Saudi-Arabia informerte jemenittene om at de vil avslutte krigen

0
Millioner demonstrerte for fred i Jemen i forbindelse med åtteårsdagen for starten på krigen. Foto: PressTV

Dette er store nyheter, og de er en direkte følge av det kinesiske Midtøsten-diplomatiet som Pepe Escobar omtaler i artikkelen Iran og Saudi-Arabia: en kinesisk vinn-vinn. Beijings initiativer har sørget for et konstruktivt diplomati mellom erkerivalene Iran og Saudi-Arabia. Nå melder det iranske nyhetsbyrået PressTV at Saudi-Arabia vil avslutte den åtte år lange krigen i Jemen.

Saudi-Arabia skal ha informert den jemenittiske presidentens lederråd om beslutningen om å få slutt på den ødeleggende krigen i Jemen etter åtte år med aggresjon.

Med henvisning til informerte kilder rapporterte Libanons TV-nettverk Al Mayadeen fredag ​​at saudiske tjenestemenn nylig hadde holdt et lukket møte med lederen og medlemmene av rådet, som ble opprettet i april i fjor etter at ekspresident Abd Rabbuh Mansur Hadi trakk seg og informerte dem om fredsplanen.

Saudi-Arabias forsvarsminister prins Khalid bin Salman orienterte rådet om Riyadhs løsning for å få slutt på krisen i Jemen, sa kilder, og la til at saudiarabernes visjon er å fornye den eksisterende FN-meglede våpenhvile.

Riyadh vil forplikte seg til å betale lønningene til offentlige ansatte, åpne Hodeidah-havna og bidra til å løse valutaproblemene i Jemen i bytte mot at Sanaa aksepterer våpenhvilen, ifølge rapporten.

Fornyelsen av våpenhvilen vil være bundet til en offisiell kunngjøring fra Riyadh om slutten på krigen og slutten på saudisk innblanding i Jemens anliggender, la kilder til.

Ifølge rapporten vil jemenittiske samtaler med FNs tilsyn og støtte fra Riyadh starte etter at krigen er slutt og vil ta sikte på å få til en avtale om en to år lang overgangsperiode.

Kildene understreket at selv om Riyadh fortsatt studerer og diskuterer planen, er avgjørelsen «nesten endelig».

Ansarullah optimistisk med tanke på fredsavtale

På den andre sida av krigen sa talsmannen for Jemens motstandsbevegelse Ansarullah at de vil fortsette arbeidet med å få slutt på aggresjonen og etablere fred.

«Vi fortsetter vår innsats gjennom forhandlinger for å få slutt på aggresjonen og oppheve beleiringa, og vi håper at innsatsen vil bli kronet med en fredsavtale,» siterte Al Mayadeen Mohammed Abdul Salam, som også er leder for forhandlingsdelegasjonen i Sana’a.

Millioner i fredsmarsjer i Jemen

26. mars 2023 ble det gjennomført fredsmarsjer over hele Jemen. Millioner av mennesker markerte at krigen i landet har pågått i åtte år og krevde fred i det utsultede landet.

Den saudiarabiske krigen mot Jemen er gjennomført med omfattende vestlig støtte og den er bare sporadisk omtalt i vestlige medier. Det til tross for at det er en krig som i all hovedsak er ført mot sivile og som har ført til at millioner av mennesker lever på randen av hungersnød. Saudi-Arabia har bombet sjukehus, barnehager, skoler, vannforsyning, markeder, matvarelagre og jordbruk. Uerstattelige kulturminner er ødelagt for alltid. Og de sjølerklærte humanistene på Stortinget har stort sett latt det passere i den ytterste taushet.

To skolejenter ser på ruinene av den bombede skolen sin i byen Taiz i 2018. Foto: Shutterstock

Den mest omfattende dekninga av denne krigen i norske medier finner du på steigan.no.

Men nå ser det altså ut til at det kan gå mot fred. Det har Vesten og Norge ingen ære av. Derimot er det et produkt av forhandlingsarbeidet til Kina og president Xi Jinping. Det er ikke en påstand. Det er et ubestridelig faktum.

Forrige artikkelEn tredje folkeavstemning?
Neste artikkelFDA må innrømme at det er brukt grafenoksid i framstilling av mRNA-«vaksinene»