Slavehandel med afrikanske migranter ‘big business’ i Libya takket være EU-finansiering

0
Fotoserien Libya: A Human Marketplace © Narciso Contreras

En granskning som er utført for FN har konkludert med at penger fra EU til statlige enheter i Libya har lagt til rette for forbrytelser mot menneskeheten, alt fra tvangsarbeid og seksuelt slaveri til tortur. Dette skriver Alexander Rubinstein i The Grayzone.

Gjennom sin økonomiske støtte til den libyske kystvakten og det libyske direktoratet for bekjempelse av ulovlig migrasjon (DCIM) har EU hjulpet og fremmet forbrytelser mot menneskeheten, ifølge en fersk FN-rapport.

Den 27. mars 2023 offentliggjorde FN funnene fra en tre år lang etterforskning, og bekreftet at «vilkårlig internering, drap, voldtekt, slaveri, seksuelt slaveri, utenomrettslig drap og tvungen forsvinning» har blitt en «utbredt praksis» i den en gang så velstående nasjonen Libya, landet som ble ødelagt av NATOs regimeskiftekrig for over et tiår siden. Som kjent sto Norge med Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i førersetet i spissen for denne bombinga.

Rapporten slo fast at forbrytelser mot menneskeheten er utbredt over hele landet, og tok spesielt opp migrantenes situasjon. I konklusjonen blir EU beskyldt for å ha satt den Tripoli-baserte regjeringen for nasjonal enhet i stand til å gjennomføre overgrep mot afrikanere som søker asyl i Europa.

Rapporten sier innledningsvis:

«Undersøkelsen viste at forbrytelser mot menneskeheten blir begått mot migranter i interneringssteder under faktisk eller nominell kontroll av Libyas direktorat for bekjempelse av ulovlig migrasjon, den libyske kystvakten og stabilitetsstøtteapparatet. Disse enhetene mottok teknisk, logistisk og økonomisk støtte fra EU og dens medlemsland for blant annet avlytting og retur av migranter.»

Med andre ord, i stedet for å direkte avskjære migranter som reiser med båt til Europa, har EU satt ut det skitne arbeidet til den libyske kystvakten. Når kystvakten arresterer migrantene, blir de sendt tilbake til Libya og overført til både offisielle og «hemmelige fengsler» hvor de ofte blir utnyttet for økonomisk vinning gjennom tvangsarbeid, løsepenger eller seksuelt slaveri. 

«Undersøkelsesgruppa fant også rimelig grunn til å tro at vakter krever og mottar betaling for løslatelse av migranter. Menneskehandel, slaveri, tvangsarbeid, fengsling, utpressing og smugling genererte betydelige inntekter for enkeltpersoner, grupper og statlige institusjoner», hevdes det i rapporten.

I 2017 rapporterte internasjonale medier om gjenopplivingen av slavehandelen i Afrika på grunn av ettervirkninger av den NATO-støttede regimeskifteoperasjonen for å avsette den libyske lederen Moammar Gaddafi. FN har nå bekreftet at praksisen ikke bare vedvarer, men at den har blitt muliggjort av EU.

steigan.no 2017: Seks år etter Norges krig: – Libya er blitt et slavemarked

FN-rapporten underbygger og forsterker det vi skrev om allerede i 2017.

Mer enn seks år etter at Norge og NATO bombet det den gangen det mest velfungerende landet i Afrika sønder og sammen, er Libya et lovløst land. Og det er verdens største slavemarked. Dette skrev vi på steigan.no 30. august 2017. Vi baserte oss på Pulitzer-prisvinneren Narciso Contreras som hadde vært i Libya som fotograf og oppdaget at afrikanske migranter holdes som slaver i reine slaveleire og så selges på markedet. Det ble ikke fulgt opp av noen norske medier da. Men nå bekreftes innholdet av en reportasje som CNN har gjort og som er referert i NRK: Smuglere er blitt slaveeiere: Her selger de migranter for 7000 kr.

«800» sier mannen som byr frem det han kaller varer. «900 … 1000 … 1100». Solgt for 1200 libyske dinarer, noe som tilsvarer 6800 norske kroner. «Varen» som ble solgt var en mann i 20 årene iført T-skjorte og joggebukse.

Mannen som blir solgt, er en av flere som fremstilles som «store sterke gutter til gårdsarbeid» på en video fra Libya som CNN har fått tilgang til.

Nå har kanalen vært i Libya for å undersøke saken videre. Det de fant, var et gufs fra fortiden man ikke lenger trodde eksisterte.

Ifølge CNN, er smuglere blitt slaveeiere. Migranter selges som varer på auksjoner.

U.N. Migration agency (IOM) sier at et økende antall afrikanere blir solgt på hva de kaller slavemarkeder og at de utnyttes i tvangsarbeid og seksuell utnytting. IOM sier at migranter selges til priser mellom 200 og 500 dollar per hode.

Vi mener at Norge er medansvarlig for at slaveriet har gjenoppstått i Libya.

Det er ikke slik at vi påstår at Norge eller norske myndigheter er direkte involvert i disse forbrytelsene.

Men det er ikke til å komme fra at hvis man ødelegger et land i samarbeid med kriminelle og terrorister og bidrar til at disse kriminelle kommer til makta, så kan man ikke løpe fra ansvaret for det som følger etterpå.

Dette er forbrytelser som begås av våre allierte som kom til makta på grunn av vår bombing.

Og en av de hovedansvarlige for denne forbrytelsen, Jens Stoltenberg, sier at han gjerne skulle ha «gjort det igjen».

Dagsrevyen intervjuet ham 14. september 2018, og han sa at han ville ha gjort akkurat det samme i dag. Typisk nok for Dagsrevyen fikk han ikke noen oppfølgingsspørsmål, og han ble ikke konfrontert med at konsekvensene av NATOs og Norges bombing ble at de ødela Afrikas mest velfungerende og velstående land. Men han vet det, og han sier altså at han ville gjort det samme igjen.

De politisk korrekte i Norge er veldig opptatte av å henge ansvaret for det historiske slaveriet på folk som Ludvig Holberg. En sak er at de har en svært dårlig sak mot Holberg, men det er ikke til å komme fra at han er død. Det er vanskelig å stille ham til ansvar.

Men slaveriet i Libya pågår nå. Folk blir mishandlet, torturert og drept. Det er mulig å stanse det. Og Jens Stoltenberg lever. Ham er det fullt mulig å stille til ansvar. En sak for Bjørnar Moxnes?

Forrige artikkelBle et NATO-hovedkvarter i Ukraina utryddet av et Kinzhal-missil?
Neste artikkelRobert F. Kennedy jr. stiller som presidentkandidat