Ukrainas lovede motoffensiv kan bli en fryktelig fiasko

0
Ukrainsk panser / Wikimedia
Av Larry Johnson

For hver dag som går blir den ukrainske hæren malt i stykker og desimert i Bakhmut. For å bruke en filmatisk metafor, er dette en forhåndsvisning av den kommende attraksjonen, der Ukraina står overfor et intenst press for å starte en motoffensiv som vil presse russerne ut av Ukraina. Det kommer ikke til å skje.

Ta en titt på følgende video. Ja, det er bare en isolert anekdotisk beretning om slaktingen i Bakhmut, men den later til å stemme og gir et skremmende bilde av den desperate tilstanden til ukrainske styrker i det slaget.

Selv om Ukraina skulle være i stand til å skrape sammen tropper og kjøretøy som overgår alt russerne har på plass i frontlinjene i Donbass (en tvilsom antakelse), mangler det fortsatt artilleri, luftstøtte, logistikk og ammunisjon for å opprettholde et slikt angrep.

Hvordan vet jeg det? Veldig enkelt. Bare se på hvordan Ukraina presterer for tiden i Bakhmut, Ugledar og Avdevka. I alle tilfeller trekker ukrainske styrker seg tilbake, om enn sakte, i stedet for å svekke den russiske offensiven. Følgende bilde (hentet fra liveuamap.com, et pro-ukrainsk nettsted) viser den opprivende situasjonen de ukrainske troppene står overfor.

Ukraina, som i teorien burde ha en fordel ved å kjempe fra defensive posisjoner, har ikke klart å stoppe den langsomme, men jevne framrykningen av russiske tropper langs hele kontaktlinja. I stedet for å angripe og ødelegge russiske kommunikasjonslinjer som forsyner de russiske styrkene, lanserer Ukraina artilleri- og HIMARS-missilangrep mot sivile mål. Disse angrepene gjør ingenting for å svekke Russlands taktiske og strategiske situasjon.

De syv blå sirklene som er synlige på kartet angir steder der luftangrepsvarslene lyder den 25. april. Dette betyr at russerne treffer disse stedene med fly gjennom å levere 500 kg glidebomber samt droner lastet med eksplosiver. Effekten er ødeleggende for ukrainerne på mottakersida.

Disse angrepene bekrefter også vurderinga i en av de lekkede dokumentene fra amerikansk etterretning om at Ukrainas luftforsvarssystem (ADS) er ødelagt og Ukraina mangler en lagdelt luftforsvarssystem for å avverge russiske angrep. Russiske militærkilder hevder at de påfører de ukrainske troppene tap på i gjennomsnitt 500 falne per dag. Med andre ord og i så fall, har ukrainerne lidd tap av minst 30.000 drept i kamp bare de siste 60 dagene langs den 950 km lange fronten. Ukraina har ikke en ubegrenset tilgang på nye rekrutter.

Ingen mengde gladprat i Washington eller hovedstedene i andre NATO-land endrer den alvorlige taktiske situasjonen Ukraina står overfor. Hvis du ser på endringene på liveuamap i løpet av de siste seks månedene, er det Russland, ikke Ukraina, som nådeløst angriper langs hele kontaktlinja. Russland fører en brutal utmattelseskrig og Ukraina sender villig uerstattelige styrker inn i ødeleggelsens myr. Hvordan skal Ukraina sette i gang en troverdig motoffensiv uten tilstrekkelig luftstøtte, et utmattet luftforsvarssystem, en svekket stridsvognstyrke, mangel på artilleri og missiler som ikke uten videre kan erstattes og et kaotisk logistikksystem som ikke klarer å holde frontlinjetropper fullt forsynt med ammunisjon, drivstoff og mat?

Ukrainas utsikter blir mer dystre av erkjennelsen av at Russland i løpet av de siste seks månedene har bygget lagdelte forsvarssystemer langs sannsynlige angrepsveier, trappet opp bruken av luftangrep med droner på ukrainske mobiliseringsposisjoner og holdt massive trente reserver utenfor frontlinjene. Russland oppfører seg ikke som en overdrevent selvsikker nummer 1 i NCAA basketballturneringen. Den russiske generalstaben innser at de er i en eksistensiell kamp med NATO og engasjerer seg ikke i for tidlig seiersfeiring. Russland er forberedt på lang sikt. Det er imidlertid ikke Ukraina.

Lederne i Kiev oppfører seg som depraverte junkies, totalt avhengig av Vestens vilje til å fortsette å sende penger og våpen. Men det er et problem. USA og NATO har brukt opp sine lagre av våpen og ammunisjon og har ikke den industrielle basen på plass for raskt å produsere erstatninger. Ukrainsk tillit til seier er ingen erstatning for en fullt forsynt og trent hær. Mangel på forsyninger og ferske rekrutter med minimal grunnleggende opplæring er en oppskrift på katastrofe.


Denne artikkelen ble først publisert av A Son of the American Revolution.

Forrige artikkelSeymour Hersh: – Utrolig sørgelig det som har skjedd med USAs nyhetsmedier
Neste artikkelHavvind er ikke bærekraftig
Larry Johnson
Larry C. Johnson er en veteran fra CIA og utenriksdepartementets kontor for bekjempelse av terrorisme. Han er grunnlegger og administrerende partner av BERG Associates, som ble etablert i 1998. Larry drev opplæring for USAs spesialstyrker i 24 år. Han har blitt utskjelt av både høyre og venstre.