmet med de nærmeste båndene til Moskva – var farlig for USA og dets allierte, med en gruppe amerikanske senatorer som sa at det er «allment sett på som en arm av Russlands hemmelige tjenester.» Banken har avvist påstanden.

«Ungarns valg om å fortsette å være vert for IIB, den Russland-kontrollerte banken, innenfor EU og NATO, er en grunn til enorm bekymring,» sa USAs ambassadør i Budapest David Pressman på en briefing onsdag.

Ungarn ser USA som en av sine tre viktigste motstandere

Ungarns statsminister Viktor Orbán ser på USA som en av de tre hardeste motstanderne til hans regjerende Fidesz-parti.

Ifølge en påstått lekket CIA-vurdering ser Ungarn på USA som en av de tre hardeste motstanderne til hans regjerende Fidesz-parti. Dette kommer fram i den store mengden av påståtte etterretningsdokumenter som har sirklet gjennom sosiale medier og utløst uro mellom Washington og deres allierte de siste dagene. Dette skriver WashingtonTimes.

Den påståtte CIA-vurderingen knyttet til Mr. Orban ble først rapportert av The Wall Street Journal, som karakteriserte den som egnet til å øke splittelsen mellom USA og Ungarn og bemerket at dokumentet reiser muligheten for at USA spionerer mot Fidesz-partiet.

CIA-oppdateringen fra 2. mars sa at Orbáns vurdering av USA som en toppmotstander i et politisk-strategimøte 22. februar «utgjør en opptrapping av nivået av anti-amerikansk retorikk,» ifølge The Journal, som rapporterte at dokumentet oppførte den amerikanske ambassaden som kilden for informasjonen.

Ungarn var det eneste NATO-landet Biden-administrasjonen ikke inviterte til sine såkalte «demokratitoppmøter» i 2021 og 2023, skriver EasternHerald. Orbäns stjerne i Washington ble heller ikke større da han tok til orde for at EUs sanksjoner mot Russland burde skrinlegges.

Orbán bryr seg ikke om presset – undertegner ny gass- og atomavtale med Russland

Budapest og Moskva har signert en avtale om endring av kontrakten for utvidelse av Paks atomkraftverk i Ungarn. Dette ble kunngjort av den ungarske utenriksministeren, Peter Szijjßrtó, som 11. april møtte visestatsministeren Alexander Novak, ansvarlig for energispørsmål, og administrerende direktør i Rosatom, Alexey Likhachev i den russiske hovedstaden. Partene er blitt enige om å gjennomgå bygge- og finansieringskontraktene. Dette skriver den italienske utgaven av HuffPost.

Når endringene i kontrakten er på plass, forklarte ministeren, vil de bli sendt til EU-kommisjonen for godkjenning. «Vi håper at kommisjonen ikke ønsker å sette den langsiktige sikkerheten til Ungarns energiforsyning i fare,» sa Szijjßrtó, og understreket viktigheten av Paks’ ekspansjon for å opprettholde rimelige strømpriser og sikre bærekraftig energiforsyning i Ungarn.

Ministeren sa også at Russlands statseide energiselskap Gazprom hadde gått med på å tillate Ungarn, om nødvendig, å importere større mengder naturgass enn avtalt i en langsiktig kontrakt som ble signert i fjor. Budapest vil være i stand til å kjøpe gass til en pris begrenset til 150 euro per kubikkmeter, og betale dette også på lang sikt hvis markedsprisene stiger over dette nivået.

Ungarns statsminister er en av de få europeiske lederne som prioriterer egne innbyggere framfor Washingtons stedfortrederkrig. Det gjør at kampanjene mot ham sikkert vil øke i styrke.

Orbán var en av de grunnleggende medlemmene av Fidesz i 1988 og han ble hyllet i Vesten etter at han hadde holdt en tale på Helteplassen i Budapest i juni 1989 der han krevde frie valg og tilbaketrekking av Sovjetunionens tropper i Ungarn.

Forrige artikkelRenminbis andel av finanshandelen mer enn doblet siden Russlands invasjon i Ukraina
Neste artikkelDansk studie antyder enorm forskjell i risiko mellom koronavaksinene etter produksjonsparti